"Metro'büs' gibi, izdiham yeraltına indi

İstanbul Metrobüs Otomobil İBB
"Metro'büs' gibi, izdiham yeraltına indi
Fotoğraf:Mert İnan

Metrobüslerden sonra metro istasyonlarında da zirve saatlerde adeta izdiham görüntüleri yaşanıyor. İstasyonlardaki yürüyen merdivenlerde uzun kuyruklar oluşurken, tek çare ise seferler arası sürenin 1.5 dakikaya düşürülmesinde.

İstanbul'da hem trafik çilesi, hem de toplu ulaşımdaki yolcu sayısı artmaya devam ediyor. Günde yaklaşık 2.5 milyon yolcunun seyahat ettiği metro hatlarında "zirve saatler" olarak tanımlanan sabah işe gidiş, akşam eve dönüş saatlerinde izdiham görüntüleri oluşmaya başladı. Özellikle Mecidiyeköy, Levent, 4.Levent, Taksim, Gayrettepe gibi istasyonların yürüyen merdivenlerinde oluşan yoğunluk nedeniyle zaman kaybı yaşanırken, yığılmaların yaşandığı güzergahlar ise Yenikapı-Hacıosman, Kadıköy-Kartal, Üsküdar-Çekmeköy ile Marmaray olarak öne çıkıyor. 'Zirve saatlerde' 4.Levent ile Yenikapı durakları arasındaki istasyonların birçoğunda  merdivenlerin önünde birkaç dakikalık kuyruklar dikkat çekerken,  metrobüs duraklarında  benzer tablolar görülüyor. Metro hatlarındaki sinyalizasyon sisteminin revize edilerek, seferler arası sürenin 1.5 dakikaya düşürülmesi durumunda ise yoğunluğun azalacağı belirtiliyor. 

"Metro'büs' gibi, izdiham yeraltına indi - Resim : 1
İstanbul'daki metro hatlarının toplam uzunluğunun 323 km.

ASELSAN ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaşım Bölümü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, özellikle Yenikapı-Hacıosman, Kadıköy-Kartal, Üsküdar-Çekmeköy ile Marmaray'da sefer aralıklarının 1.5 dakiyaya düşürülmesi gerekliliğine dikkat çekiyor. İBB'nin Aselsan ile ortak sinyalizasyon projesi üzerinde çalıştığı bilgisini paylaşan Prof.Dr.Ilıcalı, "Güvenli seyahat sisteminin devreye alınarak tren sefer aralığının 1.5 dakikaya düşürülmesi gerekli. Sistem güvenliği açısından minimum seyahat süresi 1.5 dakikadır. Bu süreye ulaşmak için ASELSAN'ın çalışma yürüttüğünü biliyoruz" diyor.

90 BİN KİŞİYE ÇIKMA ŞANSI VAR

İstanbul'daki metro hatlarının toplam uzunluğunun 323 km olduğunu sözlerine ekleyen Prof.Dr.Ilıcalı, bu mesafenin mutlaka bin km'ye çıkartılması gerektiğinin altını çizerken, "Kentte günde 7.5 milyon kişi toplu ulaşımla seyahat ediyor. Metroda taşınan günlük yolcu sayısı 2.5 milyon. Tren seferleri 3 yerine güvenli sistemle 1.5 dakikaya düşürülürse yığılmaların önüne geçilebilir. 8'li vagonda 1.5 dakika aralıklı seferler ile saatte 90 bin yolcu taşınabilir" diye konuştu.

YÜZDE 85'İNDE TEK YOLCU VAR

Trafik sıkışıklığının sürücüleri çıldırtma noktasına geldiğini de belirten Prof.Dr.Ilıcalı, zirve saatlerde 30 dakikalık mesafelerin 60 dakikada alındığını, özel araçların yüzde 85'inin tek kişiden oluştuğunun altını çizdi. 

"Metro'büs' gibi, izdiham yeraltına indi - Resim : 2
8'li vagonda 1.5 dakika aralıklı seferler ile bir saatte 90 bin yolcu taşınabilir. Fotoğraf: Sibel Gülersöyler

ASIL SORUN KAYITDIŞI GÖÇMENLER

Şehir Plancısı Erhan Demirdizen, metro hattındaki belli istasyonlarda oluşan yoğunlukların teşhis edilmesi gerektiğini, sorunun kalıcı mı, yoksa geçici mi olduğunun anlaşılmasına dikkat çekerek, "Tokyo ve  Kahire en kalabalık şehirleri arasında. Ancak altyapı ve ulaşım sorunları Kahire'de insanı çileden çıkartırken, Tokyo'da bu durum yaşanmıyor. Nüfus artması ulaşım ve altyapının çaresizliği anlamına gelmiyor. İstanbul"un mevcut nüfusu çok fazla. Ancak asıl sorun kayıt dışı göçmenlerin genel nüfusa oranının yüzde 20 seviyesinde olması" dedi.

"Gelişmiş ülkelerin metropollerinde olmayan bir yığılma söz konusu" diyen Demirdizen, "İstanbul nüfusu olması gerekenden çok üzerinde. Üstelik kent nüfusunuzun yüzde 20'si kadar kayıtdışı varsa ve bu kişiler şehir plan modellerinize girmiyorsa ulaşımda ciddi sıkıntı yaşanır" uyarılarını sıraladı.  

"Metro'büs' gibi, izdiham yeraltına indi - Resim : 3
Metro hatlarındaki artan yoğunluk metrobüs duraklarını aratmıyor. Fotoğraf: AA

BİN KİŞİYE 200 ARAÇ DÜŞÜYOR

Öte yandan ulaşımın can damarların metrobüs hattında yaklaşık 610 araç bulunurken, tüm araçlar aynı zamanda sefere çıkamıyor. Normal şartlarda 30 kilometre uzunluğundaki Avcılar-Zincirlikuyu hattındaki sefer süresi 60 dakika, 42 kilometrelik Avcılar-Beylikdüzü hattındaki sefer süresi ise ortalama 95 dakika sürüyor. Beylikdüzü, Zincirlikuyu hattındaki yolculuk süresi ise 65-70 dakikalık zamanda gerçekleşiyor. Metrobüslerde zirve saatlerde kalabalık nedeniyle adeta balık istifi şeklinde yolculuk yapılıyor. Megakentte 3 bin 30 adet İETT otobüsü, 2 bin 154 adet özel halk otobüsü ile 985 adet Otobüs A.Ş’ye ait araç da hizmet veriyor. Raylı sistemlerde hizmet veren vagon sayısı ise 650'nin üzerinde olduğu aktarılıyor. Ayrıca İstanbul’daki her bin kişiye 200 otomobil düşerken, otomobillerdeki ortalama doluluk oranı 1.5 olarak hesaplanıyor.  

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

İstanbul ulaşım Metro metrobüs trafik izdiham