Mevlana'nın 750. Vuslat yıl dönümü: Konya'daki törenleri Uğur İbrahim Altay anlattı

Konya Haber Global Mevlana

Mevlana'nın 750. Vuslat yıl dönümü, törenlerle anılıyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, törenlerle ilgili Haber Global'e konuştu.

Mevlana'nın 750. Vuslat yıl dönümü için törenler düzenleniyor. Şeb-i Arûs törenleri, farklı renk, din ve kültürleri Konya'da buluşturuyor. 17 Aralık'a kadar sürecek ve kültürel etkinliklerin de yer alacağı anma törenini, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Haber Global Muhabiri Saadet Çelikçi'ye anlattı:

"Konya 200 yıl boyunca Selçuklu'ya başkentlik yapmış bir şehir. En önemli övünç kaynaklarımızdan biri de yetiştirdiğimiz insanlar. Hz. Mevlana bunların en başında geliyor. 25 bin 700 beyitten oluşan Mesnevi'si ile insanlara sevgiden, hoşgöründen bahsetmiş. "Biz bu topraklara sevgiden başka bir şey ekmedik" diyor Mesnevi'sinde.

Bugün bütün dünyanın tanıdığı Hz. Mevlana'yı anlatmak için biz de yoğun gayret içindeyiz. Bundan 750 yıl önce Hz. Mevlana Rabbine kavuşmak için vefatını Şeb-i Arûs diye anlatmış. İnşallah yarın törenlerle birlikte bu yılın programları sona erecek. Konya'da cuma, cumartesi ve pazar günleri de törenleri görebiliriz. Bu yılın farkı da 750. yıl olması. Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile bu yıl 'Mevlana Yılı' olarak anıldı.

Kültür Bakanlığımızla çeşitli organizasyonlar düzenliyoruz. Konserler, söyleşiler, sergiler düzenliyoruz. Aynı anda bir kültür festivalini gelen misafirlerimize anlatmak için çaba sarf ediyoruz. Bu yıl geçen yıllara göre çok daha yoğun bir ziyaretçi var. İnşallah turist sayısının artmasını arzu ediyoruz.

İçinde bulunduğumuz bina Dârülmülk Sergi Alanı. Bölgede çok yoğun Selçuklu eserleri var. 12 Selçuklu sultanının mezarlarındaki kemikler üzerinde yapılan uzun çalışma sonunda, 6 yıl sonunda 12 sultan olmak üzere 20 silikon eser ortaya çıkarıldı. Gelen misafirlerimize medeniyeti anlatıyoruz. Silikon heykellerinde yüzde 90 başarı ile sultanların yüzleri oluşturuldu. Ayrıca zırhlar, elbiselerle sultanları burada sergiliyoruz. Bu çok yoğun bir emek.

Konya misafirlerini ağırlamaya ve Hz. Mevlana'yı anlatmaya hazır."

Kaynak: Haber Global TV