"Şaka değil gerçek!" Pandemi gibi

Gündem haberleri Sağlık Sağlık Haberleri Yaşam Haberleri koronavirüs İstanbul Türkiye Çocuk Sağlığı ÖZEL HABERLER Bilim Haberleri
"Şaka değil gerçek!" Pandemi gibi

Pandemiden sonra, viral hastalık yükü adeta zirve yapmış durumda. İnfluenza, RSV ve Kovid-19 vaka artışı hastanelerin doluluk oranlarına yansıdı. İstanbul'daki yoğun bakım doluluk oranı yüzde 83'e çıkarken, hekimler "kapalı alanlarda maske takın" uyarısını yineledi.

Solunum yolu enfeksiyonlarındaki artış endişe veren tabloya neden oldu. Adeta viral salgın halini alan hastalık yükü nedeniyle ülke genelinde yatak doluluk oranı yüzde 65, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 72'ye ulaşırken, en vahim tablo ise İstanbul'da yaşanıyor. İstanbul'daki hastanelerin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 83 olarak duyurulurken, en çok grip, RSV ve Kovid-19 vakalarının görüldüğünün altı çiziliyor. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ise, durumun ciddi olduğunu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada duyururken, "Şaka değil gerçek bu! Diyabet, kalp, akciğer, böbrek hastalığı gibi ek hastalığı olanlar, 65 yaş, gebeler, kanser, organ nakli veya başka nedenle bağışıklığı baskılanmışlar, kalabalıklarda maske taksın. Halen grip aşısı olmadıysa olsun. Grip, Kovid-19 ve tüm diğer solunum yolu enfeksiyonlarında ciddi artış var" uyarısında bulundu.  

"Şaka değil gerçek!" Pandemi gibi - Resim : 1
Uzmanlar ise solunum yolu enfeksiyonlarında yaşanan artışlar nedeniyle, kalabalık ve kapalı mekanlarda maske zorunluluğunu hayata geçmesi gerektiğini ısrarla vurgularken, RSV ve Kovid-19 vaka artışına özellikle dikkat çektiler.

ZATÜRRE RİSKİ 

Ortaya çıkan son tablonun endişe verici olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Tevfik Özlü ise gribal semptomları olanlar ile risk grubundaki kronik hastaların mutlaka maske takması gerektiğinin altını çizerken, "Sağlıklı kişiler de özellikle toplu taşıma ve kapalı alanlarda maske takarsa korunmuş olurlar.  Viral salgın döneminde en büyük risk toplu taşıma ve kapalı ofis ortamında. Hem polikliniklere hem de acil servislere viral solunum yolu enfeksiyonu ile başvuran hasta sayısında ciddi artış söz konusu. Ateş ve öksürükle seyreden semptomların zatürreye dönüşme riski var" dedi. 

OCAK AYI KRİTİK 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal da, viral hastalıkların adeta salgın dönemi gibi yayıldığına dikkat çekerken, şu uyarılarda bulundu: "Maalesef son günlerde artan hastalık yükü nedeniyle yatan hasta sayısı katlanmış vaziyette. Şikayetler ise kırgınlık, halsizlik, öksürük, ateş, boğazda yanma şeklinde seyrediyor. Ocak ayı bitene kadar kapalı alanlar ile toplu taşıma araçlarında maske takılmalı. Durum ciddi!" 

"Şaka değil gerçek!" Pandemi gibi - Resim : 2
Özellikle  influenza ve RSV vakalarında çok ciddi artış olduğu uyarısı yapılıyor. 

VİRÜS FIRTINASI

Prof. Dr. Köksal, bazı vatandaşların, 'nasıl olsa geçer, nezledir, griptir' şeklinde bir yaklaşım içinde olduğuna da değinirken, "Hastalığın seyrine bağlı olarak zatürre veya daha ağır tablolar bile oluşabiliyor.  Durum gerçekten çok ciddi. Adeta virüs fırtınası yaşanıyor. İleri yaşta olup enfeksiyon bulaşan kişiler yatarak tedavi görmek durumunda kalabiliyor. İnfluenza ve RSV vakalarında çok ciddi artış var" bilgisini paylaştı. 

MUTASYON UYARISI 

Türk Toraks Derneğinden yapılan açıklamada da enfeksiyonların hızla yayıldığı uyarısı yapılırken, "Hastaneler, toplu taşıma araçları gibi kalabalık ve kapalı mekanlarda maske kullanımı, el hijyeni ve fiziksel mesafeye dikkat edilmeli. Kovid-19’a neden olan SARS-Cov-2 virüsü zaman içinde sürekli değişim göstermekte. Bazen bu değişiklikler yeni varyantların daha hızlı veya etkili bir şekilde yayılmasına neden oluyor" denildi.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel