"Schengen politik koz mu oldu?" | Aday ülkelerde vize uygulanan tek ülke Türkiye!

Schengen vizesi Avrupa Birliği
"Schengen politik koz mu oldu?" | Aday ülkelerde vize uygulanan tek ülke Türkiye!

Türk vatandaşlarının yaşadığı Schengen krizi devam ederken, bu alanda çalışmalarıyla bilinen Doç. Dr. Çiğdem Nas, AB'nin, vize krizini politik tutum ve koz olarak kullandığını söyledi. Nas, "Avrupa Komisyonu'nun 'Türkiye'ye vize kaldırılabilir' tavsiyesini diğer Avrupa mercileri tanımıyor" dedi.

Türk vatandaşlarının AB'ye girişi için gerekli olan Schengen vizesi sorunu bir çıkmaza girdi. 'Schengenvisainfo.com' verilerine göre neredeyse her 2 Türk vatandaşından birinin başvurusu reddediliyor. Türklerin son beş yılda vize başvurusu için yaptıkları harcamalar 26 milyon Avro'ya ulaşırken, yalnızca Schengen rejimi uygulayan ülkeler değil ABD, İngiltere ve Kanada vize başvurularında da özellikle iş dünyasına ret oranları artmaya başladı. Türkiye'de Schengen vizesi konusunda öncü çalışmalara sahip olan İktisadi Kalkınma Vakfı'nın (İKV) Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, 'Haberglobal.com.tr'ye mevcut kriz hakkında açıklamalarda bulunurken,  "Vize problemi AB tarafından adeta politik bir koza dönüştürüldü" dedi.

"Schengen politik koz mu oldu?" | Aday ülkelerde vize uygulanan tek ülke Türkiye! - Resim : 1
Avrupa Komisyonu tarafından 'Türk vatandaşlarına vize kaldırılabilir' kararını AP ve Konsey tanımadı. Fotoğraf: Shutterstock 

"PARLAMENTO VE KONSEY TANIMADI"

18 Mart 2016 AB-Türkiye ortak eylem planı bildirisi sonrasında Türkiye'nin kriterleri yerine getirmek için hızlı adımlar attığını ve Mayıs ayında Avrupa Komisyonu tarafından 'Türk vatandaşlarına vize kaldırılabilir' şeklinde  tavsiye verildiğini söyleyen Doç. Dr. Nas, "Ancak Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi eksik olan yedi kriterin de tamamlanmasını şart koştu. Devamında tüm dünyayı etkileyen pandemi süreci ve başvuruların azalması, Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa'ya düzensiz göç ve mülteci krizi gibi gelişmelerin ardından Avrupa'nın dış güvenlik kaygısı ciddi oranda arttı" dedi.

"TÜRKİYE'YE KARŞI POLİTİK BİR TUTUM"

Temelde bir kanun meselesi olan Schengen sorununun artık bir Avrupa Birliği politikası haline geldiğine değinen Doç. Dr. Nas, Türkiye'ye yaklaşımda geçmişten günümüze gerçekleşen değişimi şu sözlerle ifade etti:

"Atık AB'nin Türkiye'ye uyguladığı Schengen uygulamasındaki zorlukların arka planında Türkiye'ye karşı zaman içinde oluşan kaygılar var. Dolayısıyla bu konu AB açısından artık bir hukuk konusu olarak değil Türkiye'ye karşı politik bir tutum ve adeta koz olarak değerlendiriliyor."

"Schengen politik koz mu oldu?" | Aday ülkelerde vize uygulanan tek ülke Türkiye! - Resim : 2
Vize aday ülke olarak yalnızca Türkiye'ye uygulanıyor. Fotoğraf: DHA

"AB ADAYLARI ARASINDA VİZE UYGULANAN TEK ÜLKEYİZ"

AB tarafının Türkiye söz konusu olduğunda bir hasım ya da tehdit geliştirdiğini de dile getiren Doç. Dr. Nas, vize probleminin de bu yaklaşımın yansıması olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Nas, Türkiye'ye gösterilen haksız tavrı şu örnekle anlattı:  "Bugün AB'ye aday tüm ülkelerde vize serbesti tanınmış durumda. Vize aday ülke olarak yalnızca Türkiye'ye uygulanıyor ve aslında bu durum AB'nin uzun süreli çıkarlarıyla da uyuşmuyor. İKV olarak yaptığımız çalışmalarda örneğin pandemi öncesi AB'ye destek Türkiye'de yüzde 70'ler seviyesindeydi en son yapılan çalışma da yüzde 60'a düşmüştü ve vize sorunu büyümeye başladıkça Türk halkında AB'ye karşı duyulan sempati de ortadan kalkar. Nitekim halkımız Schengen vize sorununu zamanla AB tarafından uygulanan bir ambargo gibi görmeye başlar. Sonuç olarak da işadamları, hastalar, akademisyenler, öğrenciler gibi toplumun tüm kesimi bu uygulamadan mağdur oluyorlar."

"Schengen politik koz mu oldu?" | Aday ülkelerde vize uygulanan tek ülke Türkiye! - Resim : 3
Doç.Dr.Nas: "Bir başka çözüm alanı kısa vade için vize serbesti değil ancak vize kolaylığı için girişimlerde bulunmak olabilir."

"İLİŞKİLER DURMA NOKTASINDA"

Doç. Dr. Nas vize sorununun kolay bir çözümü olmadığını ancak kısa vadede alternarif bir kapının açık olduğunu ifade ederek vize krizi hakkındaki çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

"Temelde vize sorunu politik bir noktaya geldiği için ancak Türkiye'nin AB'deki imajının düzeltilmesi ve bu yönde reformlar yapılması ile krizin üstesinden gelinebilir. Aday ülke olmamıza karşın Türkiye-AB ilişkileri durma noktasına gelmiş durumda. Bu durgun gidişatı canlandırmak vize sorununu da olumlu yönde etkileyecektir. Bir başka çözüm alanı kısa vade için vize serbesti değil ancak vize kolaylığı için girişimlerde bulunmak olabilir. Yani Türkiye'den AB üyesi ülkelere giden akademisyenler, öğrenciler, işadamları gibi sınıflandırmalar için en azından vizelerin kolaylaştırılması talep edilir. Bir dönem Avrupa'nın zorunlu vize uygulaması karşısında Türkiye'de de mütekabiliyet uygulanması da söz konusu olmuştu fakat bu da Avrupa'dan gelen turizmi ciddi şekilde vurur. Ancak Schengen'deki bu sıkıntı devam ederse Türkiye konuyu bu noktaya kadar götürebilir."

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

Schengen vize vize krizi Avrupa Birliği AB türkiye