Rusya-Ukrayna krizinde adım adım savaşa doğru! İşte dakika dakika Rusya ve Ukrayna'daki son gelişmeler

son dakika Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna Rusya son dakika haber
Rusya-Ukrayna krizinde adım adım savaşa doğru! İşte dakika dakika Rusya ve Ukrayna'daki son gelişmeler

Tüm dünya Rusya ile Ukrayna arasındaki krize odaklandı. Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz savaş boyutuna gelirken açıklamalar ve son dakika gelişmeleri peş peşe geliyor. Ukrayna'da halk sokağa indi. Rusya ise dünyayı karşısına almaya devam ediyor. İşte dakika dakika Rusya ve Ukrayna'daki gelişmeler

Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz savaş boyutuna gelirken, açıklamalar ve gelişmeler peş peşe geldi. Liderler yaptıkları açıklamalar ile Rusya'ya yaptırım uygulayacaklarını bildirirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise yaptırımlara karşı doğal gaz kozunu kullandı "Minsk anlaşması artık ölü" dedi. 

DAKİKA DAKİKA RUSYA-UKRAYNA KRİZİNDEKİ SON GELİŞMELER

BEYAZ SARAY'DAN FLAŞ AÇIKLAMA

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki yaptığı açıklamada, ABD'nin hiçbir durumda savaşmak için Ukrayna'ya askerlerini göndermeyeceğini söyledi. Psaki, "Rusya ile savaşmayacağız." dedi.

UKRAYNA'DAN, RUSYA'NIN KIRIM'DA PROVOKASYON YAPABİLECEĞİ İDDİASI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'nın yasa dışı ilhak ettiği Kırım'da provokasyon hazırlığında olabileceğini iddia etti.

Kuleba, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Kırım'dan endişe veren haberler geldiğini belirtti.

Armyansk'taki Titan kimya tesisinde gece vardiyası ekibinin tahliye edildiğini aktaran Kuleba, bunun Rusya'nın bir başka provokasyon hazırlığı olabileceği uyarısını yaptı.

UKRAYNA'NIN DOĞUSUNDAKİ AYRILIKÇILAR PUTİN'DEN YARDIM İSTEDİ

Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılar, Rusya Devlet Başkanı Putin'den Ukrayna ordusuna karşı yardım istedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’nın doğusundaki sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ile sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti yönetimlerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e mektup yazarak yardım istediklerini söyledi.

Mektupta, "Donbas'ta sivil kayıplar yaşandığına" işaret edildiğini kaydeden Peskov, "Yönetimler, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin ve oluşumlarının saldırganlığını püskürtmek için Rusya başkanından yardım istediler." ifadesini kullandı.

UKRAYNA'DA OHAL KARARI KABUL EDİLDİ

 Ukrayna Parlamentosu, ülkede gece yarısından itibaren başlayacak olağanüstü hal kararını kabul etti.

NATO'DAN RUSYA AÇIKLAMASI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın açık bir politika ile tehdit kaynağı olduğunu belirterek, ‘’Moskova, güvenliğimiz için temel ilkelere meydan okuyor’’ dedi.

İNGİLTERE VE ABD'NİN DIŞİŞLERİ BAKANLARI RUSYA-UKRAYNA GERİLİMİNİ GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, yaptıkları telefon görüşmesinde Ukrayna-Rusya krizini ele alarak, Rusya'ya daha hızlı ve şiddetli ekonomik önlemler uygulama konusunda anlaştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna-Rusya krizindeki gelişmeleri ele aldı. Bakanlar, Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusuna sözde bağımsızlığı koruma bahanesiyle asker gönderme kararını kınayarak, Rusya'ya karşı hızlı ve şiddetli ekonomik önlemler geliştirmek ve uygulamak konusunda anlaştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile görüştü. Blinken, Rusya’nın Ukrayna'nın doğusunda Rus yanlıları tarafından kontrol edilen sözde cumhuriyetlerin sözde bağımsızlığını tanıma ve bu bölgelere barış gücü olarak Rus birlikleri gönderme kararını kınadı" denildi

Açıklamada ayrıca, "Görüşmede, Rusya'ya karşı hızlı ve şiddetli ekonomik önlemler geliştirmek ve uygulamak için kapsamlı ikili koordinasyonu ele alındı. Blinken, Ukrayna'nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve Avrupa güvenliğine olan bağlılığına sarsılmaz desteğini dile getirdi" ifadeleri yer aldı.

