Okulda akıllı telefon kullanma dönemi sona eriyor, açıklamalar peş peşe geldi

Ajans Bizim
Avrupa Birliği Teknoloji Haberleri
Okulda akıllı telefon kullanma dönemi sona eriyor, açıklamalar peş peşe geldi
Fotoğraf: Depo Photos

Birçok Avrupa ülkesi, ekran bağımlılığı ve siber zorbalıkla mücadele etmek için okullarda akıllı telefon kullanımını yasaklama kararı aldı.

Avrupa'da yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla, hükümetler arka arkaya çeşitli derecelerdeki okullarda akıllı telefonları yasaklama kararı alıyor. 

Bazı ülkeler uygulamayı değerlendirirken, bazılarında ise yasak yerine inisiyatif okullara bırakılıyor ve gittikçe daha fazla sayıda okul akıllı telefon kullanımını kısıtlıyor.

Macaristan'da alınan karar, ay başında öğretmenler, veliler ve öğrenciler tarafından “eski moda” olduğu gerekçesiyle protestolara neden oldu. Ancak zamanla daha fazla ülke, okulların çoğunda öğrencilerin sınıfta dizüstü bilgisayar kullanıyor olmasının, dijital dünyayla gerekli bağlantıyı sağladığını, daha az akran zorbalığı ve daha etkili öğrenme hedefiyle akıllı telefonların okullarda kullanımının yasaklanmasını kararlaştırıyor.

İtalya'da ve (bölgesel olarak) İspanya'da halihazırda yürürlükte olan yasaklama kararına son olarak Hollanda da katıldı. Hollanda'da öğrencilerin dikkatini dağıtması ve sınav sonuçlarını olumsuz etkilemesi gerekçesiyle ortaokul ve liselerden sonra ilkokullarda da akıllı telefon kullanımı yasaklandı.

Öğrencilerin akıllı telefonları sadece ilgili derslerde öğretim amaçlı ya da sağlık nedenleri ile fiziksel engeller gibi istisnai durumlarda kullanmasına izin verilecek.

Belçika’da da, Hollanda'dan kısa süre önce, Fransızca eğitim veren okulların bağlı olduğu Valonya-Brüksel Eğitim Ağı (WBE) benzer bir karar aldı. Fransızca eğitim veren 373 okulda, 26 Ağustos'ta başlayan 2024-2025 eğitim-öğrenim dönemi itibarıyla ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin okula akıllı telefon getirmesi yasaklandı.

Daha önce tüm okullar kendi kurallarını uyguluyordu. Buna göre, bazı okullar, her türlü elektronik cihazın okul içine alınmasını yasaklarken, bazıları ise esneklik gösteriyordu.

WBE kararını, öğrencilerin akıllı telefonlarla birbirlerinin görsellerini çekerek, sosyal medya platformlarında paylaşmalarını ve bunların, gittikçe daha fazla sayıda taciz suçu doğurması olarak gerekçelendirdi.

Yunanistan'da alınan karara göre, öğrenciler okula telefonlarıyla gelebilecek, ancak çantalarından çıkaramayacak. “Cep telefonları çantada” sloganıyla başlatılan uygulamanın, telefon kullanımının öğrenme sürecini ve konsantrasyonu olumsuz etkilemesi nedeniyle başlatıldığı bildirildi.

Fransa'da, 200 kadar orta dereceli okulda öğrencilerin telefonlarını dolaplarına kilitlemesini öngören bir pilot uygulama başlatılacak. Eğitim Bakanlığı, uygulamanın başarılı olması halinde yasağı 2025'te ülke geneline yaymayı hedefliyor.

İrlanda'da 16 yaş altı öğrencilerin akıllı telefon kullanımının tamamen yasaklanması seçeneği tartışılıyor.

Almanya, Polonya, Danimarka, Portekiz, Hırvatistan'da da okullar kendi uygulamalarına sahip. Bu ülkelerde, okullar kendi tesislerinde telefon kullanımını sınırlamak için önlemler alıyor.

Örneğin Danimarka'da okulların yaklaşık yüzde 90'ının cep telefonu kullanımını yasakladığı biliniyor.