Poligon tehlikesi

Yaşam Haberleri polis Askeri teknoloji Ekonomi haberleri Sağlık Zam Enflasyon çocuk ölümleri
Poligon tehlikesi

Bireysel silahlanmanın arttığı son günlerde poligonlara rağbet yüksek. İstanbul'da bir gencin poligonda intihar etmesinin ardından yeniden gündeme gelen bu alanları gezdik. Bir merminin 5 TL'den satıldığı ve minimum 10 atış zorunluluğu olan poligonlarda güvenlik tedbirleri ise oldukça yüksek.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Sancaktepe'de bir gencin poligonda intihar etmesinin ardından gözler bu alanlara bir kez daha çevrildi. Genellikle gençlerin eğlence amaçlı ya da stres atmak için geldikleri poligonları gezdik. Bireysel silahlanmanın artış gösterdiği son günlerde poligonlara da rağbet yüksek.

Umut Vakfı’nın raporuna göre, 2023’ün ilk 7 ayında aralarında uzun namlulu silahların da olduğu bin 653 silahlı şiddet olayı yaşandı. Konuyla ilgili Umut Vakfı Başkanı Prof.  Dr. Ayhan Akcan  “Türkiye'de yaklaşık 4 milyon ruhsatlı silah var. Bunun 9 katı da maalesef ruhsatsız dediğimiz, kaçak dediğimiz silah mevcut. Toplam 36 milyona yakın silah olduğu düşünülüyor" ifadelerini kullanmıştı.

YANINIZDAN HİÇ AYRILMIYORLAR

Poligonların çoğunun girişinde silahlar, tüfekler, av malzemeleri satılıyor ve genelde cam dolaplarda ve kilitli tutuluyor. Poligona girdiğinizde kimlik bilgileriniz alınıyor ve istenildiğinde gerekli mercilere ulaştırılıyor. Siz alana girdiğinizde ise yine kilitli dolaplardan silaha atış yapacağınız kadar mermi dolduruluyor, kulaklıklar takılıyor ve atış yapabileceğiniz söyleniyor. Bu noktada neredeyse yanı başınızda bir görevli bulunuyor ve asla yanınızdan ayrılmıyor, kısa da bir eğitim veren bu kişinin sizden uzaklaşması ise yasak.

Poligon tehlikesi - Resim : 1
Poligonlardaki yetkili yanınızdan asla ayrılmıyor.

HEDEFE BAŞKA BİRİNİN FOTOĞRAFINI KOYMAK YASAK

18 yaş altı kişilerin ise poligonlara girmeleri yasak. Aynı anda 4-5 kişinin atış yapabildiği poligonlarda hedefte başka insanların fotoğraflarını koymaları da yasak. Bunu talep edenler olduğunu kimisinin erkek arkadaşını ya da kayınvalidesinin fotoğrafını koymak isteyenler olduğunu anlatan yetkili, bu durumu kabul etmediklerini ve hedefin standart bir erkek görseli olduğunu kaydediyor.

Poligon tehlikesi - Resim : 2
Hedefe fotoğraf konulmasına izin verilmiyor.

BİR MERMİ 5 TL

Poligonlarda silahın türüne göre fiyatlandırmalar da değişiyor, bir mermi satışı normalde 5 TL. Ancak atış yapmak istediğinizde bir merminin fiyatı 20 TL'ye çıkıyor ve minimum 10 atış zorunluluğu var yani gelen kişi en az 200 TL ödeyerek alandan ayrılıyor. Kendi ruhsatlı silahıyla da gelerek atış yapanlar olduğunu belirten yetkili, “Bu durumda da mermi fiyatını 15 TL'den hesaplıyoruz” diyor.

Poligon tehlikesi - Resim : 3
Atışta kullanılan silahlar(solda) ve atış talimatnamesi(sağda)

ATIŞ TALİMATNAMESİ YASAKLARLA DOLU

Alanın girişinde bizi Türkçe ve İngilizce yazılı 'atış talimatnamesi' karşılıyor. Burada yazanlardan bazıları ise şöyle:

*Poligona alkollü olarak girmek ve atış yapmak yasaktır.

*Silahlar, sadece ateş hattında doldurulur ve boşaltılır.

*Atış esnasında atıcı silahın namlusunu hedef haricinde başka bir yöne çeviremez, dinlenmek için de namlu yere 45 derece açı ile atış sehpası önünde tutulur.

*Ateş hattının gerisinde silah doldurulamaz.

*Atış emniyet talimatını okuyup imzalamayan hiçbir müşteri poligona alınmaz.

*Poligona verilecek zarar, kişi ya da şirket tarafından karşılanır.

*18 yaşına girmemiş kişiler, yanlarında veli ya da vasileri bulunmak suretiyle atış poligonlarında yararlanabilir.

*Silah ruhsatı olan kişilerin ruhsat bilgileri, deftere kaydedildikten sonra atış yaptırılır.

Çıkışta ise size bir makbuz veriliyor, bu makbuzda kullanılan silahın türü, ebatları, T.C. kimlik numaranız, adınız, soyadınız ve ödeme yapmanız gereken tutar yer alıyor.

 sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri poligon silah tüfek tabanca