ABD'DEN BİR YAPTIRIM KARARI DAHA

ABD Başkanı Joe Biden, Kuzey Akım 2 projesini yapan firma ile yetkililerine yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

İki ülke arasında yapılan yakın istişarelerin ardından Almanya'nın dün Kuzey Akım 2 projesinin sertifikasyon sürecini durdurduğunu anımsatan Biden, "Bugün ben de yönetimime Kuzey Akım 2 AG'ye ve firma yetkililerine yaptırım uygulanması talimatı verdim. Bu adımlar, bizim Rusya'ya, Ukrayna'ya yönelik adımlarına karşılık uyguladığımız yaptırımların ilk bölümünün bir parçasıdır." ifadesini kullandı.

Rusya'nın bölgede gerginliği tırmandırmayı sürdürmesi durumunda ABD'nin daha çok adım atmakta tereddüt etmeyeceğinin altını çizen Biden, "Attığı adımlar ile (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin tüm dünyaya daha önce benzeri görülmemiş bir şekilde Rus gazından ve diğer enerji türlerinden uzaklaşma dürtüsü verdi." değerlendirmesinde bulundu.

BM, RUSYA'YI MÜZAKERE MASASINA ÇAĞIRDI

 ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thoma Greenfield, Rusya’yı, saldırganlığına devam etmesi halinde büyük bedel ödeyeceği uyarısında bulunarak, müzakere masasına çağırdı.

Thomas Greenfield, BM Genel Kurulu’nda düzenlenen Ukrayna'daki son gelişmelerin ele alındığı oturumda konuştu.

Bölgedeki sorunlara çözüm için müzakere masasını gösteren Thomas Greenfield, “BM’nin bu krizle ilgili yapabileceği şey, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığını sürdürmesi halinde daha büyük bir bedel ödeyeceğini anlamasını sağlamaktır." ifadesini kullandı.

Thomas Greenfield, BM üye ülkelerine, Rusya’ya Ukrayna konusunda gerilimi düşürme ve müzakere masasına dönme zamanının geldiğini gösterme çağrısında bulunarak, "Artık kenarda oturmanın zamanı değil, Rusya'ya saldırgan eylemlerinde tecrit edilmiş ve yalnız olduğunu birlikte gösterelim. Ukrayna'nın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve siyasi bağımsızlığının tam olarak arkasında duralım." şeklinde konuştu.

PENTAGON'DAN KRİZİ TIRMANDIRACAK AÇIKLAMA

Pentagon'dan üst düzey bir yetkili, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askerlerinin yüzde 80'inin Ukrayna'ya girmeye hazır olduğunu açıkladı.

UKRAYNA'DA DEVLET KURUMLARININ İNTERNET SİTELERİ SİBER SALDIRIYA UĞRADI

Ukrayna'da Dışişleri Bakanlığı, Hükümet ve Parlamentonun internet siteleri siber saldırıya uğradı.

Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mihaylo Fedorov, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, saat 16.00 civarında Ukrayna devletine büyük ölçekli siber saldırı başladığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı, Hükümet ve Parlamentonun sitelerine erişimde sorun yaşandığını aktaran Fedorov, Ukrayna'nın e-devlet uygulaması "Diya"nın ise saldırının üstesinden geldiğini ve sorunsuz çalıştığını kaydetti.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA: KAN DÖKÜLMESİNİ İSTEMİYORUZ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Ukrayna’nın kan dökülmesini istemediğini belirtti.

Ukraynalı Bakan Kuleba, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Ukrayna’nın gerginliğin çözülmesi için elinden geleni yaptığını ve yapmaya devam edeceğini açıkladı.

