Prof. Dr. Şaban Başkaya'dan 'yaban hayvanları' uyarısı: Aşırı yemlemeye dikkat!
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, yaban hayvanları için doğada vatandaşlarca yapılan bilinçsiz ve aşırı yemlemenin riskli olacağını belirterek uyarılarda bulundu.
Doğu Karadeniz'de iklim değişikliği kaynaklı hava sıcaklıklarında yaşanan dalgalanma nedeniyle özelikle kış uykusuna yatmayan ayıların yanı sıra tilki, çakal ve kurt gibi yaban hayvanları, yiyecek kokusu aldığı yerleşim yerlerine iniyor.
"YEMLEME HAZIRA ALIŞTIRIR"
KTÜ Orman Fakültesi'nden Yaban Hayatı Ekolojisi Uzmanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, vatandaşlarca yapılan aşırı yemlemenin zararlı ve riskli olduğunu belirterek uyarıda bulundu. Yemlemeyle, yaban hayvanlarının hazıra alışıp, sindirim sistemlerinin de bozulduğunu aktaran Prof. Dr. Başkaya, "İnsanlar, 'Hayvanlar aç kalmasın' diye doğaya et, tavuk parçaları bırakıyor. O hayvan ölmez, aç da kalmaz. Yaban hayvanlarını özellikle vatandaşların kendi kafasına göre yemlemesi çok yanlış bir şeydir. Zararları çok fazladır. Bu yöntem, yaban hayvanına yarardan çok zarar verir. Onu evcilleştirir, ömrü, doğal olandan daha da kısalır, hazıra alıştırır, doğal özelliklerinden uzaklaştırıp, insanlara daha çok yaklaştırır" dedi.