Öğrencilere kara para tuzağı

Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Dolandırıcılık yöntemleri Bankalar Ekonomi haberleri Organize suç örgütü Türkiye FETÖ PKK PKK/YPG
Öğrencilere kara para tuzağı

Son zamanlarda ek gelir için banka hesaplarını kiralayan öğrenciler, dolandırıcı ve teröristlerin kara para aklama tuzağına düşüyor. Kiralanan hesaplardan yüksek miktarda para giriş-çıkışı yapan simsarlar yüzünden birçok kişi hapis cezası ile karşı karşıya kalabiliyor.

Son dönemde başkaları adına açılan banka hesapları nedeniyle mağduriyetler arttı. Kendileri için açtırdıkları banka hesaplarını çeşitli nedenlerle üçüncü kişilere kullandıranlar ise dolandırıcılıktan dolayı cezalar alıyorlar. Özellikle komisyon karşılığı IBAN hesaplarını kiralama, son dönemde sıkça rastlanan bir dolandırıcılık yöntemi olarak dikkat çekiyor. Bu yöntemde, dolandırıcılar, kendi adlarına banka hesapları açmak yerine, başkalarının adlarına açılmış hesapları kullanırken, ihtiyaç sahibi veya farkında olmayan kişileri hedef alıyorlar. Simsarlar,  tuzağa düşürdükleri kişilerin hesaplarını ise genellikle yasa dışı para transferleri, kara para aklama veya sahte işlemler için kullanıyorlar.  

Öğrencilere kara para tuzağı - Resim : 1
Kırık, hesapların düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini belirtiyor.

ÖĞRENCİLER DİKKAT!

Özellikle maddi durumu düşük öğrenciler, ek gelir amaçlı bu işlere yöneliyor ve hesapları kötü niyetli kişilerin ellerine geçebiliyor. Böyle bir mağduriyet yaşayan kişilerin yapması gerekenleri anlatan Dijital İletişim Araştırmacısı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, dolandırıcıların yasa dışı faaliyetlerini gizlemek ve izlerini kaybettirmek için bu yöntemi tercih ettiklerini belirtiyor.

KONTROL EDİN

Banka hesaplarının üçüncü kişilere kullandırılmaması gerektiğinin altını çizen Kırık, denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini söylüyor: "Hesap sahiplerinin, banka hesaplarını başkalarına kullandırmanın getirdiği yasal ve etik sorumlulukların farkında olmaları ve bu tür tekliflere karşı dikkatli olmaları gerekiyor. Bankalar da müşterilerine bu konuda bilgilendirici eğitimler vererek, farkındalığı artırmalı. Banka hesaplarında şüpheli bir durum fark edenler, derhal bankasıyla iletişime geçmeli. Aynı zamanda, mağduriyetin hukuki boyutunu göz ardı etmemek adına, durumu emniyet birimlerine ve savcılığa bildirmek de gerekir."

VERGİDEN KAÇIYORLAR

Tüketici Konfederasyonu Başkanvekili İbrahim Güllü, başka birine ait İBAN kullanmanın, vergi yükümlülüğünden kaçmak olduğuna dikkat çekerken, "Yeni vergi paketinde bu kişilere verilecek cezalar da artacak. Vergi yükümlülüğünden kaçmak için tahsilat işlemlerini başka hesaplar üzerinden yapan işletmeler ve kişiler hem suç işliyor hem da başkasının suç işlemesine neden oluyor" dedi.

HER ŞEY KAYIT ALTINDA

Hesaplarını başkalarına kiralayanlar ilgili de konuşan Güllü, bu kişilerin bilerek ya da bilmeden dolandırıcılara, terör örgütlerine yardım etme konumuna geldiklerini ifade ederken, şöyle konuşuyor: "Başkalarının banka hesaplarını terör örgütleri, yasa dışı çalışanlar veya vergi mükellefiyeti olmakla beraber, kayıt dışı hasılatlarını kayıt dışında tahsil etmek isteyen şirket ve kişilerin kullandığı unutulmamalı. Elektronik ortamda her şey kayıt altında olduğundan kullandırma olayı banka hesaplarının incelenmesiyle kolaylıkla tespit edilebilir." 

Öğrencilere kara para tuzağı - Resim : 2
Öğrenciler gelir uğruna tuzağa düşerken, simsarlar tarafından suça bulaştırılıyor. 

HAPİS CEZASI VERİLİYOR

"Finansal sistemin güvenliğini tehlikeye atan bu tür suçlar, hem bireylerin hem de bankaların zarar görmesine yol açar. Bu sebeple TCK M.158/1-F uyarınca bu suçu işleyen kişi ve kişiler bakımından üç yıldan on yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezasına çarptırılır."

 [email protected]

Kaynak: Web Özel