Kuleba, “Ukrayna meşru müdafaa hakkını korumaya hazırdır” ifadelerini kullanarak, “Birleşmiş Milletlerde bulunan ülkelerin Rusya ile arasındaki ilişki ne olursa olsun Rusya’yı durdurmak görevinizdir” dedi.

AB LİDERLERİ ACİL TOPLANIYOR

AB ülkelerinin liderleri, Rusya-Ukrayna krizini görüşmek üzere yarın Brüksel'de bir araya gelecek.

ERDOĞAN, PUTİN'LE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne aykırı adımları tanımadıklarını, bunun ilkesel bir tutum olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Minsk Anlaşmaları zemininde bir sonuca ulaşılmasının önemli olduğunu dile getirdi. Erdoğan, Türkiye’nin gerginliğin azaltılması ve barışın korunması için üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirtti.

İTALYA BAŞBAKANI MOSKOVA'YA GİTMEYECEK

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Avrupa'dan ortaklarıyla benimsedikleri tutum çerçevesinde Ukrayna-Rusya krizinde gerilim azalana dek Rus liderlerle herhangi bir ikili görüşme olmayacağını belirtti. Di Maio, Kiev makamlarıyla mutabık kalınacak sektörlerde Ukrayna halkını ve ekonomisini desteklemek üzere yaklaşık 110 milyon avro değerinde bir mali katkıda bulunmayı düşündüklerini de aktardı.

Bakan Di Maio, sabah saatlerinde Başbakan Draghi ile de bu konuyu görüştüklerini belirterek "Ukrayna'daki krize diplomatik bir çözüm bulmak için bu sabah Başbakan Draghi ile koordine olduk. Çok taraflı diyalog kanallarına en üst mertebede bağlıyız. Avrupalı ortaklarımızla son birkaç saat içinde benimsediğimiz tutum çerçevesinde, tansiyonun düştüğüne dair herhangi bir işaret olmadığı sürece Rus liderlerle yeni bir ikili görüşme yapılmayacağına inanıyoruz." diye konuştu.

İtalyan basınında, Di Maio'nun açıklamaları, yakın zamanda Moskova'ya gideceği açıklanan Başbakan Draghi'nin bu ziyaretini "askıya aldığı ve yapmayacağı" şeklinde yorumlandı.

3 ÜLKEDEN ORTAK AÇIKLAMA

Ukrayna, Polonya ve Litvanya liderlerinden ortak açıklama: Rusya'nın ayrılıkçı bölgeleri tanıma kararının yasal hiçbir sonucu olmayacak. Polonya ve Litvanya liderleri, "Ukrayna AB üyeliğini hak ediyor, Kiev'in bu hedefine destek vereceğiz" açıklamasında bulundu. Ortak deklarasyonda Ukrayna, Polonya ve Litvanya liderleri uluslararası topluluğu Rusya'ya karşı hızlı ve güçlü yaptırım uygulamaya çağırdı.

RUSYA: ABD'YE GÜÇLÜ BİR CEVAP VERİLECEK

 Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova'nın ABD'nin yaptırımlarına güçlü bir cevap vereceğini duyurdu. 

RUS BAYRAĞI İNDİRİLDİ

Reuters'ın geçtiği habere göre, Rusya, Kiev Büyükelçiliği'ndeki Rus bayrağını indirdi. Elçilik çevresindeki güvenlik önlemi artırıldı. 

Rusya-Ukrayna krizinde adım adım savaşa doğru! İşte dakika dakika Rusya ve Ukrayna'daki son gelişmeler - Resim : 1

JOHNSON'DAN 'DAHA FAZLA DESTEK' AÇIKLAMASI

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere'nin Ukrayna'ya savunma amaçlı askeri teçhizatı da içeren daha fazla askeri destek sağlayacağını açıkladı.

