Paşinyan artık "Karabağ Azerbaycan'dır" diyor: 4 köyün Azerbaycan'a iadesini savundu, barış vurgusu yaptı

Haber Merkezi
Azerbaycan Ermenistan

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, artık Azerbaycan'ın yıllardır savunduğu tarihi gerçekleri hem de kabul ediyor hem de her fırsatta dile getiriyor. Paşinyan, Azerbaycan'a iade edilen 4 köyün, barışa katkı sağlayacağını söyledi.

Karabağ artık, her karış toprağıyla Azerbaycan'ın. Güney Kafkasya'da 30 yıllık Ermeni işgali dönemi sona erdi. Azerbaycan'ın sahada ve masada kazandığı zaferlerle, yeni bir gerçeklik yaratıldı. Ve o gerçekliği artık Ermenistan'ın kendisi de kabul edip, buna uygun davranıyor. Kalıcı barışa giden yolda son kritik adım, geçen hafta atıldı. Azerbaycan ve Ermenistan sınırlarını belirleme konusunda anlaşmaya vardı. Bu kapsamda Ermenistan işgal altında tuttuğu 4 kötü iade etmeyi kabul etti. Azerbaycan tek kurşun atmadan, öz topraklarını kurtarmış oldu.

Ancak Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesindeki rövanşistler yüzünden zorlanıyor. Azerbaycan'a iade edilecek o köylerde, provokasyon başlatıldı. Köy halkı, iade sürecini engellemek için yolları kapattı. Onları ikna edip, yıllardır çarpıtılan tarihi gerçekleri yüzlerine vurma göreviyse Paşinyan'a düştü. Paşinyan o dört köyün zaten Azerbaycan'a ait olduğunu belirterek, iade kararını savundu, hatta övdü. Bunun barış için zaruri olduğunu vurguladı. Paşinyan "Azerbaycan'la sınır belirleme anlaşmasının uygulanıp uygulanmayacağı, komşumuzla gelecekte barış içinde yaşayıp yaşamayacağımızı belirleyecek" dedi. Ermeni halkını da bu gerçeği kabul etmeye yani barışı seçmeye davet etti.

Paşinyan, bir kez daha Ermenistan'ın kendi toprakları dışında herhangi bir iddiada bulunmadığını da söyledi. "Karabağ için savaşma niyetimiz yok" diyerek, dolaylı şekilde "Karabağ Azerbaycan'dır, nokta" demiş oldu. Azerbaycan'sa şimdi ileriye bakıyor. İşgalden kurtarılan Karabağ'a, asıl sakinleri yıllar sonra geri dönüyor. Altyapı çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor.

Bir yandan da Karabağ'a geçici konuşlandırılan Rus barış gücünün çekilme süreci devam ediyor. Rus askerleri planlanandan erken dönüş yolculuğuna başladı. Karabağ'ın güvenliğini bundan sonra sadece Azerbaycan askeri sağlayacak.