ABD'de salgından yorulan belediye başkanları bir dönem daha aday olmayacak

koronavirüs
ABD'de salgından yorulan belediye başkanları bir dönem daha aday olmayacak

Pandeminin getirdiği ağır psikolojik yükler ile baş etmeye çalışan pek çok ABD'li belediye başkanı şimdiden önümüzdeki dönemde aday olmayacaklarını açıklamaya başladı...

Derleme: Haberglobal.com.tr

Donna Holaday kendisine yapılan davetlere ‘hayır’ diyemeyen cinsten bir belediye başkanı. Covid-19’dan önce seçildiği 17 bin nüfuslu Newburyport isimli kentte her hafta bir mekanda kurdela keser, düğün ve cenazelere katılmayı hiç ihmal etmezdi. 

Holaday’in hayatı da herkes gibi pandemiden sonra değişti. Beşinci kez aday olmayı düşünmediğini aktaran belediye başkanı Covid-19 salgınının ilk günlerini anımsarken, “Programımda hiçbir şey yoktu. İşte böyle bir yılı geride bıraktım” diyor. 

Halka moral vermek için ofise gitmediği günler dahi belediye binasındaki odasının ışıklarını açık bırakan Holaday artık çöplerin toplanması gibi belediye hizmetleri yerine ihtiyaç sahiplerine gıda ulaştırmak gibi alanlara ağırlık verdiklerini anlatıyor.

ABD'de salgından yorulan belediye başkanları bir dönem daha aday olmayacak - Resim : 1

Massachusetts, Newburyport Belediye Başkanı Dona Holaday/ Fotoğraf: Newburyport Belediyesi

Şehrindeki insanlık dramları ile ilgili olarak, “Çok travmatikti, insanlar bizi ağlayarak veya sinir içinde arıyorlardı. Tek başıma bir köşede oturup kendimi yalnız hissettiğim çok olmuştur” diyor.

Son bir yıl tüm dünyada olduğu gibi ABD’deki yerel yöneticiler için de oldukça zor geçti. Bu sebepten ötürü pek çok ABD’li belediye başkanı önümüzdeki dönem için aday olmayacaklarını şimdiden açıklıyor. Başkanlar işin stresinin katlandığını bu sebepten ötürü bırakmak istediklerini söylüyorlar. 

'TOPLUMLA BİR ARAYA GELMEK BENZİN GİBİDİR'

Boston Üniversitesi’nde yerel düzeyde politika alanında çalışmalar yapan Katharine Lusk, “Belediye başkanları tükendi” diyor. Lusk başkanların bölgelerinde toplanan verginin azalmasından dolayı ekonomik sıkıntı içinde olduklarını da anlatırken seçmenlerinden uzak kalmalarının da görevi bırakma kararlarında rol oynadığını anlatıyor.  

Lusk, “Bir otomobil için yakıt neyse belediye başkanları için de benzin halk ile bir araya gelmektir. İşin bu tarafını da artık yapamıyorlar” diyor. 

5'TE 1'İ ADAY OLMAYACAK

Massachusetts eyaletindeki belediye başkanlarının beşte biri bu yıl bir sonraki dönem için yeniden aday olmayacaklarını duyurdular. 

Belediye başkanlarının önemli bir kısmı da pandemi ile mücadele ederken aynı zamanda seçim çalışması yapamadıklarını bu sebepten ötürü de yeniden aday olmayı düşünmediklerini açıklıyor. Kansas, Topeka şehrinin belediye başkanı Michelle De La Isla, “Bu ikisini bir arada yürütemem” değerlendirmesinde bulunuyor. 

TSUNAMİDEN KAÇIYOR GİBİYİM

Massachusetts eyaletinin Lynn kentinin belediye başkanlığını yapan Thomas M. McGee geçen yılın kendisi için biraz ‘bulanık’ geçtiğini söylüyor.