Johnson parlamentoya yaptığı konuşmada, "Rusya'nın gittikçe artan tehdit edici eylemleri doğrultusunda ve daha önce verdiğimiz desteğe paralel, İngiltere yakında Ukrayna'ya daha fazla askeri destek sağlayacak. Bu destek savunma amaçlı silahlar ve silah harici yardımı da içerecek" dedi.

"RUSYA TÜM DİPLOMATİK PERSONELİNİ TAHLİYE EDİYOR"

Rus Haber Ajansı Tass: Rusya, Ukrayna'daki tüm diplomatik misyonlardaki personelini tahliyeye başladı.

Rusya-Ukrayna krizinde adım adım savaşa doğru! İşte dakika dakika Rusya ve Ukrayna'daki son gelişmeler - Resim : 2

"ASKERİ SEFERBERLİK HIZ KAZANDI"

Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk bölgesinin sözde lideri Denis Pushilin, bölgede Ukrayna'ya karşı başlattıkları askeri seferberliğin hız kazandığını söyledi. Rusya, Ukrayna'dan tek taraflı olarak bağımsızlık ilan eden Donetsk'i hafta başında tanıma kararı almıştı. Pushilin bölgede durumu kritik olarak niteledi ancak "büyük Rusya'nın" desteğiyle mücadeleyi kazanacaklarını söyledi.

İRAN'DAN VATANDAŞLARINA ÇAĞRI

İran, Ukrayna'daki vatandaşlarına yüksek riskli bölgelerden uzak durma ve zorunlu haller dışında bu ülkeden "geçici olarak" ayrılma tavsiyesinde bulundu.

ERDOĞAN VE PUTİN GÖRÜŞECEK

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün görüşeceklerini söyledi.

ERDOĞAN'DAN YENİ AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ziyaretinin dönüşünde gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Erdoğan, Rusya-Ukrayna krizine dair çok önemli mesajlar verirken, "Türkiye'nin tavrı ne olacak?" sorusuna "İkisinden de vazgeçmemiz mümkün değil" yanıtını verdi.

UKRAYNA'DA OHAL

 Ukrayna hükümeti Rusya ile yaşanan krizin tırmanmasının ardından bölgede OHAL ilan ettiğini duyurdu.

SİVİLLERE SİLAH KULLANIMINA ONAY

Ukrayna Parlamentosu, sivillerin ateşli silah kullanmasına izin veren yasa tasarısını ilk oturumda kabul etti. 

UKRAYNA'DAN RUSYA'DAKİ VATANDAŞLARINA ÇAĞRI

 Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'daki vatandaşlarına bir an önce ülkeyi terk etme çağrısı yaptı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya artan saldırganlığı" nedeniyle Rusya'daki konsolosluk hizmetlerinde kısıtlamalar olabileceği belirtildi.

18-60 YAŞ ARASINDAKİ ERKEKLER ASKERE ÇAĞRILDI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 18-60 yaş arasındaki erkekleri en fazla 1 yıllığına göreve çağırdı.

ÇİN'DEN RUSYA AÇIKLAMASI

Çin, Rusya'ya yönelik yaptırımların sorunları çözmeyeceğini ve her türlü yaptırıma karşı olduklarını açıkladı.

AVUSTRALYA'DAN YAPTIRIM KARARI

 Avuystralya Başbakanı Scott Morrison, Rusya Güvenlik Konseyi'nin 8 üyesine ve bazı kurumlara karşı yaptırım uygulama kararı aldıklarını açıkladı. 'Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin fiilen başladığını' kaydeden Morrison, Rus devlet bankası ve bağlantılı diğer bankalara da yaptırım uygulanacağını söyledi.

UKRAYNA ORDUSU: 1 ASKER ÖLDÜ

 Ukrayna Ordusu'ndan yapılan açıklamada "Ayrılıkçıların açtığı ateş sonucu son 24 saatte 1 asker öldü, 6 asker yaralandı" denildi.

