Metrekaresi 244 TL, bu kiraları kim ödeyecek?

Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Emlak haberleri Enflasyon Konut faiz Asgari ücret Açlık sınırı Yoksulluk sınırı Emekli İstanbul Ekonomi haberleri
Metrekaresi 244 TL, bu kiraları kim ödeyecek?

İstanbul'un kira fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 46 artarken, en düşük kira rakamı bile en düşük emekli maaşının üzerine çıktı. Kadıköy, Beşiktaş ve Sarıyer'de ortalama kira rakamları 35 bin TL'yi geçerken, en düşük kiralık dairelerin olduğu Esenyurt'ta bile kira fiyatları 13 bin 800 TL'ye çıktı. İstanbul genelinde ortalama metrekare fiyatı ise 244 lira olarak hesaplandı.

İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerdeki kira fiyatları artmaya devam ediyor. Yüzde 25 tavan uygulamasının kaldırılmasından sonra kiralar çoğu ilçede astronomik rakamlara yükselirken, ev sahibi ve kiracılar arasındaki ihtilafları da mahkemelere taşınıyor. Dar ve orta gelirli vatandaşlar, bir yandan da sosyal medyada yüksek kira fiyatlarını kimlerin, nasıl ödediğini tartışırken, büyük veri analizleri üzerinden gayrimenkul değerlendirmesi sunan "Endeksa" platformu ise kiralardaki artış eğrisini gözler önüne serdi. Yapılan analiz değerlendirmeleri sonucunda İstanbul'daki konut kiralarının son bir yıl içinde yüzde 46.8 oranında arttığı,  kent genelinde ortalama konut kira fiyatının 24 bin 400 lira olarak ölçüldüğü ve dairelerin ortalama metrekare fiyatının ise 244 lira olarak hesaplandığı ortaya çıktı.

EN PAHALI SARIYER

Megakentte en düşük kira ortalaması olan ilçeler; Esenyurt 13 bin 800 TL,  Arnavutköy 15 bin 400 TL, Sultangazi 16 bin TL olarak sıralandı Ortalama kira fiyatlarının en yüksek olduğu ilçeler ise Ataşehir: 28 bin 400 TL, Şişli: 28 bin 600 TL, Bakırköy: 30 bin 100 TL, Beyoğlu: 31 bin 700 TL, Kadıköy: 38 bin 700 TL, Beşiktaş: 39 bin 900 TL, Sarıyer: 44 bin TL şeklinde sıralandı.

Metrekaresi 244 TL, bu kiraları kim ödeyecek? - Resim : 1
Kira fiyatlarının arz-talep dengesi bozuldukça arttığına dikkat çeken emlakçılar,  İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollerde en düşük emekli maaşı alan bir kişinin hem kiralık ev bulup hem de geçimini idame ettirmesinin imkansız olduğuna dikkat çekiyorlar.  

"FİYATLAR DÜŞMEYECEK"

Son kira fiyat verilerini değerlendiren Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, İstanbul'daki en düşük kira rakamının 13 bin TL'den başladığını belirtirken, "Kira fiyatları bölgenin rayiç bedelleri ile belirleniyor. Gayrimenkul alındıktan sonra, 15 yıl  içinde kendini amorti etmesi gerekir. 6 Şubat tarihli büyük depremlerin ardından kira rakamları ülke genelinde fahiş rakamlara yükseldi. Ancak 2024'de büyük bir artış yaşanmadı. Buna rağmen vatandaşlar kira fiyatları karşısında ezilmeye devam ediyorlar" dedi. 

Kira bedellerinin düşüş olmayacağını da sözlerine ekleyen Taylan, "Enflasyonist ortam olduğu sürece kira fiyatlarında düşüşün tek şartı konut üretmektir. Türkiye'de ev sahipliği oranı şu an yüzde 54'lerde.TOKİ'nin hızlı bir şekilde alt ve orta gelir gruplarına konut üretmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Metrekaresi 244 TL, bu kiraları kim ödeyecek? - Resim : 2
Uzmanlar, yüzde 25 sınırının kalkmasıyla kira davalarında azalma olduğunu söylüyor.

ORANLAR ÇOK YÜKSEK 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanvekili Mustafa Hakan Özelmacıklı ise kira fiyatlarının bir yıldır enflasyonun altında olduğunu belirterek, "Son günlerde üniversiteli hareketliliği, kentsel dönüşüm projeleri, göç, evlenme gibi durumlar barınma talebini arttırmış durumda. Ev sahipleri yüzde 25 sınırı varken de bu rakamın üstünde kiralar talep ediyordu. Ev kredileri yüksek olduğu için vatandaşlar kiralama yolunu seçiyor bu da kiraların yükselmesine neden oluyor" diye konuştu.

YÜZDE 10 DÜŞEBİLİR

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da, her ilçenin uygun ve pahalı semtleri olduğunu belirterek, kiraların yüksek olmasının ülke ekonomisi ile ilgili bir durum olduğuna dikkat çekti. Aşa, "Yıl sonuna kadar kiraların çok fazla değişeceğini zannetmiyorum. Kasım'dan itibaren fiyatlarda yüzde 10 gibi düşüş yaşanacağını öngörüyorum" dedi.

[email protected]

Kaynak: Web Özel