Özel okullardaki fahiş fiyatlara karşı veliler ne yapabilir? İşte o yol...

Zam Eğitim Milli Eğitim Bakanlığı Gündem haberleri

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, özel okullardaki fahiş zamlara karşı velilerin izlemesi gereken o yolu açıkladı...

Özel okullarda yeni dönemin zamlı fiyatları açıklanmaya başladı. Özel okullarda, ek kalemler altında zam oranı yüzde 200'e ulaştı. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicilerin buna karşı yapabileceklerini anlattı.

"Veliler öğrencileri teslim ettikleri kurumun yönetimiyle karşı karşıya gelmek istemiyor. Çocuklarına mobbing uygulanabilir endişesi var" diyen Ağaoğlu, zamlı ücretlerin Tüketici Hakem Heyetleri yoluyla 10 sene içinde geri istenebileceğini söyledi.

Ağaoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Bütün velileri mahkemeye mi gönderelim? Bunun olmaması lazım. Özel okullar çoğaldı. 1.5 milyonun üzerine öğrenci oralarda okuyor. Veliler de artk zengin kesim değil. Karı koca çalışıyor, özel okula veriyor. Birinin geliri özel okulda bırakılmış. Onlar da aracına benzin alırken, peynir alırken aynı fiyattan alıyor. Özel okullar da maliyet zorlaması altında olabilirler ama bunu veliler dayatma ile yansıtmaları olmaz. Öğrenci çok önemli, veliler çok önemli.

Bunun orta yolunu bulması gereken Milli Eğitim Bakanlığı'dır. 20 bin liralık yemek 60 bin lira oldu, kitap 30 bin lira oldu alacaksın diyor. Etüt, yatakhane, kırtasiye, bunlar velinin onayına tabidir.

VELİLER NE YAPABİLİR? İŞTE O YOL...

Tüketici sıfatını taşıyan özel okul velilerinin haklarıyla ilgili sipariş edilmeyen bir ürün ya da hizmet sunulduysa satıcı bir hak iddia edemez, sessiz kalması da kabul anlamına gelmez, ürünü kullandıysa da sorumluluk yüklenemez diyor kanun maddesi. Ben mail göndereceğim ve yemek almak istemiyorum diyeceğim. Buna rağmen okul paraları alacak, kaydı yenileyeceğim. 4 sene sonra çocuk mezun oldu. 10 sene boyunca benim onu geri isteme hakkım var. Ben Tüketici Hakem Heyeti'ne diyelim ki 2028'de başvuracağım. İnternetten başvurumu yaparım, para iademi isterim Tüketici Kanunu'nun 7. Maddesi'ni ekleyerek ve okula gönderdiğim e-postayı delil olarak sunarak."