Prag'da silahlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı

Avrupa Çekya Silahlı saldırı haberleri Gündem haberleri

Son dakika haberine göre Prag'da bir üniversite binasına saldırı düzenlendi. 15 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda 24 kişinin yaralandığı bildirildi. Polis, saldırganın intihar ettiğini belirtti. Saldırganın okulun öğrencisi 24 yaşındaki Çekya vatandaşı David Kozak olduğu belirlendi.

Son dakika haberine göre Prag'da bir üniversite binasına saldırı düzenlendi. 15 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda 24 kişinin yaralandığı bildirildi. Polis, saldırganın intihar ettiğini belirtti.

Saldırganın okulun öğrencisi 24 yaşındaki Çekya vatandaşı David Kozak olduğu belirlendi. Çek polisi saldırganın babasının günün erken saatlerinde ölü bulunduğunu açıkladı.

Charles Üniversitesi Felsefe Fakültesi'nde silahlı saldırı düzenlendi. 

Prag'da silahlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı - Resim : 1

Çekya’nın başkenti Prag’taki Jan Palach Meydanı'nda bulunan Charles Üniversitesi Felsefe Fakültesi'nde silahlı saldırı düzenlendi. Polis tarafından yapılan açıklamada, saldırıda ölü ve yaralıların olduğu bildirilerek, bölgenin güvenlik çemberi altına alındığı aktarıldı. Halkın bölgeden uzak durması çağrısında bulunan polis, saldırganın etkisiz hale getirildiğini açıklayarak, üniversitenin tahliye edildiğini bildirdi.

Prag'da silahlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı - Resim : 2

Görgü tanıkları, saldırganın okulun çatısından polise ateş açtığını belirtti. Çevredekiler tarafından kaydedilen görüntülerde, halkın panikle okulunu bulunduğu bölgeden koşarak uzaklaştığı görüldü.

Prag'da silahlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı - Resim : 3

SALDIRGAN ÇEKYA VATANDAŞI DAVİD KOZAK

Polis tarafından yapılan açıklamada, etkisiz hale getirilen saldırganın Çekya vatandaşı 24 yaşındaki David Kozak olduğu belirtildi. Çek polisi saldırganın babasının günün erken saatlerinde ölü bulunduğunu açıkladı. Kozak'ın okulun öğrencisi olduğu duyuruldu.

Prag'da silahlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı - Resim : 4

SALDIRI ARDINDAN İNTİHAR ETTİ

Saldırganın sosyal medya üzerinden yaptığı yazışmalara ulaşıldığını ifade eden polis, saldırganın babasını öldürdükten sonra okula gideceğinin tespit edildiğini ve önlem olarak okulun boşaltıldığını fakat saldırganın başka bir binaya giderek saldırıyı oradan gerçekleştirdiğini açıkladı. Polis, Kozak’ın saldırıyı tek başına gerçekleştirdiğini ve saldırının ardından intihar ettiğini belirtti.

Çekya İçişleri Bakanı Vit Rakusan, saldırının terörle bağlantısı olmadığını açıkladı.

Çekya Başbakanı Petr Fiala, saldırının ardından ülkenin doğusuna yapacağı geziyi iptal ederek, Prag'a doğru yola çıktı.

Saldırı sırasında üniversite bulunanlar bulundukları sınıf ve odaların kapılarına masa ve sandalyeler ile barikat yaparken, bazı öğrenciler ise üniversitenin üst katlarında cam kenarına çıkarak yardım bekledi. Çek basınında yer alan haberlerde, saldırgandan kaçmak için cam kenarına çıkan bir öğrencinin düşerek hayatını kaybettiği iddia edildi.

Prag'da silahlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı - Resim : 5

Öte yandan silahlı saldırıların nadir yaşandığı Çekya, 2015’te Uhersky Brod'daki bir restorana düzenlenen silahlı saldırıda 8 kişi, Aralık 2019'da Ostrava kentinde bir hastaneye düzenlenen silahlı saldırıda ise 6 kişi hayatını kaybetmişti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, sosyal medya hesabı X üzerinden yayımladığı açıklamada Çek halkına başsağlığı diledi. Mevcut bilgilere göre zarar gören Tük vatandaşı bulunmadığını belirten Öncü, ihtiyaç duyabilecek vatandaşlar için iletişim numarası paylaştı.

Açıklamanın tam metni:

"Prag’da bugün gerçekleştirilen saldırı sonucu yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Çek halkına başsağlığı diliyoruz.

Mevcut bilgilere göre olayda zarar gören vatandaşımız bulunmamaktadır. Büyükelçiliğimiz Çek makamlarıyla temas halindedir.

İhtiyaç duyan vatandaşlarımız için
Prag Büyükelçiliğimizin temas bilgileri:

+420 777 929 971

@TurkishEmbassyP

Konsolosluk Çağrı Merkezi:

+90 312 292 29 29"

AB'DEN TAZİYE MESAJI

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada, "Bugün Prag'da meydana gelen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine neden olan silahlı saldırı karşısında şok oldum. Kurbanların ailelerine ve tüm Çek halkına en derin taziyelerimi sunuyorum. Sizinle birlikteyiz” dedi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise, “Prag'da meydana gelen korkunç silahlı saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten taziyelerimi sunuyorum. Toplumlarımızda bu tür şiddete yer bırakmamalıyız” dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Prag'dan gelen korkunç haberler karşısında derin bir şok yaşıyorum. Düşüncelerimiz kurbanların aileleri ve dostlarıyla birlikte, Çek dostlarımızın acısını paylaşıyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, “Prag'daki Charles Üniversitesi'nin canice bir silahlı saldırının hedefi olduğunu öğrenmek beni derinden etkiledi. Kurbanlar, yaralılar ve ailelerin yanı sıra Çek halkı ve yetkilileriyle dayanışma içinde olduğumu ifade ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA