PCR testi yaptırmayan çalışan kovulabilir mi, test ücretini kim ödemek zorunda?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın genelgesi yürürlükte. Buna göre işveren, çalışandan haftada bir kez PCR testi talep edebilecek. Bu yeni dönem, bazı yeni soruları da gündeme getirdi. PCR testi yaptırmayan çalışan kovulabilir mi, test ücretini kim ödeyecek? İşte kritik sorular ve yanıtları...
6 Eylül itibarıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yayımladığı genelge uyarınca, aşı olmayan çalışanlardan, işveren tarafından haftada 1 kez olmak üzere her hafta PCR testi istenebilecek. Bu durum, çalışma hayatında, beraberinde birçok soruyu da getirdi.
Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan, bu sorulara köşesinde yanıt verdi.
Aklan gelen ilk soru "PCR testi zorunlu mu?" sorusu. İşverenin bu yönde işçiden talebi genelge kapsamında zorunluluk kılıyor. Yine genelgede işverenin bunu zorunlu olarak istemesi yönünde bir ifade yer almıyor. İsteyen işveren testi zorunlu tutacak, isteyen ise zorunlu tutmayabilir.
Noyan Doğan, diğer kritik soruları ve yanıtlarını da köşesine şöyle taşıdı:
TESTLERİN ÜCRETİNİ KİM KARŞILAYACAK?
Devlet hastanelerinde yapılması durumunda testler ücretsiz olacak.
DEVLET HASTANESİNDE TEST YAPILMAZ DA ÖZEL SAĞLIK KURUMLARINDA YAPILIRSA TESTİN ÜCRETİNİ KİM KARŞILAYACAK?
İş sağlığı ve güvenliği kapsamında işveren, alınacak tedbirlerin maliyetini çalışana yansıtamıyor. Bu durumda işçi geçerli bir nedenden dolayı testini devlet hastanesinde yaptıramaz ve özel sağlık kurumunda yaptırmak zorunda kalırsa testin ücretini işverenin karşılaması gerekiyor.
TEST YAPTIRMAK İSTEMEYEN İŞÇİYİ İŞVEREN İŞTEN ÇIKARTABİLİR Mİ?
Bu konuda iki farklı görüş var. Birincisi, nasıl aşı olmak zorunlu değilse PCR testi yaptırmak da zorunlu olmadığından ve işçiden test istemenin işverenin isteğine bağlı tutulduğundan işveren test yaptırmayan işçiyi işten çıkartamaz.
Diğer görüş ise, işverenden, test konusunda talep gelmesi halinde işçinin bu testi zorunlu olarak yaptırması gerektiğinden hem aşı olmayan hem de test yaptırmayan işçinin iş sözleşmesi işveren tarafından hemen feshedilebilir.
Ortak görüş ise bu konunun yargı kararına bağlı olacağı. Daha açık bir anlatımla, test yaptırmayıp da işten çıkartılan işçinin mahkemeye başvurması halinde yargının vereceği karar emsal teşkil edecek.
Kaynak: Haber Global TV