5 soru 5 cevap | Türkiye'nin dahil olacağı Paris İklim Anlaşması ne?

5 soru 5 cevap | Türkiye'nin dahil olacağı Paris İklim Anlaşması ne?

Türkiye 2016'da taraf olduğu Paris İklim Anlaşması'nı uygulamaya başlayacak. Peki neden altı yıl beklendi? İklim anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle ne değişecek?

İklim krizini durdurmak ve küresel sıcaklık artışını 1.5 derecede sınırlamaya yönelik hedefler içeren Paris Anlaşması'nı imzalayan ancak onaylamayan ülkelerden biri de Türkiye.

2015 yılında Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (BMİDÇS) Paris'te yapılan 21. Taraflar Toplantısı’nda imzaya açılan Paris İklim Anlaşması'na bugüne kadar 197 ülke imza attı.

Dün, BM 76. Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Paris İklim Anlaşması'nı, yapıcı adımlara uygun şekilde ve ulusal katkı beyanımız çerçevesinde, önümüzdeki ay Meclisimizin onayına sunmayı planlıyoruz" diyerek ekim ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) onayına sunacağını duyurdu.

1-PARİS İKLİM ANLAŞMASI NEDİR?

Paris'te, Aralık 2015'te yapılan 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21) onaylanan İklim Anlaşması, Nisan 2016'da, 190'dan fazla ülke tarafından imzalandı. Anlaşma, 5 Ekim 2016 itibariyle, küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 55'ini oluşturan en az 55 tarafın anlaşmayı onaylaması koşulunun karşılanması sonucunda, 4 Kasım 2016 itibariyle yürürlüğe girdi. 

Anlaşmanın uzun dönemli hedefi, küresel ortalama sıcaklık artışının sanayileşme öncesi döneme göre 2°C altında tutulması; ilave olarak ise bu artışın 1,5°C’nin altında tutulmasına yönelik küresel çabaların sürdürülmesi olarak ifade ediliyor.

2-TÜRKİYE PARİS İKLİM ANLAŞMASINI İMZALADI MI?

Türkiye, Paris Anlaşması’nı, 22 Nisan 2016'da New York’ta düzenlenen Yüksek Düzeyli İmza Töreni’nde 175 ülke temsilcisiyle birlikte imzaladı ancak henüz taraf olmadı.

5 soru 5 cevap | Türkiye'nin dahil olacağı Paris İklim Anlaşması ne? - Resim : 1
Antalya'nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz'da 4 noktada başlayan, 10 gün süren, 8 kişinin hayatını kaybettiği, 75 bin hektarlık alanın kül olduğu yangın Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangını olarak tarihe geçti. Yangınların bu denli uzun sürmesinde küresel ısınma önemli bir rol oynadı. Fotoğraf: DHA

 3-ANLAŞMA ONAYLANDIKTAN SONRA NE GİBİ DÜZENLEMELER YAPILMASI GEREKİYOR?

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ahmet Dursun Kahraman: İklim değişikliğiyle barışık kalkınma planları yapılmalı. Türkiye'nin emisyonu 430 milyon tonlardan 2030 yılına kadar 920 milyon tona çıkacağı tespitleri var. Termik santrallerin yerine yenilenebilir daha doğal kaynaklı enerjilere yönelmek gerekecektir.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz: Türkiye'nin bu anlaşmayı onayladığında hiçbir düzenleme yapmasına gerek yok. Çünkü Türkiye olduğu haliyle anlaşmanın bütün şartlarını yerine getirmiş durumda. Türkiye anlaşmayı 22 Nisan 2016 yılında imzaladı.

 4-BU GÜNE KADAR ANLAŞMA NEDEN YÜRÜRLÜĞE GİRMEDİ?

Ahmet Dursun Karahan: Bu mevcut çevre, iklim ve uygulamalara bakarsak bir takım hedeflere yönelik siyasi söylem olduğunu düşünüyorum. 

Türkiye'nin bir takım yükümlülükleri yerine getirmesi gerekiyor. En başta üretim noktasında sermayenin yeni yatırımlara ya da yeni revizyonlara girmesi gerekiyor. Bu sermaye içinde ülke içinde ek bir yüktür.

Siyasi irade de genelde sermaye tarafından baktığından bu yükün altına girilmemesini ister. 'Bunu kabul etmemizle beraber diğer gelişmekte olan ülkelere destek vermemiz gerekebilir' gibi kaygılarla onaylamadı.

Prof. Dr. Levent Kurnaz: Enerji Bakanlığı bununla üzerimize bir sorumluluk gelmeyeceğine inanmıyordu. Maliye Bakanlığı da bu konudan çok ciddi para kaybedeceğimizi düşünüyordu. 2016 yılından bu zaman kadar geçen 5 yılda bu iki korkunun da doğru olmadığı ortaya çıktı.

5-PARİS İKLİM ANLAŞMASINI UYGULAMAK NEDEN ÖNEMLİ?

Ahmet Dursun Karahan: Herkes farkında ki küresel bir iklim krizinin içindeyiz. Hidrolojik kuraklık afetlerin en büyüğüdür. Gidişat bu yönde. Deprem bir kere olur geçer ama hidrolojik kuraklık deprem gibi değildir. Yıllarca devam eder. Paris İklim Anlaşması bu krizin önüne geçmek için önemli.

Prof. Dr. Levent Kurnaz, Bizim için çok önemli değil. Sadece uluslararası dünyanın bir parçası olduğumuzu göstermek için önemli. Dünya açısından ise önemli. Daha ciddi taahhütlerde buluna ülkelerin bunları yerine getirmeleri lazım. Mesela karbondioksit azalımı. Biz zaten yerine getirdiğimiz için sorun değil.

5 soru 5 cevap | Türkiye'nin dahil olacağı Paris İklim Anlaşması ne? - Resim : 3

Kaynak: Web Özel

Paris İklim Anlaşması Birleşmiş Milletler iklim krizi Küresel ısınma Recep Tayyip Erdoğan