SAS nedir? SAS açılımı nedir? SAS Komutanlığı tarihi

İstanbul İstanbul boğazı Türk Silahlı Kuvvetleri
SAS nedir? SAS açılımı nedir? SAS Komutanlığı tarihi

İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişinde sabah saatlerinde fark edilen mayın benzeri yabancı cisim için SAS Timleri harekete geçti. Bu gelişmelerin ardından Sas Timleri merak konusu oldu. İşte konuyla ilgili merak edilenler...

Sarıyer Türkeli Demirleme Sahası’nda sabah 09.30 sıralarında fark edilen mayına benzetilen cisim için Sahil Güvenlik Komutanlığı bölgede helikopter desteği ile inceleme başlattı. Ardından Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “26 Mart 2022 tarihinde sabah saatlerinde İstanbul Boğazı açıklarında mayın benzeri bir cismin sivil ticari bir gemi tarafından tespit edilmesi üzerine olay mevkiine Sualtı Savunma Timleri (SAS) süratle intikal ettirilmiştir. Bahse konu mayın benzeri cisim SAS Timleri tarafından emniyete alınmış ve etkisiz hâle getirmek maksatlı müdahaleye başlanmıştır” ifadeleri kullanıldı. Peki bu açıklamada da belirtilen Sualtı Savunma Timleri hakkında merak edilenleri derledik...

SAS (SUALTI SAVUNMA GRUP KOMUTANLIĞI) NE DEMEK, AÇILIMI NEDİR?

Sualtı Savunma Grup Komutanlığı ya da SAS, Türk Deniz Kuvvetleri personeli olarak görev yapan subay ve astsubaylardan seçilen, yetenekli askerlerden oluşan teknik bir birlik olarak ifade edilmektedir.

Türk Deniz Kuvvetleri'nin ilk ve tek EOD22 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.(patlayıcı maddelerin imhası) birliğidir.

Sualtı Savunma'nın (SAS) görevleri sabotaj, tuzaklama kıyı savunma operasyonları çerçevesinde, mayın veya patlamamış torpidoların imhası, sualtı engellerinin imhasının yanı sıra terörle mücadele kapsamında el yapımı patlayıcıları imha etmektir.

SAS birliğinin ana üssü Beykoz'daki Kurtarma ve Sualtı Komutanlığıdır.

SAS TARİHİ

SAS Komutanlığı, 1964 tarihinde İskenderun'da, Navy EOD (ABD Patlayıcı Uzmanları) ile San Diego'da gerçekleştirilen ortak eğitim neticesinde oluşturuldu. SAS'ın orijinal adı Su Altı Müdafaa (SAM) birimidir.

Üst komutanlıkları ise Kurtarma ve Sualtı Komutanlığı (KSK) ismindedir. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Kıbrıs'a düzenlenen harekâtın bir bölümünde görev almışlardır.

SAS TİMİ'NİN KATILDIĞI GÖREVLER

Hendek Operasyonları, Fırat Kalkanı Harekâtı, Zeytin Dalı Harekatı, Barış Pınarı Harekâtı gibi önemli operasyonlara katılarak pek çok mayın ve el yapımı patlayıcının imhasında kritik görevlerde bulunmuşlardır. Bunlara ek olarak Libya'da Hafter güçlerinin çekilmiş olduğu bölgeler içerisinde sivillerin zarar görmemesi için kurulan EYP tuzakları ve mayınların temizlenmesinde de görevde bulunmuşlardır.

İstanbul boğazı Mayın Sahil Güvenlik Komutanlığı