Prof. Dr. Ersan Şen'den 'İş Bankası hisselerinin devri' tartışmalarıyla ilgili açıklama

Prof. Dr. Ersan Şen, 'CHP'nin İş Bankası hisselerinin devri' tartışmasına ilişkin Haber Global'de hukuki değerlendirmelerde bulundu.

CHP'nin İş Bankası hisselerinin Hazine'ye devri tartışması siyasetteki sıcaklığını koruyor. Peki, hukuken bu mümkün mü? Hangi durumlarda hisseler devredilebilir?

Prof. Dr. Ersan Şen, İş Bankası hisselerinin devri tartışmasıyla ilgili olarak Haber Global'de değerlendirmelerde bulundu:

"Bizim yürürlükteki Anayasamızın 13. maddesi, "miras hakları kısıtlanabilir ama kamu yararı amacıyla" diyor. 134. maddede Atatürk'ün vasiyetnamesinin güvence altında olduğu 2. fıkrada net ortaya koyulmuş.

Atatürk'ün 5 Eylül 1938 tarihli vasiyetnamesinin geçerliliğinde bir sorun yok. Kimse itirazda bulunmamış. Dolmabahçe'de düzenlenen el yazılı vasiyetname de geçerli. 1960 ve 1980'de iki defa mahkemelik olmuş bu mesele ve AYM 1963'te "Siz CHP kapandığı için mal varlığının tümünü Hazine'ye geçirmeye çalışmışsınız" diyor. Atatürk'ün vasiyetnamesini ortadan kaldırmaya yönelik ve Atatürk'ün iradesini bir başka şekilde sakatlamaya yönelik, kanunun maddelerine göre iptal etmiş.

KILIÇDAROĞLU'NDAN 'İŞ BANKASI HİSSELERİ' AÇIKLAMASI

"VASİYETNAME KORUMA ALTINDA"

Vasiyetnamede sorun yok, hukuki koruma altında mı? 134. madde (Anayasa) net korumaya alıyor. AYM'nin de değerlendirmesi olmuş. CHP'nin mal varlığını tümüyle Hazine'ye geçirdiğinde 'İntikal edenin Hazine'ye devredileceği tasarrufu hakkın özüne müdahaledir" demiş.

"ATATÜRK'ÜN VASİYETİNE MÜDAHALE EDİLEMEZ"

Yargıtay da "Aziz Atatürk'ün vasiyetine müdahale edemezsin" demiş. Acaba CHP ticari faaliyette bulunuyor mu, ona bakıyorsunuz. Zaten CHP Genel Başkanı açıklıyor; "Biz nemalanmıyoruz."

Mustafa Kemal Atatürk'ün el yazılı yazdığı, "irademdir" dediği zaman bunun sakatlanmasını sonucuna yol açılabilecek yasa tasarrufunda bulunamazsınız. Biz insanların tasarruflarını tartışmaya açacak olursak Türkiye'de bunun ne önünü ne de sonunu bulabiliriz. Kararlarda Aziz Atatürk'ün vasiyeti diyor. Geçerliliğinde bir sorun yok herkes bunu kabul ediyor."

ersan şen CHP