Herson nerede?

Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı
Herson nerede?

Ukrayna'nın güney bölgesinde kalan Herson kentinde liman ve tren istasyonunun kontrolünün Rus ordusuna geçtiği bilgisi paylaşıldı. Bu durumun ardından Herson kenti nerede gibi sorularla Herson kenti araştırılmaya başlandı. İşte Herson kenti hakkında merak edilenler...

Ukrayna ve Rus ordusu arasında şiddetli çatışmaların yaşanmış olduğu Kırım’ın güneyindeki Herson’un Belediye Başkanı İgor Kolıhayev, şehir içerisindeki bazı bölgelerin Rus ordusunun kontrolüne geçmiş olduğunu fakat şehrin direnmeye devam ettiğini açıkladı. Bu duruma benzeyen durumlar neticesinde merak edilen Herson (Kherson) şehri araştırma konusu. Sizler için merak edilenleri topladık.

HERSON NEREDE, KHERSON NEREDE?

Dinyeper Nehri’nin Karadeniz ile buluştuğu noktada kurulmuş olan Kherson, Ukrayna’nın en yeşil kentlerinden birisi. Ukraynaca ve Türkçe’de Herson, tüm dünyada ise Kherson olarak telaffuz edilen şehirde 300 binden fazla kişi yaşıyor.

Geçmişte yaşanan savaşlar nedeniyle kadın nüfusu erkeklerden daha çok. Türk Hava Yolları’nın dış hat uçuş noktalarından biri. Herson kenti, çevresinde gezilecek yerleri ile de turizmde yükselen değer.

HERSON HAKKINDA BİLGİLER

Ukrayna’nın güneyinde, Karadeniz kıyısında yer alan Kherson, Odessa’dan sonra Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki en önemli liman kenti. Nüfusu 295 bin olan şehrin tarihi geçmişi 1778 yılına uzanıyor.

Kherson Ukrayna tarımsal üretiminin kalbi olan bir şehir. Burada üretilen taze sebzeler Ukrayna’ya ve Avrupa’ya gönderiliyor. Dünyanın en büyük yumurta üretimi, tersaneler ve birçok fabrika şehrin iş hayatını oluşturuyor.

Kurulmuş olduğu ilk günden şu günlere dek Ukrayna’da çok kültürlü yapının temsilcisi olan şehir, I. Dünya Savaşı’nda Avrupa’daki yıkımdan kaçan Avrupalıların kaçıp sığındığı bir merkeze dönüşmüş. Herson Limanı, Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinin ardından Ukrayna ticareti için önemini daha da yükseltmişti. Bu yüzden bu liman “Ukrayna’yı dünyaya bağlayan kapı” olarak biliniyor.

Güneydoğu Ukrayna’nın en gelişmiş yeri olan Kherson şehri, 4 büyük, 7 daha küçük ölçekli üniversitesi ile genç ve dinamik nüfusun yaşadığı bir bölge. Herson Oblastının yönetim merkezi aynı zamanda burası. 1998’den bu yanan Kherson, Zonguldak ilimizle de kardeş şehir.

Herson nerede? sorusunun yanıt şu şeklide

Kherson, Güney Ukrayna’da yer alan bir şehir. Herson Oblastı’nın (idari bölge) idari merkezi. Kherson, Karadeniz ve Dinyeper Nehri üzerindeki önemli bir liman kenti.

HERSON NÜFUS

1790 - 24,000
1926 - 58,000
1939 - 97,000
1959 - 158,000
1981 - 361,000
2004 - 354,000
2007 - 329,000

rusya ukrayna krizi Rusya ukrayna herson Kherson Putin zelenski Karadeniz