Moody's Türkiye not artışı ne anlama geliyor? Neleri değiştirir?

Moody's Türkiye TCMB
Moody's Türkiye not artışı ne anlama geliyor? Neleri değiştirir?

Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B3" olarak teyit ederken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi. Peki bu ne demek?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye ekonomisine ile ilgili takvim dahilinde değerlendirmeye gitti. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Türkiye'nin kredi notunun "B3" olarak teyit edildiği, daha önce "durağan" olan not görünümünün ise "pozitif"e yükseltildiği açıklandı.

Söz konusu açıklamada, görünümün pozitife çevrilmesinin ana nedeninin "ekonomi politikasındaki belirleyici değişiklik, özellikle de ortodoks para politikasına dönüş" olduğu ifade edildi. Açıklamada, parasal sıkılaştırmanın aynı zamanda Türkiye'nin büyük dış dengesizliğinin azaltılması ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) döviz rezervlerinin yeniden yapılandırılması olasılığını da artırdığı belirtilerek, her iki durumun da ülkenin dış şoklara karşı kırılganlığını azaltacağı yönünde görüş bildirildi.

Moody's Türkiye

Derecelendirme kuruluşunun açıklamasında, pozitif görünüm dikkate alındığında ülkenin kredi notunun düşürülmesinin pek olası gözükmediği de ifadeleri kullanıldı. Böylelikle gelecekle ilgili Moody's gözünden Türkiye ekonomisinin olumlu yönde gelişeceği, büyüyeceği ve güvenilir olduğu yönünde görüş belirtildi.

Peki bu açıklama ne anlama geliyor?

MOODY'S TÜRKİYE NOT ARTIŞI

Moody’s’in yukarıda belirtilen kararının, Türkiye ekonomisi için önemli sonuçları olabileceği ifade ediliyor. Yeni ekonomi politikalarının başarılı olması için, yurt dışından fon akışının artması lazım. Kredi derecelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği olumlu değerlendirmeler, sıcak paranın Türkiye’ye gelmesi yönünde kolaylaştırıcı bir unsur olarak ele alınabilir.

Analistler, Türkiye’nin kredi risk primindeki (CDS) düşüşün de önemli bir gösterge olduğunu belirtiyor. Seçim öncesi 700 puanın üzerine çıkan CDS, 300 puanın altına geriledi. Bu, yatırımcıların Türkiye’ye olan güveninin arttığını gösteriyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının da bu güveni pekiştirecek adımlar atması umut ediliyor.