Esad 400 muhalifi neden serbest bıraktı?

esad Suriye
Esad 400 muhalifi neden serbest bıraktı?

Suriye'de Esad yönetimi seçime günler kala 400 muhalifi serbest bıraktı. 'Sosyal medya mahkumları' olarak anılan grubun içinde gazeteciler ve yargıçlar da var. Bu ay içerisinde uyuşturucu satıcıları ve insan kaçakçıları için de af çıkmıştı. Bu taktiğin sandığa etkisi ne olur?

Suriye iç savaşın gölgesinde 26 Mayıs’ta seçime gidiyor. Elbette ki en güçlü aday Beşar Esad. Ancak iki aday daha var: Abdallah Saloum Abdallah ve Mahmoud Ahmed Marei.

Seçim günü yaklaşırken Esad, ‘muhalifleri yanına çekmek’ olarak değerlendirilen bir adım atarak, sosyal medyada rejimi eleştirmekten dolayı gözaltına altına alınan 400 kadar mahkumu serbest bıraktı. Serbest bırakılan mahkumlar arasında hakimler, avukatlar ve gazeteciler de bulunuyor.

Mahkumların serbest bırakılmasından kısa bir süre önce binlerce uyuşturucu satıcısı, piyasa spekülatörü ve insan kaçakçısı da genel af ile serbest bırakılmıştı. Son afla birlikte siyasi tutukluların çoğu ise serbest bırakılmadı. 

Sosyal medya eleştirileri sebebiyle tutuklanan bazı insanların sadece muhalif bir gönderiyi 'beğendikleri' veya rüşveti eleştiren genel bir tweet attıkları belirtiliyor.

'DEVLETİ KÜÇÜMSEYENE 6 AY HAPİS'

Suriye'de yürürlüğe konan son siber güvenlik kanuna göre 'devlet otoritesini küçümseyen' sosyal medya yorumlarına minimum 6 ay hapis cezası veriliyor.

Hapishaneden çıkar çıkmaz evin yolunu tutan yerel gazeteci Kenan Wakkaf, Facebook'un başına oturarak, "Gerçeğe inanan ses, en büyük değerdir ve ben seninle kalacağım. Yolsuzluğa sesleniyorum beni korkuttuğunu mu sandın? Ayakkabılarımı bile korkutamadın" mesajını yazdı.

“POZİTİF İNTİBA UYANDIRMAK İSTİYOR”

Haberglobal.com.tr'ye konuşan Marmara Üniversitesi Orta Doğu Enstitüsü Dr. Öğretim Üyesi Serhan Afacan, Esad’ın muhalifleri serbest bırakarak pozitif bir intiba uyandırmaya çalıştığını aktarıyor. Afacan, “Uluslararası gözlemciler de değerlendirmelerinde bunun sembolik olduğunun farkındalar” diyor. Afacan Esad'ın rakiplerinin de muhalifleri serbest bırakma vaadinde bulunduklarını söylüyor.

“DEMOKRATİK ORTAMDAN BAHSEDEMEYİZ”

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney, Beşar Esad’ın mahkumları seçim öncesi salma kararıyla seçimleri meşru gösterme gayreti içinde olduğunu söylüyor.

“ORTADA BİR UZLAŞI YOK”

10. yılında olduğumuz iç savaşın hâlâ devam ettiğine de vurgu yapan Güney, “İç savaşın sonucu siyasi anlamda neticelenmedi. Ortada bir uzlaşı yok” değerlendirmesinde bulunuyor. Güney, Esad rejiminin yapmaya çalıştığı şeyin kendi mevcudiyetini korumak olduğunu aktarıyor.

“SEÇİMİN KAZANANI YOK, KAYBEDENİ VAR”

Geçtiğimiz günlerde Haberglobal.com.tr için Tuğba Suiçmez’e konuşan Türkiye’nin son Şam Büyükelçisi Ömer Onhon, Suriye seçimi ile ilgili şöyle değerlendirmelerde bulunmuştu:

"Bu savaşın kazananı yok, aksine kaybedeni var. En büyük kaybedeni Suriye halkı. Kayıtlı 600 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Ülkesini bu duruma sokan Esad’ın seçim kazanması meşruiyetini ifade etmiyor. Aslında Suriyeliler çalışkan, iyi eğitimli, ticarete yatkın insanlar. Bugün içine düştükleri durum çok üzücü."

“BU SEÇİM BÖLGEYİ ETKİLEMEZ”

Dr. Serhan Afacan, 2014 yılında Esad’ın büyük farkla kazandığı seçimi hatırlatarak bugün de seçim sonrası bölgede değişiklik olmayacağını öngörüyor. Cenevre’deki anayasa görüşmelerine de değinen Afacan, “150 kişiden oluşan heyetin çabaları büyük oranda başarısızlıkla sonuçlanmıştı” açıklamasında bulunuyor. Dr. Afacan, Cenevre’deki görüşmelerinin bugünün temelini nasıl etkilediğini şöyle özetliyor:

“Anayasa olmadan var olan sistemin üzerinde makyaj yaparak seçim yapmak İran’ın, Rusya’nın ve bizatihi Esad rejiminin işine geliyor. Bu herhangi bir sorunu çözmüyor.”

“ESAD KENDİSİNE DESTEK VERENLERİ İNANDIRABİLİR”

Prof. Dr. Güney, Türkiye’nin desteklediği kesimin muhaliflerin salınmasına kanmayacağını söylüyor. Şu an ABD’nin Esad rejimine uyguladığı yaptırımların da hala devam ettiğine değinen Güney, “Bu gibi hamlelere ancak Rusya ve İran gibi iç savaşın başından bu yana rejimi destekleyen ülkeler inanabilir” açıklamasında bulunuyor.

*Yukarıdaki makalede yer alan bilgilerin bir kısmı Reuters'ta Suleiman Al-khalidi imzasıyla yer alan 'Syria releases hundreds of social media critics ahead of election' (Suriye yüzlerce sosyal medya eleştirmenini seçim öncesinde salıyor) isimli haberden alınmıştır.

[email protected]

Kaynak: Web Özel