Otel tatili hayal oluyor! 'Karavana' talim...

Yaşam Haberleri Emlak haberleri
Otel tatili hayal oluyor! 'Karavana' talim...
Fotoğraf: Shutterstock

Son zamanlarda otel fiyatlarının artması, deprem tehlikesi ve cepteki yangın tatilcileri karavana yöneltirken, son 6 ayda karavan kiralama oranı 2 kat arttı. 4 kişilik bir aile, günlüğü ortalama 3 bin liraya kiraladığı karavan sayesinde kıyı kıyı dolaşıp konaklama imkanı yakalıyor.

Pandemi ve deprem felaketinde çokça tercih edilen karavanlar bu kez otel fiyatlarındaki artışla gündeme gelmiş durumda. Cepteki yangın nedeniyle 'her şey dahil oteller' yerini karavan tatiline bırakırken, yapılan son araştırma da bu durumu gözler önüne serdi. 'Arabam.com'un son araştırması, yükselen otel fiyatları nedeniyle vatandaşların karavanlara yöneldiğini ortaya koyarken, 6 ayda karavan kiralama oranının 2 kat arttığı belirtildi. 4 kişilik bir ailenin konaklama ihtiyacını karşılayan karavanların günlük kiralama bedeli ise ortalama 2-3 bin lira arasında değişiyor. 

İLANLARDA ARTIŞ 

2 bin 446 kişi ile gerçekleştirilen son araştırmada karavan ilanlarının toplam ilanlar içindeki oranı Ocak 2022’den Temmuz 2023’e kadar geçen sürede artış eğiliminde olduğunu gözler önüne serdi. 2023’ün Ocak ayında karavan ilanlarının toplam ilan içindeki oranı yüzde 0,18 olurken, bu oran Temmuz 2023’te yüzde 0.37 olarak gerçekleşti. Araştırmacılar, 'karavan tatilini neden tercih ettikleri yönündeki' soruyu ise yüzde 36 otellerin pahalılığı, yüzde 34 doğada olmak, yüzde 29 ise özgürlük duygusu olarak yanıt verdi...

Otel tatili hayal oluyor! 'Karavana' talim... - Resim : 1
Karavancıların rotaları arasında sırasıyla Ege, Akdeniz ve Karadeniz yer alıyor

EN ÇOK TERCİH EDİLEN ROTA EGE KIYILARI

‘Karavan konforu için olmazsa olmaz dediğiniz şey nedir?’ sorusuna katılımcıların yüzde 44.1’i duş, tuvalet ve yatak gibi temel ihtiyaçları koyarken, "mutfak yanıtını" verenlerin oranı yüzde 19.2, yüksek tavanlı karavan olmasını isteyenlerin oranı yüzde 13.8, izolasyon arayanların oranı yüzde 12.1 oldu. “Karavanla en çok gitmek istediğiniz destinasyon neresi?’ sorusuna yanıt veren katılımcıların yarıdan fazlası (Yüzde 53) Ege kıyılarını tercih etti. Akdeniz yüzde 23 ile ikinci, Karadeniz yüzde 15 ile üçüncü sırada yer aldı.

Arabam.com'un CEO'su Arda Ayvaz, "İlan sayıları ve anketlerden yansıyan veriler karavana ilgiyi ciddi şekilde arttı" derken, "Tatilciler otel ve ev kiralama fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle karavan satın alma eğilimine girdi. Ekonomi her alanda olduğu gibi burada da belirleyici unsur oldu. Araştırmamızda yer alan ‘Karavan konforu için olmazsa olmaz dediğiniz şey nedir?’ sorusuna katılımcıların yüzde 44.1’inin verdiği; ‘duş, tuvalet ve yatak gibi temel ihtiyaçlar’ yanıtı, karavanın sunduğu avantajları göstermesi açısından önemli” bilgisini paylaştı.

'GÜVENLİK DUYGUSU MOBİL YAŞANTIYA İTTİ'

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nihan Kalkandelen ise “Karavan, kök saldığınız yerden geçici süreliğine uzaklaşabilme, hayatın yorgunluğuna bir mola verebilme lüksüydü. Bu kez şehrin kalabalıklığından uzaklaşıp kendi konfor alanımızı kurmak değil, güvenlik duvarlarımızı inşa edebilme kaygısı bizi bu mobil yaşantıya itmiş durumda. Eşyanın, dekorasyonun anlamını yitirdiği bir düzende sadece ihtiyacımız kadar eşya ile hayatta kalmak önceliğine sahibiz” diyerek yaşanan davranış değişimini açıkladı.

Otel tatili hayal oluyor! 'Karavana' talim... - Resim : 3
Karavan, hem ekonomik hem de deprem korkusu nedeniyle tercih ediliyor

DEPREMİN ETKİSİ DE KARAVANA YÖNELTTİ

Kalkandelen, depremin ardından temel ihtiyaçları karşılamada yaşanan imkânsızlıkların, insanları, bu problemlerle yüzleşmeyecekleri bir hayat kurgulamaya ve karavan hayatına yönlendirdiğini söylüyor. Kalkandelen, depremin ardından yaşanan elektrik kesintileri, ısınma problemleri, temel ihtiyaçları karşılamada yaşanan imkânsızlıklar, insanları, karavan yuvalarında bu problemlerle yüzleşmeyecekleri bir hayatı kurgulamaya yönelttiğini söyleyerek ,“Deprem korkusunu bir nebze olsun dindiren bu durum insanları kendi köşesinde, kendini kurtarabileceği ya da kendi yaşamını garantileyebileceği bir alana itiyor” değerlendirmesini yaptı. 

Otel tatili hayal oluyor! 'Karavana' talim... - Resim : 4
Yıldırım, vatandaşların karavana yönelmesinde en önemli sebebin otel fiyatlarındaki artış olduğunu söylüyor
Karavan işletmecisi Hasan Yıldırım, karavanın yaz sezonunda 2 bin 500 ile 3 bin TL arasında kiraladığını sezon dışındaki aylarda ise günlüğünün 3 bin lira olduğu bilgisini paylaşıyor. Geçtiğimiz yıllarda 750-1000 TL arasında karavanını kiralayan Yıldırım, “Bu artışın sebebi mazota gelen zamlar, bakım masrafları” diyor.

 sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri emlak tatil tatilciler karavan Karavan kiralama