Orman katili S.A. kaç yıl ceza alabilir?
Marmaris'te 3 bin hektardan fazla alanın kül olmasına sebep olan ve sigara izmariti ile yangını çıkardığını itiraf eden S.A. tutuklandı. Peki Türkiye'de yılda kasten kaç orman yangını çıkıyor? Orman yakmanın cezası ne?
Geçen yıl Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük orman yangınları yaşanmış. Binlerce hektar alan kül olmuştu. Çarşamba günü Marmaris, Hisarönü Mahallesi, Bördübet mevkiinde çıkan yangında da ilk belirlemelere göre 3 bin hektardan fazla alan kül oldu. 34 yaşındaki S.A. yangını ailesi ile arasındaki bir arazi husumeti yüzünden çıkardığını itiraf etti. 34 yaşındaki doğa katili, sigara izmaritini ormanlık alana atarak yangın çıkarmaya çalıştığını söyledi. Şüpheli, ateşin içine girerek intihar etmeyi düşündüğünü de söyledi. Jandarmanın ısrarlı takibi sonucu dün saat 16.30 sularında civarda yakalandı. Tutuklanarak cezaevine gönderildi.
KASTEN KAÇ ORMAN YANGINI ÇIKTI?
Haberglobal.com.tr’nin Orman Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre; geçen yıl çıkan orman yangınlarının 110’u kasti olarak meydana geldi. 2017 yılında 151, 2018 yılında 94, 2019 yılında 124, 2020 yılında 72 kez ormanlar kasti olarak yakılmıştı.
Haberglobal.com.tr’de geçen yıl 2 Ağustos tarihinde yayımladığımız ‘Ormanlarımız davalık oldu!’ isimli haberde yer alan bilgilere göre; orman yangınlarıyla ilgili olarak devam eden 2126 dava vardı.
CEZASI NE?
Türk Ceza Kanunu'na göre devletin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde devlet ormanlarını yakan kişi, müebbet hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılıyor.
Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verenler 2 yıldan 7 yıla kadar hapis ile cezalandırılıyor. Kasten orman yakan kişi, 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılıyor.
Ormanlara 4 kilometre mesafede veya bu kanunun Orman Kanunu'nun 31. ve 32. maddeleri kapsamına giren köyler hudutları içinde anız veya benzeri bitki örtüsü yakmak yasak olup, bu filleri işleyenler 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezasına çarptırılabiliyor.
Bu davalarda vatandaşın da aklına ilk gelen ormanlık alanlar yandıktan veya yakıldıktan sonra yerine imar faaliyetleri sürdürüleceği fakat bu Anayasa’ya aykırı. Anayasa’nın 169’uncu maddesine göre yanan orman alanlarının yeniden ormanlaştırılması gerekiyor.
ANAYASA'NIN 169. MADDESİ NE DİYOR?
"Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz.
Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz."
Marmaris'te geçen yıl çıkan orman yangınlarını da iki çocuğun kitaplarını yakarken başlattığı tespit edilmişti. Çocukların ifadesi bölge savcılığı tarafından pedagoglar eşliğinde alınırken çocukların ifadelerinde “Kitap yakıyorduk, alev çoğaldı. Kola şişesine su doldurup söndürmek istedik. Sönmedi. Biz de kaçtık” dedikleri öğrenilmişti.
'100 YANGINDAN 5'İ DOĞAL SEBEPTEN'
Küresel ısınma sebebiyle yangın mevsimleri uzadı, orman yangınlarının sayısı gözle görülür şekilde arttı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Şaylan hala insanlar sebebiyle çıkan yangınların doğal sebeplere göre çok daha fazla olduğunu şöyle aktarıyor: "Dünyada doğal sebepler genelde yüzde 5'in altındadır. Yani 100 yangının sadece 5 tanesi veya daha azı doğal sebepten çıkıyor. Buna örnek olarak ise yıldırımı verebiliriz. Yapay sebepler ise çoğunlukla insan kaynaklıdır. Yani insanlar bir şekilde tarım alanı açmak için anız yakmak ve terörist aktiviteler gibi birçok nedenle kasıtlı veya kasıtsız olarak ormanların yanmasına neden oluyor."
Kaynaklar: Haberglobal.com.tr, AA
Kaynak: Web Özel