Randevu sistemi varken aşı kuyrukları neden oluştu?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı programında 55 yaş üstü vatandaşlara sıra geldiğini açıkladı. Açıklamanın ardından Ankara Şehir Hastanesi'nden gelen aşı kuyruğu görüntüsü gündeme düşerken kafalardaki soru işareti aynıydı: Randevu sistemi varken nasıl oldu da aşı kuyrukları oluştu? İşte cevabı...
Türkiye'de aşılama programı devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sıranın 55 yaş üstü vatandaşlara geldiğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından özellikle Ankara'dan gelen görüntüler gündeme damga vururken akşam saatlerinde yaşanan yoğunluk dikkat çekti.
Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden randevu alan vatandaşlar kentteki hastanelere akın ederken iftar sonrası hastanelerde aşı yoğunluğu oluştu.
İstanbul'da ise Ankara Şehir Hastanesi'ndekine benzer görüntüler Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de görüldü. Yoğunluk oluşan hastanelerin BioNTech aşısı uygulayan hastaneler olması dikkat çekti.
Vatandaşlar aşının gecikmesi nedeniyle yoğunluk yaşandığını aktardı. Peki randevu sırasına göre işleyen bir sistemde yoğunluk yaşanmasının sebebi ne olabilir? Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Karakoç, Haberglobal.com.tr için durumu aktardı.
Öncelikle şu veriyi paylaşmakta fayda var: Şu ana kadar Türkiye'de aşı sırası gelen yaş grupları arasında en kalabalık grup 55-59 yaş arası vatandaşlar oldu. Türkiye'de 2019 verilerine göre 4.3 milyon insan 55-59 yaş aralığında bulunuyor. Aynı zamanda Türkiye'nin aşı programında 2. Aşama olan "hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörler" grubunda ve 60-64 yaş aralığında aşılama çalışmaları da devam etmekte.
'KİMSE RANDEVUSUZ GELMİYOR AMA ŞÖYLE BİR HANDİKAP VAR...'
Dr. Karakoç, "Yurttaşlar elbette randevu alarak geliyor. Kimse randevusuz gelmiyor ancak şöyle bir handikap var; baştan beri söylüyoruz, Ankara Şehir Hastanesi'nde 10'larca aşı birimi açılmış. Beş dakikada bir aşı yapılacak şekilde randevuları açıyorsunuz, dolayısıyla herkes zamanında da gelmiyor, erken gelenler oluyor. Yüzlerce insan birikiyor. Olay bu..." ifadelerini kullandı.
"Hep söylüyoruz. Şehir Hastaneleri gibi bu kadar devasa, büyük kompleksler sağlık hizmeti vermek için uygun yerler değiller. Sadece yakın zamanda da değil, böyle haberler zaman zaman alıyorduk arkadaşlarımızdan" diyen Dr. Karakoç bu durumun bulaş riskini de artırdığını ifade etti:
'BULAŞ İÇİN KAYNAK'
"Ben, Yenimahalle Devlet Hastanesi'nde görev yapıyorum. Bizde 10 aşı birimi var. Erken gelenler de olsa maksimum 40-50 kişilik bir yoğunluk oluyor. Ancak şehir hastanelerinde yüzlerce insan bekliyor. Ayrıca aşı odalarının birbirine yakın olması da handikap ve virüsün yayılması için bir kaynak oluşturuyor."
'3 MAYIS'TAN ÖNCE SİNOVAC RANDEVUSU YOK!'
Dr. Karakoç, aşı programında şu anda yaşanan en büyük sorunun ise Sinovac aşıları noktasında olduğunu dile getirdi. Dr. Ali Karakoç, ikinci dozunu bekleyenler dışında herhangi bir vatandaşın, 3 Mayıs'tan önce Sinovac aşısı için randevu alamadığını ifade etti:
"Sinovac için 1. doz aşı olmak isteyen herhangi bir vatandaş randevu alamıyor. Aile Sağlık Merkezleri'nde böyle bir sıkıntı var. İki gündür Türkiye'nin dört bir yanında böyle haberler alıyoruz. 3 Mayıs'tan öncesine Sinovac için 1. doz randevusu verilmiyor. Böylece Aile Sağlık Merkezleri'nde aşı olacak olan vatandaşlar, BioNTech seçip doğal olarak devlet hastanelerine, şehir hastanelerine gidiyor."
