Sanat camiasının acı kaybı: Ünlü yönetmen Erden Kıral hayatını kaybetti

Kültür Sanat haberleri Antalya Gündem haberleri
Sanat camiasının acı kaybı: Ünlü yönetmen Erden Kıral hayatını kaybetti

'Kanal', 'Bereketli Topraklar Üzerinde' ve 'Hakkari'de Bir Mevsim' gibi pek çok filme imza atan Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Erden Kıral, 80 yaşında Antalya'nın Kumluca ilçesinde tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti.

Türk sineması, bir değerine daha veda etti.  Ünlü yönetmen Erden Kıral, 80 yaşında yaşamını yitirdi.

Antalya Kaş'ta yaşayan yönetmen Erden Kıral, vücut enfeksiyonu nedeniyle 10 gün önce Kumluca'daki özel bir hastanenin yoğun bakım servisine kaldırıldı. Beyin kanaması geçiren Kıral, çoklu organ yetmezliği nedeniyle buğun öğleden sonra hayatını kaybetti.

Yönetmen Erden Kıral'ın cenazesinin, yakınları tarafından Kumluca'daki özel hastaneden alınıp İstanbul'a götürüleceği öğrenildi. 

Kıral, imza attığı birçok projeyle çeşitli ödüllere layık görüldü. Erden Kıral, sinemadaki başarısından ötürü Yaşam Boyu Başarı, Onur Ödülleri aldı.

ERDEN KIRAL KİMDİR?

Erden Kıral, 10 Nisan 1942 tarihinde Gölcük'te dünyaya geldi. Denizci bir baba ile Gürcü asıllı bir annenin oğlu olan Kıral,1968’de yazar Tezer Özlü ile evlendi ve bu evlilikten Deniz adında bir kızları oldu.

Erden Kıral, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Seramik bölümünden mezun oldu. Gerçek Sinema, Çağdaş Sinema ve Güney dergilerinde sinema yazıları yazdı ve editörlük yaptı.

Vatan gazetesinde ve 7. Sanat dergisinde "3. Dünya Sineması" ile ilgili araştırmaları yer aldı. 1984 yılından beri Berlin Akademie der Künste üyesidir. Bu kuruluşun Sinema bölümünün kurucuları arasında yer aldı. Yolda filmi 2005 yılında Harvard Üniversitesi Sinemateğine kabul edildi.

İzmit Rotary Klübü Aviva, Adana Film Festivali, Uluslararası İstanbul Film Festivali ve Beykent Üniversitesi tarafından 'Yaşam Boyu Başarı' ve 'Onur Ödülleri' aldı. 2009 yılında 4. Köyceğiz Film Festivali tarafından 'Onur Ödülü' verildi.

 

 

 

Kaynak: DHA

Erden Kıral Türk sineması