Mutfağındaki sürdürülebilir uygulamalarla Michelin Yeşil Yıldızı aldı

AA
Gündem haberleri

Mutfağında benimsediği sürdürülebilir uygulamalarla Michelin Yeşil Yıldızı'na layık görülen şef Buğra Özdemir, Türk mutfağının sıfır atık prensibine dayalı olduğunu ve evlerdeki sürdürülebilir uygulamaların profesyonel mutfaklarda yer bulduğunu söyledi.

Michelin Yıldızı, 1926'dan bu yana restoranlara verilen prestijli ödüllerin başında geliyor. 2020'de tanıtılan Michelin Yeşil Yıldızı ise sektörün dönüşümünü desteklemek, farkındalık oluşturmak, sürdürülebilirlik uygulamalarını artırmak amacıyla sürdürülebilir gastronomi noktasında rol model olan restoranlara veriliyor.

Yeşil Yıldız her yıl yenilenirken bu kapsamda restoranda kullanılan ürünlerin menşei bilgisi, mevsimsel saygı, menü dengesi, atık yönetimi gibi faktörler değerlendiriliyor.
Türkiye'de Michelin Yeşil Yıldızı'na layık görülen restoranlardan biri de Silivri'deki Grandma's Wonderland Oteli'nin restoranı The Barn oldu. Restoranın mutfağına giren sebzeler otel arazisindeki bahçelerde üretilirken, yumurtalar ise yine bahçedeki tavuklardan elde ediliyor.
Danimarka'da Michelin yıldızlı restoranlarda sürdürülebilir mutfak üzerine çalışmalar yapan ve Michelin Yeşil Yıldızı hakkında yüksek lisans tezi yazan Buğra Özdemir, restoranın şefliğini üstleniyor.