Seçim gecesi CHP'ye gelen iki mesaj: "Aman sonu 1989 gibi olmasın"

Haber Merkezi
CHP 31 Mart 31 Mart Yerel Seçimleri Gündem haberleri

CHP yerel seçimle birlikte tarihinin en büyük seçim başarısını yakaladı yorumları yapılıyor. Ancak partinin geçmişi bilen kesimlerden kutlama mesajlarıyla birlikte "Aman sonu 1989 gibi olmasın" uyarıları geldi.

CHP, 1989 yerel seçimlerinden bu yana ilk kez o dönemki oy oranının da üzerinde bir sonuçla sandıktan çıktı. Hem belediye başkanlıklarında hem belediye meclislerinde 22 yıllık iktidar partisini geride bıraktı. Bu noktaya özellikle son genel seçimlerde yapılan hatalardan uzak durularak gelindiği vurgulanıyor. Ön seçim tercihlerinden anketle aday belirlemeye, son 10 günde kritik noktalarda yapılan mitinglere kadar bilimsel verilerle karar alınmasının sonuçlarda etkili olduğu ifade edildi. Geleceğe yönelik planlardaysa bu kez 89 travması ders tahtasında olacak.

Seçim gecesi sonuçlara temkinli yaklaşan, büyükşehirlerden sonuç gelmesine rağmen belediye meclisleriyle ve ilçe başkanlıklarının de netleşmesi için erken zafer açıklamasından uzak duran CHP yönetimi o gece sabaha kadar kutlama mesajlarının arkasında bir de uyarı aldı. CHP yöneticilerine göre, özellikle partinin geçmişini bilen kesimlerden kutlama mesajlarıyla birlikte "Aman sonu 89 gibi olmasın" uyarıları geldi.

1989 TRAVMASI UNUTULMAYACAK, İŞ BAŞINDAN SIKI TUTULACAK

1989 yerel seçimlerinde SHP, Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere birçok büyükşehirde yönetimi devralmış, ancak başarısız bulunan yönetimleri sonucunda bir sonraki seçimde hezimet yaşanmıştı. Refah Partisi ve AK Parti'nin yükselişi bu dönemde başlamıştı. CHP'de 89 travması olarak anılan süreç şimdi yeniden masada. CHP kurmayları, o tablonun tekrar etmemesi için iş başından sıkı tutulacak. Bir CHP yöneticisi, "İnsanların hayatı gibi partilerin hayatı da geçmişten alınan derslerle ilerler. Biz 89'dan dersimizi aldık. Başarılı yerel yönetim iktidara giden yolu döşer. Ama başarısız başkanlar partiyi uzun süre dibe çekebilir. 89'u unutmadan tüm belediye başkanlarıyla birlikte iyi belediyecilik örneklerini ortaya koymak için çalışacağız" diye konuştu.

CHP bunun için seçim öncesinde Yılmaz Büyükerşen başkanlığında genel merkezde başlattığı yerel yönetimi komisyonunu harekete geçirecek. Tüm belediyeler başarılı projeleri ve olanakları, yardımlaşma ve dayanışma için birlikte kullanacak.