Vakaların yüzde 70'i aşısız, "ülke dışından gelen virüs " uyarısı
Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ocak-Nisan arası tedavi gören kızamık vakalarının yüzde 71'inin aşısız, yüzde 12'sinin tek doz aşılı olduğu saptandı. Uzmanların raporunda, "ülke dışından gelecek yeni kızamık virüslerinin yerleşmesini önlemek hedeflenmelidir" denildi.
Türkiye genelinde kızamık vakalarındaki riskli tablo devam ederken, yeni bilgiler de gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın "Vakaların yüzde 86'sı İstanbul'da ama kontrol altında" sözleri endişeleri artırmış, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) son yayınladığı kızamık raporunda da Türkiye'nin Avrupa'da en çok vakaya sahip ülke olduğu ortaya konulmuştu.
SORUN AŞI REDDİ
Uzmanlar sorunun hem aşı reddi, hem de aşısız mültecilerden kaynaklandığını yinelerken, İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinden birçok kızamık vakasının tedavi edildiği Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları ile Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı'ndan yansıyan bilgiler ise vehametin boyutu gözler önüne serdi.
YÜZDE 71 AŞISIZ
Geçtiğimiz ocak ile nisan ayları arasında Çocuk Enfeksiyon Servisinde yatırılarak izole edilen 49 kızamık vakasına ilişkin hazırlanan raporda, kızamık hastalarının yüzde 57.1'inin erkek çocuklardan oluştuğu, bir yaş altı hasta oranın ise yüzde 30.6 olarak saptandığına yer verildi.
Araştırmadan ortaya çıkan en çarpıcı bilgiler ise aşılanmaya ilişkin veriler oldu. Hastaneye başvuran hastaların yüzde 71.7'sinin kızamık aşısı olmadığı, tek doz aşılı hasta oranının yüzde 12.2 olduğu belirtilirken, yabancı uyruklu vaka oranı ise yüzde 34.7 olarak açıklandı. 3 kızamık vakasında eş zamanlı olarak uyuz vakası olduğu anlaşılırken, vakaların yüzde 59.1'inde pnömoni kayıtlara geçti.
ÜLKE DIŞINDAN VİRÜS TEHDİDİ
Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı'ndan İlyas Bingöl ve Burcu Bursal Duramaz tarafından hazırlanan raporda pandemi nedeniyle azalan aşılanma oranları, mülteci sorunu ve giderek artmakta olan aşı reddi nedeniyle kızamık vakalarının tekrar görülmeye başlandığının altını çizilirken, "Halk sağlığı genelgesinin önerdiği şekilde ülkemizde yerli virüs geçişini durdurmak, ülke dışından gelecek yeni kızamık virüslerinin yerleşmesini önlemek ve kızamığa bağlı komplikasyonlar ve ölümleri engellemek hedeflenmelidir" görüşlerine yer verildi.
AŞISIZ YABANCILAR
Öte yandan ocak ile mart dönemi arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Kliniği ile Çocuk Enfeksiyon birimine başvuran hastaların durumuna ilişkin bilgiler yayınlandı. Prof. Dr. Haluk Çokuğraş başta olmak üzere, uzmanlar Beste Akdeniz Eren, Gözde Apaydın Sever, Gülşen Kes, Pınar Önal, Deniz Aygün, Sinem Oral Cebeci, Pınar Önal, Deniz Aygün aralarında olduğu ekibin incelediği kızamık vakaları arasında 2 yabancı uyruklu hastanın olduğu belirtilirken, Doğu Türkistanlı olup Suudi Arabistan’da yaşadığı belirtilen hastanın ise aşısız olduğunun altı çizildi.
AŞILANMA SEKTEYE UĞRADI
Mısırlı bir hastanın ise ilk doz aşısını hastalıktan bir hafta önce olduğu saptanırken, tüm hastalara A vitamini verildiği, 2 çocuğun ise yatarak tedavi edildiği aktarıldı. Son yıllarda artan aşı karşıtı eylemler, göçler ve Kovid-19 pandemisi sırasında aşılamanın sekteye uğraması nedeniyle kızamık olguları arttığını belirten uzmanlar, yapılan tetkikler neticesinde elde ettikleri bulgular hakkında, "3 hastamız Türk'tü. Bunlardan biri dört aylıktı. 2 hastanın kızamık hastasıyla temas öyküsü vardı. Tüm hastalarda tipik kızamık döküntüsü varken, sadece bir hastanın başvuru anında ateşi yoktu" saptamasında bulundular.
TÜRKİYE İLK SIRADA
Korkulan oldu! Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) son kızamık raporuna göre Avrupa genelinde en çok vakanın Türkiye'de olduğu saptandı. Türkiye, son bir yılda 1543 kızamık vakası ile başı çekerken, Rusya ise 1129 vaka ile ikinci sırada bulunuyor.
Kaynak: Web Özel