Menajerlik yalanları! Oyuncular nasıl tuzağa düşüyor?
Menajer Ayşe Barın ve oyuncularla ilgili çeşitli iddiaların gündeme gelmesinin ardından gözler, menajerlik sektörüne çevrildi. Tekelleşme ve haksız kazanç iddialarının ayyuka çıktığı sektörde en büyük sorunlardan biri de merdiven altı ajanslar. Sahte projelerle oyuncu adaylarından para talep eden ajanslara karşı uyarıda bulunan sektör temsilcileri ise "Bu yolda hayallerini de parasını kaybeden çok isim var" uyarısında bulundular.
Menajer Ayşe Barın ve ajansındaki oyuncular hakkında tekelleşme iddialarının gündeme gelmesinden sonra gözler bu sektördeki ayak oyunlarına çevrildi. Uzun yıllardır sektör içinde dile getirilen tekelleşme iddialarının yanı sıra çok sayıda merdiven altı ajans bulunduğu da öne sürüldü. Bir takım ajansların, proje karşılığı oyunculardan para talep ettiği, ancak aylarca bekletilen oyuncuların, projelere seçilemedikleri ve mağdur oldukları da iddialar arasında. Hem hayalleri hem de paraları boşa giden oyuncu adayları hakkında konuşan sektör temsilcileri ise birçok kişinin mağdur edildiğini ve tekelleşme nedeniyle haksız kazanç elde edildiğini söylediler.
REKABET KURULU İNCELİYOR
Öte yandan gündeme düşen iddiaların ardından Rekabet Kurulu da gelen ihbarların ardından dizi ve film sektörüyle bağlantılı menajerlik ajanslarına inceleme başlattı. Rekabet Kurulu'nun menajerlik ve kast ajanslarına yönelik incelemesi sonrası savcılık da kapsamlı bir soruşturma başlattı. Ünlü oyunculuk ajansı sahibi Ayşe Barım'ın şirketine bağlı olan Serenay Sarıkaya ve şarkıcı Mert Demir'in, "reklam aşkı" iddialarıyla ilgili ifade vereceği öne sürülürken, ikilinin telefon kayıtlarının da inceleneceği iddialar arasında.
KAYIT DOLANDIRICILIĞI
Sektörde birçok ünlü oyuncunun menajerliğini yapan Gökhan Güneş, son dönemlerde merdiven altı ajansların türediğine dikkat çekerek, menajer şirketlerinin oyuncudan para talep etmediğini belirtti. Çok genç isimlerin estetik yaptırmasının kariyeri için doğru olmadığını belirten Güneş, doğallığın her zaman tercih edildiğini vurgularken, “Kayıt adı altında veya dizilerde oynatmak vaadiyle para isteyen şahıs ve kurumlara kesinlikle güvenilmemeli" dedi. Güneş, oyuncu adaylarına da seslenirken, "Biri sizden para istiyorsa, 'sizi dizide oynatacağım, bana şu kadar para vermeniz lazım' diyorsa oradan kaçın, bu bir dolandırıcılıktır. Menajerlikte böyle bir şey yok" ifadelerini kullandı.
"STAR YAPACAĞIM" YALANI!
"Sosyal medya üzerinden yürütülen dolandırıcılık yöntemlerine de dikkat çeken Güneş, şunları söyledi: "Oyuncu adaylarına sosyal medya üzerinden kişilere, 'projede rol olmak ister misiniz?' mesajları atılıyor. Bu mesajlara da inanılmaması gerekir. DM'den mesaj atıp 'para verin, sizi oyuncu yapalım. Seni başrol yapacağım, seni star yapacağım' laflarına da asla inanılmamalı. Oyunculuk ciddi bir meslektir ve eğitimsiz kişiler bu meslekte tutunamazlar."
REYTİNG ETKİSİ
"Dijital platformlara artan talep söz konusu ancak televizyonda olmak daha avantajlı. Çünkü günün sonunda reyting, oyuncunun kariyeri, yükselişi açısından en önemli unsurlardan biri. Çok ünlenmiş ve reyting ihtiyacı olmayan oyuncular, dijital tarafta daha rahat hareket ediyor. Dizinin nerede başlıyor, nerede bitiyor olduğunu bilmek oyuncu için çok konforlu. Tabi oyuncunun nasıl bir karakter çıkaracağını da en baştan bilmesi hazırlanması da çok cezbedici! O yüzden oyuncular haklı olarak dijitale daha sıcak bakıyor. Televizyonun çok daha kıymetli olduğunu düşünüyorum."
HAYALİ PROJELER
Bir kast ajansı ve sanat akademisinin kurucusu Yağmur Gökkaya ise, dolandırıcı ajansların, seçmeler düzenlediğini ve yükselmeleri için insanlardan ücret talep ettiğini söyledi. Gökkaya, sektördeki aldatmaca yöntmleri için de şunları söyledi: “Hatta bu görüşmeleri otel, restoran gibi halka açık alanlarda yapıyorlar ki güven oluşturabilsinler. Ancak gelin görün ki görüşmeler ve para aktarımı sonucunda elde var sıfır. Alında o seçmelerin hiçbir gerçek projeye hitap etmiyor."
Gökkaya, dolandırıcılık yapan oyunculuk ajanslarının, adaylardan para almakla da kalmadığının altını çizerken, "Birçok oyuncu adayına enet imzalatıyor ve talep ettikleri ücret ödenmediği takdirde senetle birlikte olayı mahkemeye taşıyor. Yani aslında yasal olarak var olan, buna rağmen istihdam yaratmayan bir kaotik düzenden bahsediyoruz" dedi.
Kaynak: Web Özel