Savaş ve kripto para ilişkisi: Bitcoin'e bakış nasıl etkilenir?

ÖZEL HABERLER
Savaş ve kripto para ilişkisi: Bitcoin'e bakış nasıl etkilenir?
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile birlikte kripto paraların geleceği tartışmaları daha da alevlendi. Fotoğraf: Reuters

Bir tarafta Ukrayna'nın kripto varlıklar ile bağış kabul etmesi, diğer tarafta ise Rus oligarkların yaptırımlardan kaçmak için kripto kullanma ihtimalinin gündeme gelmesi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali kripto paraların imajını nasıl etkiler? Devletlerin konuya yaklaşımı değişir mi?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali petrol, altın ve dolar gibi fiziksel varlıkların değerini ciddi şekilde etkilerken kripto paralar da bu dalgalı piyasadan nasibini aldı. Ukrayna'ya yapılan yapılan yardımların bir kısmı kripto para ile yapılırken Rus oligarkların da yaptırımlardan etkilenmemek için kriptoya yönelebileceği iddiaları ortaya atıldı. 

ABD'nin ünlü gazetesi The Washington Post', Ukrayna'daki kanlı savaşın kripto paralar için bir dönüm noktası olabileceğini aktarıyor. Rusya'nın işgali ile başlayan savaşta sadece geçtiğimiz hafta Ukrayna'ya 100 milyon dolarlık dijital bağış geldiği vurgulanan gazetede, "Kriptoseverler dijital paraların savaş zamanı faydasına vurgu yaparken, Ukrayna hükümeti de bu dijital paralar ile yiyecek, yakıt ve çelik yelek, gece görüş dürbünleri gibi ölümcül olmayan askeri teçhizat alımında kullanıyor" ifadeleri yer aldı.

📌Peki Rusya'nın Ukrayna'yı işgali kripto para piyasalarına nasıl yansıdı?

📌Savaş veya barış dönemlerinde dijital paraların seyri nasıl oluyor?

📌Rusya'ya yönelik yaptırımlar, kripto paraları öne çıkarır mı?

📌Önümüzdeki dönemde kripto paraların -kabul görmesi- geleceği nasıl etkilenecek?

Savaş ve kripto para ilişkisi: Bitcoin'e bakış nasıl etkilenir? - Resim : 1
Soldan sağa; Doç. Dr. Cem Barlas Arslan, kripto para uzmanı Oytun Es ve Altuğ İşler.

'KRİPTO BAĞIŞI, DİJİTAL PARANIN KABULÜNÜ SAĞLAR'

Kripto para uzmanı Altuğ İşler, kripto paraların hiçbir aracı olmadan, dünyanın bir ucundan öbür ucuna başka bir devletin gözetimine katılmadan bağış yapılmasının bu paraların 'kabul görmesi' için olumlu bir adım olduğunu söylüyor. 

İşler, bunun da belirli düzenlemelerin gelmesini sağlayacağını söyleyerek, "Ukrayna'ya yapılan bağışların kripto üzerinden yapılması, ülkenin bu bağışları nerede kullandığını açıklaması, bilmeyen pek çok kişi için kripto paraların dünyada artık kullanılabileceğini savaş vesilesiyle öğrendi" ifadelerini kullandı. 

Rusya ve Ukrayna tarafında kripto para borsalarında çok ciddi artışların olduğunu vurgulayan İşler, kripto paraların savaş gibi olumsuz durumlarda daha iyi performans gösterdiğini gördüklerini söylüyor. İşler, "ABD'nin Bağdat Havalimanı'nda İranlı general Kasım Süleymani'yi vurduğunda piyasa buna yükselerek tepki göstermişti. Çünkü 'Orada bir gerginlik çıkacak, İranlılara yaptırımlara karşı kripto paraya yönelecekler' gibi bir düşünce vardı" dedi.

Bundan 4 yıl önce benzer bir şey konuşulsa o dönem 'sanal para, gerçek olmayan para' gözüyle bakan çok ciddi bir kesimin varlığı olduğunu vurgulayan İşler, "Bugün geldiğimiz noktada kripto paraların finans sisteminin bir parçası olduğu kabul edildi. Bunun artık geri dönüşü yok. Bu tür durumlarda kripto gerçekten çok etkili bir yöntem oldu" diyor.

DİJİTAL PARALARA GEÇİŞ SÜRECİ

Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü'nden Doç. Dr. Cem Barlas Arslan ise, devletlerin de dijital paraya geçiş sürecinde olduğunu belirterek, ABD'nin dijital dolara, Çin'in de dijital yuana geçiş çalışmaları olduğunu söylüyor. Arslan, "Yıllardır 'kripto paralar balon, birer hikaye' denilen kripto paralara şirketlerin yatırım yaptıklarını gördük. Dünya üzerindeki milyonlarca insan, blokzincir ağları üzerinden bağış alındığını gördü. Konuyu önemsemeyen biri bile, 'Devlet resmi olarak buradan bağış alıyor' dedi. Bu da geleceğe katkı sağlar" şeklinde konuştu.

Savaş ve kripto para ilişkisi: Bitcoin'e bakış nasıl etkilenir? - Resim : 2

KRİZ VE SAVAŞTAN BESLENEN VARLIK

Kripto para uzmanı Oytun Es, Rusya-Ukrayna savaş ile bu iki ülkenin kripto paralarla işlem yapmasının, devletler tarafından kabulü açısından önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. 2022 yılını regülasyon (düzenleme) yılı olacağını belirten Es, "Önümüzdeki süreçte kriptoya yatırım yapabilecek insanlarda da güven sağlanır" diye konuştu.  

Es de kripto paraların savaş, kriz ve büyük buhranlardan beslenen bir varlık olduğunu belirterek, "Savaş sürerse, -Tabiki inşallah son bulur, kriz daha da derinleşmez- ama derinleşmesi ihtimalinde kripto paraların fiyatlarına yukarı yönlü etki edebilir. Gerek Rusya tarafında, kripto ile paralarını yurtdışına kaçırmak istemesi, gerekse de kriz ortamlarında sınırlı varlıklara olan talebin artacağını düşünüyoruz" dedi.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

özel haberler