Numan Kurtulmuş'tan Can Atalay açıklaması: Ben onu oradan nasıl çıkaracağım?

Numan Kurtulmuş TBMM Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye İşçi Partisi
Numan Kurtulmuş'tan Can Atalay açıklaması: Ben onu oradan nasıl çıkaracağım?

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun milletvekili seçilmesine rağmen cezaevinden tahliye edilmeyen Can Atalay için yaptığı "Asıl sorumlu sensin. Atalay'ı oradan çıkaracaksın" çağrısına canlı yayında yanıt verdi.

Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçtiğimiz günlerde TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'u işaret ederek "Asıl sorumlu sensin. Atalay'ı oradan çıkaracaksın ve gelecek, yeminini edecek" ifadelerini kullanmıştı.

Katıldığı canlı yayında Kılıçdaroğlu'na "Ben onu oradan nasıl çıkaracağım? TBMM Başkanı bir yazı mı yazacak, bir karar mı verecek mahkeme adına? Burada kararın verilmesi mahkemenin sorumluluğundadır" sözleriyle yanıt verdi.

Atalay'ın salıverilmesi ya da tutukluluk halinin ortadan kaldırılmasının, TBMM'nin vereceği bir karar olmadığına işaret eden Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Ben onu oradan nasıl çıkaracağım? TBMM Başkanı bir yazı mı yazacak, bir karar mı verecek mahkeme adına? Burada kararın verilmesi mahkemenin sorumluluğundadır. Burada siyasetçiler olarak söyleyeceğimiz şey şudur; bir an evvel mahkemelerin kararını vermesi. Yargının gecikmiş olması bizatihi adaleti ortadan kaldıran bir husustur. Can Atalay konusunda karar verecek olan Yargıtayın ilgili ceza dairesidir. Siyaseti de TBMM'yi de rahatlatacak olan, tutukluluk haliyle ilgili kararın mahkeme tarafından verilmesidir."

TBMM'nin Atalay ile ilgili tutumunu ortaya koyduğunu; yemin sırasında isminin ilan edildiğini, özlük haklarının, maaşının ve 3 danışmanının verilmesiyle ilgili süreçlerin başlatıldığını anlatan Kurtulmuş, ayrıca Atalay'ın İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeliğine seçildiğinin altını çizdi.

Kaynak: AA

Numan Kurtulmuş Can Atalay Kemal Kılıçdaroğlu TBMM