MADURO'DAN, PUTIN'E DESTEK

 Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya ilişkin açıklamalarına destek verdi. Devlet televizyonuna değerlendirmede bulunan Maduro, Rusya halkıyla dostluğun sonsuza kadar süreceğini belirterek, "Venezuela, Putin'e ve Rusya'ya tüm desteğini sunuyor. Dünyanın cesur ve haklı davalarını savunmak için biz giderek daha fazla müttefik olacağız." dedi.

YEDEK ASKERLER GÖREVE ÇAĞRILDI

 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, yaptığı halka sesleniş konuşmasında seferberliğe gerek olmadığını ancak yedek askerlerin çağrıldığını duyurdu.

JAPONYA'DAN RUSYA KARARI

 Japonya, Ukrayna'ya yönelik hamleleri karşısında Rusya'ya ekonomik yaptırım kararlarını duyurarak, "kördüğüm çözecek çabalara dönmesi çağrısı" yaptı.

BIDEN-PUTIN ZİRVESİ İPTAL

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya'nın eylemlerinin Ukrayna işgalinin başlangıcı olduğunu belirterek, ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bir zirve yapılmasının şu anda gündemlerinde olmadığını bildirdi.

ABD, BAZI KUVVETLERİNİ BALTIK ÜLKELERİNE KAYDIRIYOR

 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Rusya’nın Ukrayna’daki adımları üzerine, çeşitli Avrupa ülkelerinde konuşlu ABD kuvvetlerinden bir kısmını Baltık ülkelerine ve Polonya’ya kaydıracağını açıkladı.

DONBAS'TA TAHLİYELER

 Ukrayna'nın Donbas bölgesinden tahliye edilenler 15 bölgeye yerleştirildi.

BM'DEN UKRAYNA KARARI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, bugün Ukrayna’daki son gelişmeleri değerlendirmek üzere olağan bir oturum gerçekleştirecek.

ABD BAŞKANI BIDEN: BU BİR İŞGAL

 ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik adımlarını “işgalin başlangıcı” olarak nitelendirerek, Rusya’ya yönelik yaptırımların ilk bölümünü duyurdu.

AB: RUSYA'YA ÇOK ZARAR VERECEĞİZ

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Rusya'ya uygulanacak yaptırımların detaylarını açıkladı
Borrell, AB'nin "tüm kartlarını masaya en baştan koymak istemediğini" dile getirerek, yaptırımların Rusya'ya "çok zarar vereceğini" söyledi.

"UKRAYNA'DAKİ PERSONELLERİMİZ TAHLİYE EDİLECEK"

Rusya Dışişleri Bakanlığı, çok yakın bir zamanda Ukrayna’daki diplomatik personelinin tahliye edileceğini duyurdu.

"MINSK ANLAŞMASI ARTIK ÖLÜ"

Batılı ortaklarla da yaptıkları görüşmede her defasında Minsk Anlaşmalarının uygulanması gerektiğini söylediklerini hatırlatan Putin, "Ama onlar bunu ortaklarına, bugünkü Kiev yönetimine yaptırmaya zorlayamadılar. Bu nedenle bu kararı vermek zorunda kaldık. Bu anlamda elbette şimdi Minsk Anlaşmaları yok. Bu oluşumların bağımsızlığını tanıdıysak neden bunları yerine getirelim." ifadelerini kullandı.

RUS ASKERLERİ DONBAS'A GİRDİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna içinde ve çevresindeki yığınağının arttığını, askerlerin muharebeye hazır beklediğini ve dün gece Donestk ile Luhansk'a Rus askerlerinin girdiğini söyledi.

ZELENSKIY: BÜYÜK TRAJEDİ YAŞANABİLİR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Donetsk ve Luhansk'ı tanıma kararının ardından ikinci kez konuştu. Rusya'nın kararıyla Ukrayna karşıtı saldırılara yasal bir zemin hazırladığını söyleyen Zelenskiy, "Büyük bir trajedi yaşanabilir." dedi

 

Kaynak: Haber Global TV

Rusya ukrayna rusya ukrayna gerginliği İngiltere türkiye ABD ukraynada son durum ukraynada neler oluyor