Pandeminin stresi ile mücadele etmekte artık zorlandığını aktaran Lynn, ailesi tarafından da istifa etmesi yönünde telkinler geldiğini aktarıyor. Belediye başkanı, “‘Stres altındasın, işin üzerinde büyük bir etkisi var. Ne yapmak istersen seni yüzde 100 destekleriz. Bizce bırakmalısın.’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

ABD'de salgından yorulan belediye başkanları bir dönem daha aday olmayacak - Resim : 2'BİRİ SEVDİĞİNİ KAYBETTİĞİNDE İLK DUYAN BİZ OLUYORUZ'

Bir dönem daha aday olmayı düşünmediğini açıklayan Somerville şehrinin belediye başkanı Joseph A. Curtatone, “Biri sevdiğini kaybettiğinde ilk duyan biz oluyoruz. Biri evinden tahliye edildiğinde ilk biz koşuyoruz” diyor. 

Belediye başkanları pandeminin getirdiği bazı politik çekişmelerle de ilgilenmek durumunda kaldı. Örneğin geçen yıl Başkan Trump Cumhuriyetçi valilerin olduğu eyaletlere ‘açılma’ baskısı yaparken demokrat belediye başkanlarının bir çoğu sağlık gerekçesiyle bu kararlara direndi. 

Seçmen ile temas konusuna geri dönecek olursak 14 bin nüfuslu North Adams kentinin belediye başkanı Thomas Bernard okul çocuklarına kitap okumayı çok özlediğini söylüyor. Kendini geride kalan bir yıl boyunca ‘şehrin bütün eğlencesini çalan adam’ olarak tanımladığını anlatan Bernard, “Diğer belediye başkanları gibi bazı kararlar veriyordum. Kararların çoğu hepimizin sevdiği aktiviteleri iptal etmekti” ifadelerini kullanıyor.

YÖNETEMEDİ, İSTİFA ETTİ

Pandemi sebebiyle istifalar sadece yerel yönetimler düzeyinde gerçekleşmiyor. Nüfusunun yaş dağılımı da göz önüne alındığında salgında oldukça zor zamanlar geçiren Batı Avrupa'da pek çok siyasetçi pandemi sebebiyle yerinden oldu. Örneğin ülkede Covid-19 kaynaklı ölümlerinin sayısının 85 bini aşmasının ardından Başbakan Guiseppe Conte istifasını sunmuştu. 

ABD'de salgından yorulan belediye başkanları bir dönem daha aday olmayacak - Resim : 4İstifa eden İtalya Başbakanı Guiseppe Conte/Fotoğraf: Reuters

İSTİFA ETTİ, 'BENİ AFFEDİN' DEDİ

Slovakya Başbakanı Igor Matovic de pandemiyi ele alış biçimi ve Rus aşısı için anlaşma imzalamasının ardından gelen eleştiriler sonrası istifa etti. Matovic istifası sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, "Lütfen son yıllarda yaptığım hatalar için beni affedin" dedi.

SIRASI GELMEDEN AŞI OLDU İSTİFA ETTİ

Federatif bir sistemle yönetilen İspanya'nın Ceuta bölgesinin Sağlık Bakanı Javier Guerrero da ülkesinden salgından dolayı istifa eden politikacılar kervanına katılmıştı. Henüz aşı sırası gelmeden aşı olduğu ortaya çıkan Guerrero kamuoyu tarafından istifaya zorlanmıştı. Sağlık Bakanı, "Ben aşı olmayı istemedim. Grip için bile aşı olmam. Aşı olmayı sevmiyorum" demişti.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The New York Times gazetesinde Ellen Barry imzasıyla yer alan 'Drained by a Year of Covid, Many Mayors Head for the Exit' (Covid yılında boğulmuş pek çok belediye başkanı çıkışa yöneliyor) isimli çalışmadan alınmıştır.

Ek kaynaklar: Reuters, France 24

Koronavirüs salgını Covid-19 Pandemi ABD