Metro, metrobüs, AVM...Önlemler ne durumda?

Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER AVM İstanbul Metrobüs Ekonomi haberleri son dakika haber son dakika Panik Atak Üçüncü sayfa haberleri
Metro, metrobüs, AVM...Önlemler ne durumda?

Son zamanlarda toplu taşıma araçları ile AVM'lerde gerçekleşen üzücü olaylar sonrasında gözler, "teknik güvenlik" önlemlerine çevrildi. Uzmanlar, AVM'lerde her kata bir ağ çekilmesi gerektiğini belirtirken, tüm metro hatlarına ise bariyer sistemi getirilmesi gerektiğini söylüyorlar.

Son zamanlarda toplu taşıma araçları ile alışveriş merkezlerinde düşme ya da farklı nedenlerle hayatını kaybeden kişilerin sayısındaki artış gözlemleniyor. İstanbul başta olmak üzere, büyükşehirlerdeki birçok AVM'de yüksek kata bağlı boşluklar ile kolayca aşılan korkuluklar söz konusu. Geçtiğimiz günlerde Şişli'deki bir AVM'de yüksekten düşmeye bağlı yaşanan ölüm olayının ardından dün akşam saatlerinde aynı AVM'de benzer bir olay daha yaşanırken,  dikkatleri bu mekanlarda alınan güvenlik önlemlerine çekti.

AĞLAR GERİLMELİ

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, yüksek katlı AVM'lerin yanı sıra bazı köprü ve viyadüklerdeki korkulukların yükseltilmesi gerektiğini belirtirken, "Alışveriş merkezleri içinde yer alan boşluklara her kat hizasından ağ çekilmesi gerekir. Alışveriş merkezlerinde ağ, korkuluk gibi önlemlere ek olarak, şüpheli kişilerin de güvenlik elemanları tarafından dikkatle izlenmesi, olası üzücü olaylar için engelleyici olacaktır" dedi. 

Metro, metrobüs, AVM...Önlemler ne durumda? - Resim : 1
Uzmanlar, AVM'lerde her kata ağ çekilmesi önerisinde bulunuyor.

METROLARA BARİYER

Metrolardaki güvenlik önlemlerine dair de konuşan Uçan, "Metrobüslerde kapıların yeri hep aynı olduğu için yola girmeden kapanan otomatik sistemler ile hem intihar olaylarının hem de düşme gibi durumlar önlenebilir. Aynı sistem bazı metrolarda uygulanıyor örneğin Mahmutbey-Mecidiyeköy metrosu. Bu sistem raylı sistemlerde de yaygınlaştırılmalı. Maliyet düşünülmemeli çünkü insan hayatı her şeyden daha kıymetli" ifadelerini kullandı.

YAPAY ZEKA ÖNERİSİ

İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı İrfan Sayar ise son zamanlarda AVM'lerdeki yangın olaylarının kamuoyunun gündemini meşgul ettiğini belirtti. Sayar, "Bu yangınların genelde sebepleri arasında periyodik muayenelerinin yapılmaması, yangın sensörlerinin düzenli çalışmaması, yanlış çalışma yöntemleri, yangının nasıl söndürüleceği, hangi alandan çıkılacağı, tahliye tatbikatlarının yapılmaması facialara neden olabiliyor" dedi.

Sayar, açıklamalarının devamında ise, "Kendine zarar verme olaylar ve girişimlerine karşı yapay zeka çok gelişti. Yapay zeka sistemleri AVM'ler gibi yerlerde, amaçsızca dolaşan, değişik hareketlerde bulunan kişiler fark edip, yetkililere bildirim verebilir" bilgisini paylaştı.

YETERSİZLİK HİSSİ

Psikiyatri Uzmanı Erman Şentürk ise, halka açık alanlarda yaşamına son vermek gibi üzücü olay ve kazaların yaşanmaması için şu değerlendirmelerde bulundu: "Kendine zarar verme davranışı herhangi bir hastalığı olmayan ancak kriz dönemindeki bireyler tarafından gerçekleştirilen bir yöntem. Bu kişiler kriz anlarında yoğun kaygı, kontrolü kaybetme duygusu, yetersizlik hissi, suçluluk hissiyle huzursuzluk hissediyorlar."

Metro, metrobüs, AVM...Önlemler ne durumda? - Resim : 2
Şentürk: "Tamamlanmış kendine zarar verme davranışına baktığımızda yaklaşık yüzde 90'ında bir psikiyatr tanı bulunduğunu biliyoruz."

YALNIZ HİSSEDİYORLAR

"Kişilerin kendine zarar verme davranışına baktığımızda genellikle büyük yaşamsal krizleri sonrasında gelen yoğun stres yükü, ekonomik faktörler, işsizlik gibi onlarca faktörü söyleyebilirim, bunlar kişiyi savunmasız çaresiz hale getirebiliyor. Metrolar ya da AVM'lerdeki bu tarz üzücü olaylara baktığımızda sesini yeterince duyuramayan, yaşadığı güçlüklerde destek alamadığını düşünen, kendisini izole ve yalnız hisseden bireyler belki de bu şekilde seslerini son kez sessiz ve derin bir çığlık şeklinde dile getirdiklerini düşünüyorlar."

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel