Taklit ürün yangın çıkartıyor
Son zamanlarda sarj aletlerindeki patlama haberleri endişe yaratmaya başladı. Özellikle cep telefonlarının saatlerce fişte takılı kalmaması yönünde vatandaşları uyaran uzmanlar, elektrik kesintileri sonrası ani yüksek gerilimin taklit ürünlerin yanmasına neden olduğunu da belirttiler.
Son günlerde şarj aletlerinde patlama ve yanma gibi olaylardaki artış uzmanları endişelendiriyor. Prize takılı şarj aletlerinin yanmasındaki en büyük nedenlerin başında orijinal cihaz tercih edilmemesinin etkili olduğu belirtilirken, basit görünen olayların büyük yangınlara davetiye çıkarttığı uyarısı yapılıyor. Şarj cihazı yangınlarında yüksek ortam sıcaklığı ve gevşek bağlantıların da tetikleyici olduğunu ifade eden uzmanlar, aşırı ısınma varsa cihazların kullanım dışı bırakılması gerektiğinin altını çiziyorlar.
YANGINLARIN NEDENİ AŞIRI ISINMA
Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, prize takılı şarj aletlerinin belli dakikalar aralığında aşırı ısınıp, ısınmadığının kontrol edilmesi, gerektiğini ifade ederken, “Telefon şarjdan çıkarılana kadar cihaz aşırı ısınmışsa, piroforik yani kolay tutuşan madde haline geliyor. Telefon şarjdan çıkarıldıktan sonra bile yanmaya başlayabilir. Telefon şarja takılı iken bu olayın meydana gelmesi ise daha muhtemel. Bunun önlenmesi için öncelikle orijinal şarj cihazı kullanılmalı. Şarj aletinde aşırı ısınma olup olmadığı kontrol edilmeli, aşırı ısınma varsa kullanım dışı bırakılmalı” dedi.
LİTYUM PİL DETAYI...
Elektronik aletlerde yangına sebep olma tehlikesi açısından ikinci dikkat edilecek konunun lityum piller olduğuna dikkat çeken Dr. Uçan, “Artık tüm akıllı telefonlarda, tabletlerde, dizüstü bilgisayarlarda lityum pil kullanılıyor. Bunların da aşırı ısınmalarının önüne geçilmeli” diye konuştu.
Ortamın yüksek sıcaklığının aşırı ısınmayı körükleyebildiğini dile getiren Dr. Rüştü Uçan, şunları kaydetti: “Prize takılı bırakıldıklarında da aşırı ısınma oluşabilir. Bu pillerde şişme başlamışsa kullanım dışı bırakılmalı. Bunların yangınları D Sınıfı metal yangını oluşturduklarından su ve sulu söndürücüler kesinlikle kullanılmamalı. Diğer yaygın söndürücülerin çoğu da bu tip yangınlarda etkisizdir. Ayrıca lityum pili yangınları çoğunlukla patlamalı olarak başlar.”
EV ALETLERİ DAHA RİSKLİ
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Abdurrahman İnce ise elektronik ev aletlerine nazaran, evde kullanılan ve daha fazla güç çeken diğer elektrikli cihazlarda riskin daha büyük olacağına işaret ederek, bu aletlerin de titizlikle kullanılması gerektiğini dile getirdi.
REGÜLATÖR KULLANILMALI
İnce, “Elektrik kesintisi sonrası tekrar enerji geldiğinde veya diğer ani şebeke geriliminin düşük, yüksek ya da dalgalı gelmesi durumunda (özellikle yüksek gerilim oluşumlarında) elektronik cihazların bozulması ve yangın çıkması söz konusu olabiliyor. Buna önlem olarak regülatör kullanılmasını öneriyoruz” bilgisini paylaştı.
KABLO ISINMASINA DİKKAT
İnce, kablolarda gevşek bağlantı noktaları olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini söylerken, "Tüm bağlantı noktaları sıkı olmalı. Gevşek bağlantı en sinsi ve yaygın yangın sebebidir. Tüm bağlantılar periyodik kontrol edilmeli, gevşemeye başlayan bağlantılar sıkılaştırılmalı. Özellikle fiş-priz bağlantılarında bu gevşek bağlantılar çok yaygın yangın sebebidir" dedi.
Kaynak: Web Özel