Şehirlerarası seyahat kısıtlaması nasıl uygulanacak?
İçişleri Bakanlığı'nın kısmi kapanma genelgesinde, yurt içinde seyahat kısıtlamasının ayrıntıları da yer aldı. Seyahat yasağının hangi saatlerde geçerli olduğu, şehirlerarası seyahatin hangi saatlerde serbest olduğu da genelge ile belli oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından kısmi kapanmaya geçileceğini duyurmuştu. Erdoğan tedbirler arasında şehirlerarası seyahat kısıtlamasına da değinmişti.
Detaylar, İçişleri Bakanlığı'nın 81 ilin valiliklerine gönderdiği kısmi kapanma genelgesinde yer aldı.
ŞEHİRLERARASI SEYAHAT YASAĞI
Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan zamanlarda (hafta içi 19.0005.00 saatleri arası ile hafta sonu cuma akşam 19:00 - pazartesi saat 05:00 arası), zorunlu haller dışında toplu ulaşım vasıtaları dışında şehirler arası seyahate izin verilmeyecek.
İşi ile ilgili bağlantısını belgeleyen toplu ulaşım araçlarının görevlileri ve uçak, otobüs, tren, gemi aracılığıyla şehirler arası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu ile ibraz eden kişiler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.
Bunun dışında sağlık, vefat, sınav, askerlik ile ilişkili kimi durumlarda zorunlu hal için başvuru yapılarak özel araç ile seyahat edilebilecek.
Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan saatler ve günlerde şehirlerin tüm giriş ve çıkışlarında kontrol noktaları oluşturulacak.
Özel araçlarla seyahat edenlerin muafiyet kapsamında olup olmadıkları kontrol edilecek; geçerli bir mazereti ya da muafiyeti bulunmayan kişilerin şehirler arası seyahatlerine izin verilmeyecek. Diğer yandan şehir içi toplu ulaşım araçlarında oturma kapasitesi yüzde 50 ile sınırlandırılacak.
Turistik tesisler dahil tüm konaklama tesislerinin içerisinde bulunan yeme-içme yerleri, sadece konaklamalı müşterilerle sınırlı olmak ve aynı masada en fazla iki kişiye servis açılması kaydıyla hizmet verebilecek. Konaklama tesislerinde toplu iftar organizasyonları yapılmayacak.
SEYAHAT YASAĞI MUAFİYETİ HANGİ DURUMLARDA, KİMLERE UYGULANACAK?
İçişleri Bakanlığı'nın genelgesine göre bazı zorunlu hallerde başvurusu kabul edilenler seyahat yasağından muaf tutulacak.
Genelgeye göre zorunlu hal sayılabilecek durumlar şöyle:
Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan
Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 8 kişi)
Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler)
ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri
Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyenlerÖzel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olanCeza infaz kurumlarından salıverilen
Bu gibi durumlarının olduğunu belirten kişiler, İçişleri Bakanlığı'na ait e-başvuru ve Alo 199 sistemleri üzerinden ya da valilik ve kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurulları'ndan izin almak kaydıyla toplu ulaşım araçlarıyla veya özel araçlarıyla seyahat edebilecek.
Kaynak: Haber Global TV