Özgür Özel: CHP'de genel başkan değişimi şart

CHP Özgür Özel
Özgür Özel: CHP'de genel başkan değişimi şart

CHP'de uzun zamandır yönetimde görev alan ve önümüzdeki kurultay için genel başkan adaylığını açıklayan Özgür Özel, partide anlayış değişikliği için genel başkan değişiminin de şart olduğunu söyledi.

CHP'de genel başkanlığa adaylığını koyan Özgür Özel, CHP ve partideki seçim gündemine dair açıklamalarda bulundu.

Reuters'a konuşan Özel, CHP'nin son üç seçimde de oyunun yüzde 25 sınırında kaldığına dikkat çekerek, bunun aşılmasının ancak "toplumun geniş kesimlerinin ortak sorunlarına temas eden sol sosyal demokrat anlayışı ile siyaset yaparak" sağlanabileceğini söyledi.

Özel anlayış değişikliği için genel başkan değişiminin de şart olduğunu söyledi.

AK Parti'nin "dikine" bir siyaset anlayışıyla kutuplaştırma odağıyla ilerlediğini "kendisine büyük parça alıp" rakiplerini "küçük parçaya mahkum eden" bir anlayış izlediğini belirten Özel, sosyal demokrat anlayışın ise tüm partilerin yoksuluna, işsizine, güvencesizine, geleceğinden endişe duyanına dokunabiliyor olması gerektiğine dikkat çekti.

"Rakibiniz sizi daha küçük bir parçaya mahkum ederken, sizin enine kesen bir siyaset yapıyor olmanız lazım. Ancak böyle yüzde 25 cam tavanın tuzla buz edilmesi mümkün" diyen Özel şöyle devam etti:

"Biz bu yüzde 25'lik görünmez cam tavanı tuzla buz etmeye talibiz. Bunu da kendimiz gibi olarak ve başkalarına göre konumlanarak değil kendi konumumuzu belirleyerek yapmak istiyoruz."

CHP'nin sağ ve sol kavramlara bakışını, ideolojiden uzak kalmaya çalışmasını da eleştiren Özel, partinin kendi duracağı noktayı belirleme noktasında "edilgen bir tavır içinde" olduğunu bunun da değişmesi gerektiğini söyledi.

Özel "Emekçilerin, güvencesizlerin, yoksulların, dezavantajlı grupların artan ve ağırlaşan sorunlarına sol sosyal demokrat kimlikte bir partinin cesur ve kararlı politikalarının çare üretebiliceğini, umut olabileceğini biliyoruz. Bunu başaracağız" dedi.

"YENİLGİNİN NEDENLERİ CİDDİYETLE ARAŞTIRILMADI"

Bu seçimin ardından parti yönetiminin, yenilginin nedenlerini ciddiyetle araştırıp yeni bir yol haritası çizmediğini belirten Özel yaklaşık iki hafta önce partisinin genel başkanlık için adaylığını açıkladı.

CHP'de genel başkan seçimini de içeren kurultay 4-5 Kasım tarihlerinde yapılacak. Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel ve Örsan Öymen'in kurultayda genel başkanlığa aday olacağını kendi açıklamıştı. Partide il kongreleri ise önümüzdeki ayın ilk iki haftasında da devam edecek.

"LİDER DEĞİŞİMİ ŞART"

Özel CHP'nin genel seçimlerde yaşadığı yenilgiyi ve seçmenin yaşadığı duygusal kopuşu lider değişimi olmadan atlatmasının mümkün olmadığını söyledi. Özel, "Toplumsal talep ve ihtiyaçların aksine parti yönetimi, yenilginin nedenlerini ciddiyetle araştırıp yeni bir yol haritası çizmedi. Alınan sonuca farklı bahaneler üretti ve yenilginin siyasi sorumluluğunu üstlenmedi" dedi.

"Güven duygusunu yitiren seçmenimiz partimizi, hatta siyaset kurumunu terk edecek kadar yoğun bir duygusal kopuşa sürüklendi" diyen Özel parti yönetiminin ise bu kırılmayı görmezden gelmeyi tercih ettiğini söyledi.

"Seçimler muhalefet yeterince güven vermediği için kaybedildi" diyen Özel son üç seçimdeki %52-%48 iktidar muhalefet dengesinin değişmediğini, partisinin milletvekili sayısın ise bir önceki seçime göre azaldığını söyledi.

"...Oy veren 25 milyonun yıkılan umutlarını, inancını, güven duysunu yeniden inşa etmeyi hedefliyoruz. Oyunu alamadığımız 27.5 milyonu da iktidar iddiamızın parçası haline getireceğiz. Partimizin temel sorumluluğu her dört kişiden üçünün oyunu alamadığımız gerçeği ile yüzleşmek ve üzerimizdeki yüzde 25'lik görünmez cam tavanı tuzla buz etmektir" dedi.

"SEÇMENİN DUYGUSAL KOPUŞU ONARILMALI"

Özel, önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimlere değişimin yetişip yetişmeyeceğine yönelik bir soruya şöyle yanıt verdi:

"Seçmenin yaşadığı duygusal kopuş onarılmadığı takdirde seçmen sandıktan uzak kalma, hatta siyasetten kopuş noktasına ilerleyebilir... Burada büyük bir seçmenin kısa sürede ikna edilmesi için aynı kişilerin, aynı yöneticilerin, aynı yöntemlerle siyaset yaparak 'bana oy verin, bak bu sefer başaracağım' demesi yeterli değil. Bu yüzden büyük bir paradigma değişikliğine ihtiyaç var."

Özel, yerel seçimler öncesinde "...hem genel başkanlık değişiminin, hem partiyi yöneten kadroların hem gençleşmesinin, yenilenmesinin... partinin söyleminin değişmesinin önemli bir moral üstünlük getireceğini düşünüyoruz" dedi.

Değişim talebinin "çok büyük" olduğuna dikkat çeken Özel, "5 Kasım kurultayından CHP genel başkanını kadrolarını ve siyaset yapma biçimini değiştirerek çıkarsa... bu çok büyük seçmen kitlelerinde bir heyecan yaratabilir. Ve 31 Mart yerel seçimlerine bu heyecanla gidebiliriz" dedi.

Özel değişim olmaması halinde seçmenin "sandığa gitmemek, partiyi cezalandırmak, küskün kalmak, oy kullanmamak veya başka partilere oy atmak gibi eğilimlerinin" olabileceğini de söyledi ve bu nedenle değişimi yerel seçimden sonraya bırakma fikrinin risk olduğunu söyledi.

Tutum belgesi ile uygulanacak yönetim anlayışı ve iktidar olmak için partide nelerin değişeceğini açıkladıklarına da dikkat çeken Özel, "Hedefim CHP'yi Türkiye'nin en iyi yönetilen kurumu haline getirmek. İkinci yüzyıla girerken yine büyük bir değişimi yaşatmaya talibiz ve bunun için çok iddialıyız. Mutlaka genel başkan seçilmeyi bekliyorum" dedi.

Kaynak: Reuters

CHP Özgür Özel Kemal Kılıçdaroğlu