Metroda bakteri şov! ?️(Ama bu kötü bir şey değil)

Metroda bakteri şov! ?️(Ama bu kötü bir şey değil)

Dünyanın 60 kentinde yapılan bir araştırmaya göre metrolarda 10 binden fazla virüs ve bakteri türü ilk kez keşfedildi. Bu mikroorganizmaların büyük bir kısmı insan için faydalı bile sayılabilir.

İnsanoğlu her zaman etrafındaki canlıları tanımak ve onunla ilgili toplayabildiği kadar bilgi toplamak istedi. Gözle görülen canlılar hakkında her gün yeni türler keşfedilirken gözle görünmeyen canlıların dünyası da gizemini koruyor. Şu an bir virüs bütün dünyayı esir almışken dünyanın 60 ülkesinden 900 bilim insanının katıldığı dev bir çalışmanın sonuçları açıklandı.

Bilimsel dergi Cell’de (Hücre) yayımlanan makaleye göre 2015-2017 yılları arasında 6 kıtadaki 60 ülkeden bilim insanları metrolarda yaşayan mikroorganizmaları inceledi ve çarpıcı sonuçlara ulaştı. İncelenen metrolar arasında Stockholm’den Şanghay’a kadar pek çok yer bulunuyor.

Araştırmanın yöneticisi Christopher Mason’ın verdiği bilgilere göre MetaSUB konsorsiyumu sonucunda 10 binden fazla virüs ve bakteri türü ilk kez keşfedildi.

Metrolarda görülen canlı türlerinin Yağmur Ormanları’ndan bile çok olabildiğini aktaran Mason’a göre metrolarda binlerce mikroorganizma yaşadığını bunların insanları korkutmaması gerektiğini söylüyor.

31 BAKTERİ TİPİ HER YERDE

Araştırma ilk olarak New York Metrosu’nda başlamış. Bilim insanları metro yüzeylerinden, turnikelerden ve vagonlardan aldıkları sürüntü örneklerini laboratuvarlarında incelemiş. Mason’ın verdiği bilgilere göre insanlar çalışmalarını izlerken bilim insanlarını metroyu temizleyen görevliler sanmışlar.

Araştırmanın sonuçlarına göre 4246 mikroorganizma türü saptandı. Bu türlerin üçte ikisi bakteriler olurken kalan türler virüs ve mikrop türleri olarak ayrıldı.

İlerleyen safhalarda ise 10 bin 928 virüs ve 748 bakteri tipine ilk kez rastlandı. Araştırmaya katılan David Danko yeni virüslerin büyük bir kısmının insanlara zarar vermediğini aktarıyor. Aksine insan vücudu belli düzeyde mikroplarla savaşarak daha dinç olabiliyor.

Araştırma sonucunda 31 bakteri tipinin dünyanın hemen hemen her metrosunda olduğu tespit edildi. Türlerin yarısının da bakteri olduğu ve insan derisi üzerinde yaşadığı biliniyor.

Bu türlerin arasında Cutibacterium isimli aknenin yüzün ihtiyacı olan doğal yağları sağladığı ifade ediliyor. Çalışmanın enteresan sonuçlarından birine göre ise genellikle okyanuslarda rastlanan 'Modestobacter marinus' tipindeki bakterinin aynı zamanda metrolarda da görülmesi oldu. Bu bakterinin radyasyona karşı da oldukça dirençli olduğu ifade ediliyor.

Metroda bakteri şov! ?️(Ama bu kötü bir şey değil) - Resim : 2

AYAKKABISINA BAK HANGİ ÜLKEDEN GELDİĞİNİ ANLA!

Araştırmanın yöneticisi Doktor Mason’ın yaptığı açıklamaya göre bu bakterilerin bir kısmı kendilerini metronun çelik raylarında yaşamayı öğretmiş olabilir. Yine de Kuzey Amerika ve Avrupa şehirlerindeki metro ağlarındaki bakteri türleri ile Doğu Asya ülkelerinin durumu birbirine çok benzemiyor.

Doktor Mason kişilerin ayakkabılarından alınan örneklerle bile hangi ülkeden geldiklerinin anlaşılabileceğini söylüyor.

Ekvator şeridine yakın olan ülkelerdeki metrolarda bakteri çeşitliliğinin daha fazla olduğu vurgulanıyor.

FAYDASI NE OLACAK?

Doktor Danko’nun verdiği bilgilere göre metrolarda yaşayan bu bakteri çeşitliliği ileride antibiyotik geliştirilmesi teknolojilerinde bir rol oynayabilir.

METRO İSTANBUL

Çalışmanın sonuçlarının duyurulduğu bilgi notunda İstanbul’un araştırma sahası olup olmadığına ilişkin bir bilgi yok. İstanbul metrosu ile pandemi öncesinde günde 2 milyon kişi taşınıyordu. İstanbul’da 844 metro aracı bulunuyor. Bu araçlar 90 kişilik İBB ekibi tarafından dezenfekte ediliyor. İstasyonda ve diğer yerleşkelerde ise 500 kişilik personel bulunuyor.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The New York Times'ta Emily Anthes imzasıyla yayımlanan 'Subway Swabbers Find a Microbe Jungle and Thousands of New Species' (Metro temizleyicileri bir mikrop ormanı ve binlerce yeni tür buldu) isimli makaleden alınmıştır.

İstanbul metrosu