Sinovac'a duyulan güvenin son dönemde çıkan "etkinlik" haberleri üzerine sarsılıp sarsılmadığını sorduğumuz Dr. Karakoç, "Yurttaşlar hangi aşıyı buluyorlarsa olmaları lazım. Toplumsal bağışıklık için bu şart, hep söylüyoruz" dedi ve "Vatandaşlarda son haberlerden sonra da BioNTech tercih sebebi. Faz3 çalışmalarıyla birlikte BioNTech'in koruyuculuğunun Sinovac'a göre daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Halkımız aynı zamanda 'BioNTech'in devamı gelecek mi?' diye soruyor bize" ifadelerini kullandı.
'BİZ GETİREMEYECEĞİZ, SİZ GELİP ALIN'
Var olan aşının, uygulanacağı merkezlere sevkiyatı noktasında yaşanan sıkıntıların ise büyük oranda Aile Sağlık Merkezleri'nde yaşandığını aktaran Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı, bunun sebeplerini açıklarken, "İlçe Sağlık Müdürlükleri, İl Sağlık Müdürlükleri, mevcut aşıyı araçlarla Aile Sağlık Merkezleri'ne dağıtıyorlar. Ama son dönemlerde ASM'de çalışan arkadaşlarımıza 'Biz size aşı getiremeyeceğiz, sizin gelip almanız gerekiyor' diye mesajlar geliyor" ifadelerini kullandı.
Dr. Karakoç "Bu da aniden, mesaiye başladığı anda veya günübirlik bir şekilde belirtiliyor. Veya örneğin gece geç saatte bildiriliyor, sabah sağlık çalışanı arkadaşımız kendi aracıyla gidip almak durumunda kalıyor. Hastanelerde ise genelde randevuya göre önceden aşı temin ediliyor. Bize en azından böyle bir sorun bildirimi gelmedi" sözleriyle alınan randevulara ilişkin teslimat sıkıntına dair bir şikayet almadıklarını dile getirdi.
'SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI' İDDİASI
Pandeminin yönetiliş süreci hakkında da konuşan Dr. Karakoç, ölüm ve vaka sayılarında ortaya çıkan acı rekorlar hakkında da konuştu. Dr. Karakoç, "sürü bağışıklığı" iddiasının altını çizerken "Pandemi süreci yönetilmiyor. Düne kadar 'yönetilemiyor' diyorduk... Ama artık yönetmediklerini ve bunu isteyerek yaptıklarını düşünüyoruz. Biz buna 'sürü bağışıklığı' demeyi çok sevmiyoruz ama toplumsal bağışıklığı herkesi enfekte ederek sağlamaya çalışıyorlar" dedi.
'ATAMALAR BİZİ ÇOK RAHATLATACAK'
İftar saatlerinden sonra aşı çalışmalarının sürmesiyle sağlık çalışanları üzerindeki artan yüke de değinen Dr. Karakoç, atama bekleyen sağlık emekçilerine de dikkat çekti:
"Sürecin başından beri yoğun çalışıyoruz. TTB olarak dönüşümlü çalışma, vardiyaların kısaltılması gibi önerilerimiz olmuştu. Bir yıldır dillendiriyoruz. Aynı zamanda atama bekleyen binlerce sağlık personeli var. Sağlık emekçisi bekliyor... Bunların atamalarının yapılması bekleniyor. Sağlık çalışanlarının da yükü hafifleyecek çünkü hekiminden kapıdaki güvenlik görevlisine kadar çok yorulduk...
Bir de çok antidemokratik bir şekilde izinlerimizin iptal edilmesi, istifalarımızın kabul edilmemesi durumu var. Az sayıda olmamamızın da etkisi var bu durumda. Hekim ve hemşire sayımız OECD ülkeleri ortamalasının altında. Atamalar yapılsa bu çok rahatlatacak bizi..."
Kaynak: Web Özel