Neden 3.9'dan daha fazla sallandık gibi hissettik?

Deprem
Neden 3.9'dan daha fazla sallandık gibi hissettik?

İstanbul'da geçen cumartesi yaşanan 3.9 şiddetinde depremin sarsıntısı dikkat çekti. Depremin karada gerçekleşmiş olması kafalarda soru işaretleri doğurdu. İstanbul'un içinden geçen aktif bir fay var mı? Depremin denizde olması ile karada olması arasındaki fark nedir?

GAMZE BAL/GÖKHAN KAM

Geçen hafta sonu İstanbul’da merkez üssü Kartal olan bir deprem meydana geldi. Depremin süresinin kısa olması ve genelde alıştığımızın dışında denizden değil karadan geliyor olması sebebiyle şiddeti bir hayli büyük oldu.

Anadolu Yakası'nda bazı vatandaşlar depremi hissedince ev ve iş yerlerinden dışarıya çıktı. Vatandaşlar kısa süreli panik yaşadı.

Peki deprem görece olarak ‘küçük’ bir ölçekte olmasına rağmen neden hissi oldukça büyük oldu.

YÜZEYE YAKINDI

Haberglobal.com.tr'ye konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Profesör Serdar Akyüz kara depremi olduğu için depremin normalden daha şiddetli hissedildiğini aktarırken, “Depremi şiddetli hissetmemizin sebebi yüzeye yakın olmasından dolayı. Yerin derinliklerinde kırıklar oluşuyor fakat bu kırıklar yüzeye kadar ulaşmıyor” diyor.

Akyüz hafta sonu kırılma yaşanan bölgenin büyük depremler oluşturmayacağını aktarırken, “Tahribat açısından depremin karada veya denizde olması çok önemli değil” ifadelerini kullandı.

Akyüz’e göre depremin karada gerçekleşmiş olmasının sebebi ise ana fay bölgesi içerisinde kalan tali kollardan birinde kırılma yaşanmış olması.

'DENİZDE OLUNCA AZ DA OLSA SÖNÜMLENİR'

Haberglobal.com.tr'ye konuşan AFAD İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürü Gökhan Yılmaz ise İstanbul'da önceki depremlerin denizde olduğunu anımsatarak denizden şiddetin karaya ulaşması durumunda depremin sönümlendiğini aktarıyor. Yılmaz, “Şöyle düşünün, depremin olduğu fay hattı ya da merkez sizin yaşadığınız yer. Diğeri (denizdeki) yerleşim yerine en az 10-15 km uzaklıkta oluyor. Dolayısıyla o mesafe o deprem dalgasının azda olsa sönümlenmesini sağlıyor. Yani depremin olduğu merkezden uzaklaştıkça giderek azalıyor” değerlendirmesinde bulundu.

BU DEPREM KARADA OLDU, PEKİ İSTANBUL’UN İÇİNDEN GEÇEN FAY VAR MI?

Jeolog Profesör Doktor Okan Tüysüz'ün 3.9 şiddetindeki depremin ardından hazırladığı ‘Eskişehir-Pendik arasında uzanan Darıca-Tuzla fayı hakkında ön değerlendirme’ isimli çalışmaya göre İstanbul’un içinde aktif olarak yer alan bir fay hattı bilinmiyor.

Çalışmada, “Diğer yandan 1999 yılı sonrasında Tuzla ve Pendik belediyelerinin yaptırmış oldukları “Yerleşime Uygunluk” amaçlı jeolojik jeoteknik araştırmalarda bazı faylar belirlenerek bunlar üzerindeki alanlar Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından fayların aktif olup olmadığına dair detay araştırma yapılana kadar imara kapatılmışlardır.

Özetle her ne kadar bazı kuşkular olsa da bugüne kadar İstanbul sınırları içerisinde karada yer alan ispatlanmış bir aktif fay bilinmemektedir” değerlendirmesinde bulunuluyor.  

BU ŞİDDETE RAĞMEN BİNALAR TAHLİYE EDİLDİ

Anadolu Ajansı'nın servis ettiği habere göre İstanbul Kartal merkezli 3,9 büyüklüğündeki depremde, duvarlarında hasar oluştuğu belirtilen 4 katlı bina tahliye edilerek mühürlendi.

Pendik'te Kaynarca Mahallesi Çamdalı Sokak'ta bulunan 4 katlı binada oturan aileler, saat 15.07'de meydana gelen depremin ardından duvarlardan ses gelmesi üzerine, durumu polise ve belediye ekiplerine bildirdi.

İstanbul Güngören'de de oluşan çatlaklar nedeniyle tedbir amaçlı boşaltılan 4 katlı bir bina mühürlendi. Sanayi Mahallesi Doruk Sokak'ta, içinde 16 daire ile alt katında 5 iş yerinin bulduğu bir binada çatlaklar oluştuğu tespit edildi.