Misket bombası nedir, etkileri neler? Misket bombası yasak mı?
Rusya Ukrayna'da vakum ve misket bombası kullanmaya başladı iddiası sonrasında misket bombasının ne olduğu merak edilmeye başladı. Peki, Misket bombası nedir, etkileri neler? İşte misket bombasıyla ilgili bilgiler...
İki uluslararası insani yardım kuruluşuna göre, Rus askeri güçleri, en az iki sivil hedefe karşı pek çok ülke tarafından yasaklanan misket bombalarını kullanmış durumda. İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre Vuhledar kentinde bulunan bir hastane, Uluslararası Af Örgütü'nün bildirmiş olduğuna göre de Okhtyrka kentinde bulunan anaokulu misket bombalarının hedefi oldu. İnsan Hakları İzleme Örgütü silah direktörü Stephen Goose'un yapmış olduğu açıklamada, 'Rus güçleri misket bombası kullanmayı bırakmalı ve ayrım gözetmeksizin öldüren ve sakat bırakan silahlarla yasa dışı saldırılara son vermeli' ifadelerini kullandı.
MİSKET BOMBASI NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?
'Salkım bombası' ya da 'bomba içinde bomba' olarak da ifade edilen 'misket bombası' havada açılır ve içerisinde bulunan küçük bombalar dağılarak patlar ve bu sebeple de etki alanı bir hayli geniştir. Misket bombaları ateşlenmesinin ardından havada açılır ve yaklaşık bir futbol sahası büyüklüğündeki geniş alanlara düzinelerce, hatta yüzlerce bomba yağdırır.
Misket bombalarının kontrol edilmesi çok zor, yakındaki hedefleri ayrım gözetmeden vurmaktadırlar. Atılan küçük bombalardan tahmini bir oranla yüzde 40'ı çarpma anında infilak etmekte başarısız oluyor. Bu da yere düştükten sonra ikinci bir patlama riski yaratıyor.