Mayın nedir? Kaç çeşit mayın vardır?

İstanbul boğazı İstanbul Rusya Ukrayna Savaşı
Mayın nedir? Kaç çeşit mayın vardır?

Ukrayna’nın Rus savaş gemilerine karşı Odessa açıklarına döşediği iddia edilen mayınlardan birisi olabileceği iddia edilen bir nesnenin İstanbul Boğazı'na gelmesi sonucunda mayının ne olduğu ve mayın çeşitleri aratılmaya başlatıldı.

Rusya-Ukrayna savaşında bir ay geride kalırken, Ukrayna'nın Odessa'dan Rus savaş gemilerini durdurmak için Karadeniz'e bıraktığı iddia edilen ve fırtına sonucu çıpalarından kurtulup sürüklendiği öne sürülen mayınlar, büyük risk oluşturuyor. Bu mayınlardan birisinin de İstanbul Boğazı'nda görülmüş olma ihtimali mayınlar hakkında araştırma yapılmasına sebebiyet yarattı. İşte mayınlar hakkında derlediğimiz bilgiler...

istanbul mayın

MAYIN NEDİR?

Mayınlar temas ile kendini imha edebilen patlayıcılardan birisi olarak ifade edilebilir ve kullanım alanları da genellikle karada olmaktadır.

MAYIN ÇEŞİTLERİ

Kara mayın türleri

Tanksavar mayını

(kısaltması "AT mayını"), bir tür kara mayını olup tank ve zırhlı savaş araçlarına hasar vermek veya imha etmek amacıyla geliştirilmiştir.

Başlıca türleri şunlardır:

- Tahripli
- Boşluklu imla haklı
- Çubuk tipi
- Yandan saldırı
- Arazi

Anti personel mayını

Kara mayını sınıfı içerisinde tanksavar mayını gibi taşıtlara karşı kullanılan türün dışındaki canlı insan hedeflerine karşı geliştirilmiş bir mayın türüdür.

Başlıca türleri şunlardır:

- Dağılan ve kazıklı mayın
- Boşluklu imla haklı mayın
- Parça tesirli yönsel mayın
- Basınç mayını
- Sıçrayan mayın
- Napalm mayını
- Kimyasal mayın

Deniz mayını

Deniz mayını, savaş gemilerine veya denizaltılara zarar vermek veya imha etmek için suya yerleştirilen müstakil bir patlayıcı cihazdır.

Anti helikopter mayını

Nükleer kara mayını

Kaynak: Haber Global TV

Mayın İstanbul boğazı