Randevu alanlardan bazıları aşıya gitmiyor: Kötü niyet mi geç kalma sorunu mu?

koronavirüs
Randevu alanlardan bazıları aşıya gitmiyor: Kötü niyet mi geç kalma sorunu mu?

Aşının 40 yaşa inmesiyle birlikte randevuya gelmeyenler daha fazla göze çarpmaya başladı. Randevusuna zamanında gelenleri boşuna bekletiyorlar aynı zamanda aşılama hızının da düşmesine neden oluyorlar. Peki randevu alıp aşıya gelmemek neden? Kötü niyet mi? Yoksa kronik geç kalma sorunu mu?

40 yaş üstüne ve pek çok meslek grubuna da aşı hakkı çıkması ile birlikte aşı gündelik hayatta daha çok konuşulan bir konu haline geldi. Salgınla mücadelede en önemli silahın aşı olduğu konusunda doktorların kafasında bir soru işareti yok. Fakat sosyal medyada aşı üzerine pek çok komplo teorisi ve dedikodu dolaşıyor.

Bazı kişilerin Telegram gruplarında aşı karşıtı söylentileri yaydıkları iddia edilirken pek çok kişi aşı oldukları anları Instagram hikayelerinden paylaşıyor.

Pfizer-Biontech aşısında en can sıkıcı konulardan biri ise aşı randevusu alıp gitmeyenler. Bu tartışma önceki aylarda da yapılmış fakat aşının yaş grubu daha yukarıda olduğu için yeterince gündem olmamıştı.

6 KİŞİLİK GRUPLAR HALİNDE YAPILIYOR

Örneğin İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek geçen Nisan ayında yaptığı açıklamada Biontech aşısında randevuya gelmeyenler yüzünden israf olduğunu belirterek, “Bir flakon 6 kişilik ve dondurulmuş vaziyette. Diyelim ki, o flakondan 4 kişiye aşı yaptınız, geri kalan 2 kişi randevusuna gelmedi. O aşı dozları tekrar kullanılamıyor ve çöpe gidiyor.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Tükek’in açıklamalarından birkaç gün sonra aşıda ziyan olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını söylemişti.

Aşı yapacak olan doktorlar ise daha sonra geliştirdikleri formül ile Biontech aşısını 6’lı gruplar halinde yapmaya başladılar. Örneğin aşıya 6 yerine 4 kişi gelirse bu 4 kişi evlerine gönderiliyor ve sayı tamamlanınca arayıp tekrar aşıya davet ediliyorlardı.

İstanbul Aile Hekimliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kutbettin Demir’in verdiği bilgilere göre ise eğer bir aşı merkezi büyükse randevuya gelmeyen vatandaşlar yerine hızlıca başka vatandaşlardan 6’lı bir grup oluşturulup aşı işlemi yapılabiliyor.  

Aşı randevusu alıp gitmemek sosyal medyada da büyük bir infiale yol açıyor. Bazı vatandaşlar gerçekten bir mazeretleri yoksa randevu alıp aşıya gelmeyenlerin büyük bir para cezasına çarptırılmalarını istiyor.

Peki aşı randevusuna neden gitmiyoruz? Sayıları hiç azımsanmayacak gruptaki bazı vatandaşlar aşı karşıtı oldukları veya bilimsel gerçeklikten uzak bazı komplo teorilerine inandıkları için aşı olmuyorlar.

Bazı aşı karşıtı vatandaşların ise sistemin aksaması için randevu alıp aşıya gitmedikleri iddia ediliyor.

SIRASI GELEN BEKLİYOR

Diğer bir grubun sorunu da ata sporumuz olan geç kalmadan kaynaklı olabilir. Sahadaki sağlık personelinin verdiği bilgiye göre randevusuna geç kalan pek çok insan sırası gelen vatandaşların beklemesine neden olabiliyor. Bu tip gecikmeler genelde Aile Sağlığı Merkezleri’nde yaşanıyor çünkü büyük hastanelerde kuyruklar oluştuğu için randevusuna saatinde gelmeyenin yerine başka bir kişi alınabiliyor.

Geç kalma konusu üzerine ‘Never be late again’ (Asla tekrar geç kalma) isimli kitabı kaleme alan yazar Diana DeLonzor yaptığı araştırmalar sonucu insanların yüzde 17’sinin kronik geç kalma sorunu olduğunu söylüyor. DeLonzor sürekli geç kalanların işlerini ertelediklerini, kişisel kontrollerinin daha az olduğunu, alkol sorunları yaşayabildiklerini, maceraya düşkün olduklarını ve dikkat dağınıklığı problemi çektiklerini söylüyor.

Columbia Üniversitesi Psikiyatri Bölümü’nün Kadın Programı Direktörü Elizabeth Fitelson ise “Gönülsüzlük sizi yavaşlatır” diyor. Bazı insanlar için zaman diğerlerine göre daha yavaş akıyor ve bu yüzden her yere geç kalabiliyorlar. Aşağıda okuyacağınız bir deney de bunu ispatlıyor.?

Randevu alanlardan bazıları aşıya gitmiyor: Kötü niyet mi geç kalma sorunu mu? - Resim : 1

Editörün notu: Aşı zincirinin aksamaması için randevu alan vatandaşlardan randevu saatlerinde aşı merkezlerinde olmalarını rica ediyoruz.

Kaynaklar: DHA, Hürriyet, Milliyet, Time, BBC