Nahçıvan'da "Bir millet, iki devlet" forumu düzenlendi 

Azerbaycan
Nahçıvan'da "Bir millet, iki devlet" forumu düzenlendi 

Türkiye Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Nahçıvan Yetkili Temsilciliği ortak organizasyonuyla 26 Ekim'de Nahçıvan'da "Bir Millet, İki Devlet" forumu düzenlendi.

Haydar Aliyev Sarayı'nda düzenlenen forumda önce Umummilli lider Haydar Aliyev'in,Türk halkının milli önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün,Azerbaycan ve Türkiye şehitlerinin aziz anıları bir dakikalık saygı duruşuyla anılmış, kardeş ülkelerin milli marşları seslendirildi ve yine ardından,

Umummilli Lider Haydar Aliyev'in 100. yılını, Azerbaycan-Türkiye dostluğunu ve kardeşliğini anlatan kısa filmler gösterildi.

Açılış konuşmasını yapan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın yetkili temsilcisi Fuad Necefli, "Doğu'nun Kapısı" Nahçıvan'da Türk dünyasının büyük oğlu Haydar Aliyev'in doğumunun 100. yıl dönümüyle birlikte kardeş Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümünün kutlandığını söyledi.

Nahçıvan'da "Bir millet, iki devlet" forumu düzenlendi  - Resim : 1

Yetkili temsilci, bugün ortak kökler, dil ve din birliğinin yanı sıra, karşılıklı çıkarlara hizmet eden ikili siyasi ilişkilerin ve stratejik ortaklığın ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin özünü tam olarak ifade ettiğini vurguladı. Şu anda Azerbaycan-Türkiye iş birliği, ülke Cumhurbaşkanlarının iradesi doğrultusunda yeni bir gelişme aşamasındadır. Karşılıklı ziyaretler ikili iş birliğinin geliştirilmesinde önemli rol oynuyor, her alanda ilişkiler başarıyla geliştiriliyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum petrol ve gaz boru hatları, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı, TANAP ve TAP gibi büyük projeler, Zengezur koridorunun açılmasıyla ortaya çıkacak yeni gerçekler bir daha onaylıyor ki Azerbaycan-Türkiye kardeşliği bölgede istikrarın temel garantisidir. Bunların devamı olarak geçtiğimiz ay 25 Eylül'de Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'in Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Nahçıvan'da görüşmesi, Iğdır-Nahçıvan Gaz Boru Hattının temelinin atılması ve diğer olaylar önemli bir tarihi olay haline geldiği ifadelerini kullandı.

Fuad Najafli, "Bir Millet, İki Devlet" forumuna başarılar dileyerek organizatörlere ve katılımcılara teşekkür etti.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurul üyesi, Türkiye-Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı Prof.Dr.Aygün Attar, Bakü'de başlayan forumun Nahçıvan'da da devam ettiğini ve bundan sonra da Ankara’da  evam edeceğini belirtti. Temsil ettiği kurumun faaliyetlerinden bahseden Aygün Attar, vakfın 26 yıl önce Ulu Önder Haydar Aliyev'in girişimiyle kurulduğunu vurguladı. Söz konusu vakfın Haydar Aliyev'in mirasının tanıtılmasında olağanüstü bir rol oynadığını söyledi. Nahçıvan'ın jeostratejik ve coğrafi önemine değinen ATTAR, Zengezur koridorunun bölge halklarının refahının artmasının yanı sıra barışın tesis edilmesinde de çok önemli bir role sahip olacağını belirtti.

Nahçıvan'da "Bir millet, iki devlet" forumu düzenlendi  - Resim : 2

Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclis Başkan Vekili Adil Aliyev, Umummilli Lider Haydar Aliyev'in doğumunun ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutladığımız 2023 yılına bir tarih daha eklediğimizi vurguladı. Azerbaycan 100 yıllık soruna, Ermeni ayrılıkçılığına son verdi, Azerbaycan toprak bütünlüğünü sağladı ve Karabağ üzerindeki egemenliğini yeniden sağladı. Bu Azerbaycan ve Türk dünyası tarihine altın harflerle yazılacaktır ifadelerini kullandı.

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf ise farklı bölgelerde yaşamamıza rağmen bir bütünün parçaları olduğumuzu vurguladı. Azerbaycan-Türkiye dostluğu dosta sevinç, düşmana göz dağı olarak tüm Türk dünyasına önemli kardeşlik ve birlik mesajları verdiğini belirtti.

Prof.Dr.Fahrettin Altun'nun video konferansı forumda yayınlandı. Kardeş ülkelerin devlet başkanlarının son Nahçıvan ziyaretini hatırlatan Fahreddin Altun, ulaştırma ve enerji alanlarında varılan yeni anlaşmaların Zengezur Koridoru ile daha da gelişecek ilişkilerimizde yeni ufuklar açacağına dikkat çekti.

Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Aile, Kadın ve Çocuk Komisyon Başkanı Prof.Dr.Hicran Hüseynova, Umummilli liderin Azerbaycan-Türkiye kardeşlik ilişkilerinin gelişmesindeki önemli rolünden bahsederek forumun organizasyonuna aktif katılımından dolayı Türkiye-Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı Aygün Attar'a teşekkür belgesi takdim etti.

Nahçıvan'da "Bir millet, iki devlet" forumu düzenlendi  - Resim : 3

Iğdır Valisi Ercan Turan, Ulu Önder Haydar Aliyev'in doğumunun ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı münasebetiyle tebriklerini ileterek, forumu düzenleyenlere teşekkür ederek başarılar diledi.

Forum, moderatörlüğünü Giresun Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Sarıkayan'ın yaptığı "Zengezur Koridoru ve Bölgeye Etkileri" konulu panelle devam etti.

Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Nahçıvan’ın Türk dünyası ve Türkiye için önemini vurgulayarak, tarihsel ve kültürel bağlara değindi.

Araştırmacı Yazar E.Albay Atilla Güler, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ndeki yetkili temsilcisi Fuad Necefli'ye "Kafkasya: Zafer, İhanet ve Hüzün (1918-1919)" kitabını takdim etti.

Son olarak yetkili temsilciler ve forum katılımcıları birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Forum kapsamında ayrıca Iğdır Ticaret Odası, Iğdır Valiliği, Iğdır Mezalim Anıtı ve Müzesi, Nahçıvan Haydar Aliyev Anıtı ve Müzesi, Nahçıvan Atatürk Anıtı, Nahçıvan Ali Meclisi ziyaretleri gerçekleştirildi.

Kaynak: Diğer