MSB'den terörle mücadele, sınır güvenliği ve Karabağ mesajları

Azerbaycan Milli Savunma Bakanlığı

Milli Savunma Bakanlığı, haftalık basın bilgilendirmesi yaptı. Bilgilendirmede; terörle mücadele, sınır güvenliği, Ermenistan'ın provokasyonları ve KKTC'deki yumruk gerilimiyle ilgili önemli mesajlar verildi.

Milli Savunma Bakanlığı'nca yapılan haftalık basın bilgilendirmesi toplantısında Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil; 1 Ocak’tan itibaren Terörle Mücadele Harekâtı bölgesinde 44’ü son bir haftada olmak üzere 1.229 teröristin etkisiz hâle getirildiği açıklandı. 24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar etkisiz hâle getirilen terörist sayısının ise 38 bin 572’ye ulaştığı bildirildi.

SINIR GÜVENLİĞİ

Sınır güvenliği ve tedbirlere ilişkin yapılan açıklamada ise, son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 467 şahsın yakalandığı, bu şahıslardan 24’ünün FETÖ mensubu olmak üzere 36’sının terör örgütü üyesi oldukları belirtildi. 2.828 şahsın ise hududu geçemeden engellendikleri açıklandı.

Açıklamada, "Böylece yıl içerisinde hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 6.890’a yükselmiş, yakalanan şahıslardan 340’ı FETÖ mensubu olmak üzere toplam 487 terör örgütü mensubu kolluk kuvvetlerine teslim edilmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 153.412 olmuştur. Ayrıca, yılbaşından bu yana icra edilen operasyonlarda toplam 4 bin 869 kilogram uyuşturucu ele geçirilmiştir" denildi.

Suriye'deki operasyonlara ilişkin, "Terör örgütü tarafından harekât bölgelerimize bu yılın başından itibaren 298 taciz ve saldırı gerçekleştirilmiş, verilen karşılık ile 39’u son bir haftada olmak üzere 903 terörist etkisiz hâle getirilmiştir" açıklaması yapıldı.

AZERBAYCAN'A 'BAKÜ' KUTLAMASI

MSB'nin açıklamasında, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün düşman işgalinden kurtuluşunun 105. yılı da kutlandı:

"Hâlihazırda Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Azerbaycan ordusunun modernizasyon ve eğitim faaliyetleri ile Ermenistan işgalinden kurtarılan bölgelerde mayın/el yapımı patlayıcı arama ve imha faaliyetlerine destek vermeye devam etmektedir.

Kafkasya bölgesinin barış içinde, geleceğe emin adımlarla yürüyeceğine inanıyor, Ermenistan’ın uzatılan barış elini tutmasını temenni ediyor, Azerbaycan ve Ermenistan arasında kalıcı barışın tesis edilmesine yönelik samimi çabaları desteklediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.

“İki devlet, tek millet” anlayışıyla kederde ve kıvançta bir ve beraber olduğumuz Azerbaycanlı kardeşlerimizin haklı davalarında, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm imkânlarımızla, yanlarında olmaya devam edeceğiz.

Bu vesileyle 15 Eylül Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunun 105’inci yıl dönümünü şimdiden kutluyor, Nuri (Killigil) Paşa’yı ve komutasındaki Kafkas İslam Ordusunun kahraman şehit ve gazilerini rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz."

MSB KAYNAKLARINDAN GÜNDEMDEKİ GELİŞMELERLE İLGİLİ SORULARA YANITLAR

Kıbrıs’ta BM askerinin Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı bir askeri darp ettiği olaya ilişkin soru üzerine Milli Savunma Bakanlığı kaynakları söz konusu olayın 11 Eylül’de Burhan Tan Sokağı’nda meydana geldiğini belirtti.

Söz konusu sokağın temizlik faaliyeti KKTC, GKRY ve BM arasında 1989 yılında yapılan “Askersizleştirme Anlaşması” kapsamında Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı personeline ait olduğunu aktaran kaynaklar, şunları söyledi:

“Birleşmiş Milletler Barış Gücü son dönemde adada hassasiyetle koruması gereken tarafsızlık ilkesine zarar verecek bazı tavır ve davranışlar içine giriyor. 11 Eylül’deki temiz faaliyeti sırasında Güvenlik Komutanlığı personelinin bulunduğu alana gelen Birleşmiş Milletler Barış Gücü personeli de temizlik yapacakları gerekçesiyle bölgeye girmeye çalışırken çıkan tartışma sırasında bir Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı personeli, Birleşmiş Milletler Barış Gücü personeli tarafından yumruk atılarak darp edilmiştir. Olayın ardından Barış Gücü Komutan Vekili özür dileyerek personel hakkında detaylı soruşturma ile gerekeni yapacağını bildirmiş, KKTC Dışişleri Bakanlığı da olaya çok sert tepki vermiştir. Birleşmiş Milletler Barış Gücü unsurlarının, Pile Yol Projesi konusunda hassas bir dönemden geçildiği sırada Burhan Tan Sokağı’nda orantısız tepki ortaya koymasının ardında Rum tarafına sempatik görünmek ve Türk tarafını zor duruma düşürme gayreti olabileceği değerlendirilmektedir.”

Türkiye ve Yunanistan arasındaki Güven Artırıcı Önlemler Toplantısı’nın takvimlendirilmesine yönelik soru üzerine kaynaklar, “Yoğun şekilde koordinasyon çalışmaları ile takvimlendirme süreci devam ediyor. Yakın zamanda sonuca ulaşmayı bekliyoruz” ifadesini kullandı.

"ERMENİSTAN PROVOKASYON VE TAHRİKLERİ BIRAKIP MÜZAKERELERE ODAKLANMALI"

Ermenistan’ın son dönemde Azerbaycan sınırına yönelik artan provokasyonlarına yönelik soru üzerine Bakanlık kaynakları, “Ermenistan’ın bölgede hem ateşkes ihlalleri yaptığı hem de siper kazdığı, yeni mevziler açtığı, tahkimat yaptığı gözlemleniyor” diye konuştu.

Gerginliğin azaltılmasına yönelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüştüğünü hatırlatan kaynaklar, şu açıklamalarda bulundu:

“Ermenistan provokasyon ve tahrikleri bir kenara bırakıp barış müzakerelerine ve iş birliğine odaklanmalıdır. Bölgesel huzur ve istikrara giden yol kapsamlı bir barış anlaşmasının imzalanmasından geçiyor. Bunun için de Zengezur koridorunun açılması büyük öneme sahiptir.”

Kaynak: Haber Global TV

Milli Savunma Bakanlığı Ermenistan Azerbaycan