Prof. Kurugöl: Bulaşanların yüzde 50'si belirti göstermiyor; bomba gibi toplumda dolaşıyorlar

koronavirüs
Prof. Kurugöl: Bulaşanların yüzde 50'si belirti göstermiyor; bomba gibi toplumda dolaşıyorlar

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Zafer Kurugöl, toplumlarda koronavirüs bulaşanların yüzde 50'sinin belirti göstermediğini söyledi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, koronavirüs salgınıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.  

Habertürk'te yer alan habere göre, koronavirüsün dünyada herkesi meşgul eden ve sağlığımızı tehdit eden bir enfeksiyon olduğunu belirten Prof. Dr. Zafer Kurugöl, "Dünya genelinde teşhis konan hasta sayısı 2 milyonu aştı. Birçok ülkede yeterli test yapılmadığı için şimdiye kadar dünyada en az 50 milyon kişinin korovirüse yakalandığını düşünüyorum. Bu sayı daha da artacak maalesef. Çok bulaşıcı ve yüksek oranda öldürücü, gripten 10 kat daha öldürücü bir enfeksiyon. Hastalık tablosu kişilerde farklı seyredebiliyor. Yaşa göre, altta yatan hastalığa göre değişiyor ancak herkes için risk var. Hiçkimse için risk sıfır değildir. Her yaşta ağır seyredebilir. "Ben 18-20 yaşındayım, bende risk sıfırdır" diye düşünen yanlış düşünür. Ölüm riski düşük olabilir ama asla sıfır değildir" açıklamasında bulundu.  

Prof. Dr. Kurugöl, yapılan araştırmalara göre, koronavirüs hastalarının yüzde 30'unda hiçbir hastalık belirtisi olmadığını, yüzde 50'sinde hafif semptomlar seyrettiğini ve yüzde 20'sinde ise hastaneye yatış gerektiğini, bu hastaların bir kısmının durumunun ağır, yoğun bakım gerektirdiğini dile getirdi.

"BİR BOMBA GİBİ TOPLUMDA DOLAŞIYORLAR"

Bazı kişilerin virüsü aldıkları halde hiçbir belirti göstermediğine dikkat çeken Prof. Dr. Kurugöl, "Bunlara taşıyıcı diyoruz ve bunlar vakaların en az yüzde 30'unu hatta daha fazlasını oluşturuyor. Salgının başlangıç döneminde Japonya'da karantinaya alınan Diamond Princess gemisinde 600 kişide koronavirüse rastlandı. Bu kişilerin yüzde 50'sinde hiçbir hastalık belirtisi görülmediği açıklandı. Yine İzlanda'da herkese test yapıldı ve testi pozitif çıkanların yüzde 50'sinde yine hiçbir belirti gözlenmedi. Çin'de de buna benzer bir çalışma yayınlandı. Buradan çıkan sonuç toplumun yüzde 50'sinde hastalığın farkında olmadan belirtisiz seyredebileceği. Bu kişiler hastalık taşıdıklarının farkında değiller ve adeta bir bomba gibi toplumda dolaşıyorlar. Bu durum Türkiye için de geçerli. Sayın bakanımızın da söylediği gibi İstanbul'da taşıyıcı olduğunun farkında olmayan, dışardan tamamen sağlıklı görünen 1 kişi 16 kişiye bulaştırdı. 5-6 kişi hayatını kaybetti. İşte tam bu nedenle, taşıyıcılık çok önemli. Sadece taşıyıcılar değil hafif hastalık geçirenler de ortalıkta dolaşmaya devam ediyor. Özetle, koronavirüs hastalarının en az yüzde 50'si hasta olduğunu bilmeden ortada dolaşıyor. Hastalığın çok bulaşıcı olmasının, kontrolünün zor olmasının sebebi bu" diye konuştu.  

koronavirüs zafer kurugöl