Ödenek, yolluk, emeklilik, tatil... Mazbatayı alan milletvekilleri hangi haklara sahip olacak?
14 Mayıs'ta yapılacak seçimde 600 milletvekili yeni dönemin yasama faaliyetlerine katılmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) yolunu tutacak. Peki mazbatayı aldıktan sonra milletvekili sıfatı taşıyacak bu isimlerin nasıl mali ve sosyal hakları var?
Şimdiye kadar en çok milletvekili maaşı ve milletvekili emekliliği tartışıldı. Aslında "maaş" bir kadro karşılığı çalışan personele geçimini sağlayabilmesi için aylık olarak ödenen para.
Milletvekilleri ise herhangi bir "kadro" karşılığı çalışmıyor ve aldıkları paranın adı "maaş" değil, "ödenek". Bu ödeneğin belirlenmesinde ise kurallar var.
Yolluk ve harcırah hakkı
Ancak vekillerin aldığı ücret sadece ödenek adı altındaki maaşla sınırlı değil. Vekillerin meclis içinde ya da meclis dışındaki görevleri esnasındaki ihtiyaçları için de bir formül bulunmuş durumda. Bulunan bu formülün adı "yolluk".
Independent Türkçe'den Cihat Arpacık'ın aktardığına göre, özellikle seçim bölgelerine gidip gelen vekillerin masrafları ödenekle birlikte düzenli olarak yolluk adı altında kendilerine veriliyor.
TBMM tarafından görevli olarak yurtiçi ya da yurtdışına giden vekillere ayrıca harcırah da ödeniyor. Ödenek ve yolluklar, aday seçildikten hemen sonra 3 ay peşin bir şekilde kendilerine takdim ediliyor.
Emekli olmadan görevi biten vekilin sigorta farkı TBMM'den
En tartışmalı hususlardan biri de milletvekilinin emekliliği. Eğer bir vekil zaten emekliyse hem aylık ödeneğini hem de milletvekili emekliliğinden doğan maaşını alabiliyor. Parlamento üyelerine, en az 2 yıl görevde bulunmaları şartıyla, cumhurbaşkanlarına bağlanacak yaşlılık aylığının yüzde 45'i oranında emekli aylığı bağlanıyor.