Meteoroloji'den bir uyarı daha: Balkanlardan gelen 'serin hava' İstanbul'u etkisi altına alacak!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava durumu İstanbul AKOM
Meteoroloji'den bir uyarı daha: Balkanlardan gelen 'serin hava' İstanbul'u etkisi altına alacak!

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan güncel hava tahmin raporuna göre, İstanbul, Balkanlar üzerinden gelen serin havanın etkisi altına girecek. Sıcaklıkların 22-25 derecelerde seyretmesi beklenen kent başta olmak üzere birçok ilde 'sağanak yağış' uyarısı yapıldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan güncel hava tahmin raporuna göre, birçok kentte etkisini gösteren sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların devam etmesi bekleniyor. Öte yandan İstanbul'da sıcaklıkların mevsim normallerinin altına düşmesi ve kentte Balkanlardan gelen 'serin hava'nın etkili olması bekleniyor. 

İSTANBUL'DA BALKANLARDAN GELEN 'SOĞUK HAVA' ETKİSİ

İstanbul, Balkanlar üzerinden gelen serin ve yağışlı havanın etkisi altına girdi. Serin havanın 16 Haziran’a kadar sürmesi ve sıcaklıkların Perşembe ve Cuma hariç hafta boyunca 22-25 derece aralığında seyretmesi bekleniyor. Sabah saatlerinde görülen yerel yağmurların, yer yer gök gürültülü sağanak geçişleri şeklinde devam edeceği tahmin ediliyor.

SICAKLIKLAR MEVSİM NORMALLERİNİN ALTINA DÜŞECEK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) AKOM’un mevcut meteorolojik uydu ve radar verileri doğrultusunda yaptığı değerlendirmelere göre; İstanbul başta olmak üzere Marmara bölgesi genelinde hafta boyunca Balkanlar üzerinden gelen serin ve yağışlı havanın etkili olması bekleniyor. Bu nedenle, hafta boyunca (Perşembe ve Cuma hariç) sıcaklıkların 22-25 derece aralığında mevsim normalleri altında seyredeceği ön görülüyor.

Serin havayla birlikte İstanbul genelinde yer yer gök gürültülü sağanak yağmur geçişlerinin yaşanacağı tahmin ediliyor. İstanbul’da hava sıcaklıklarının 16 Haziran’a kadar mevsim normalleri civarı ile 1-3 derece altında seyretmesi bekleniyor.

17-22 Haziran tarihleri kapsayan uzun vadeli tahminlere göre de sıcaklıkların mevsim normalleri civarı ile 1-3 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.

BATI KARADENİZ VE İÇ KESİMLERDE 'SAĞANAK YAĞIŞ' UYARISI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Batı Karadeniz ve iç kesimlerde gök gürültülü sağanak yağış uyarısı yaptı.

Meteoroloji’den yapılan açıklamada “Yapılan son değerlendirmelere göre 7 Haziran 2022 Salı günü Bartın, Bolu, Çankırı, Düzce, Karabük, Kırıkkale ve Zonguldak çevrelerinde yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar, hortum gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” denildi.
Ani sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda yaşanabilecek aksamalar için vatandaşların dikkatli olması istendi.

KIRŞEHİR VALİLİĞİ SAĞANAK YAĞIŞ UYARISI YAPTI

Kırşehir Valiliği bugün için sağanak yağış uyarısı yaptı.

Valilikçe yapılan yazılı açıklamada, sel ve su baskınlarına karşı tedbirli olunması istenildi. Yapılan açıklama ise şöyle; "Meteorolojiden alınan bilgilere göre, Kırşehir ve çevresinde öğle saatlerinden itibaren başlayıp akşam saatlerine kadar devam etmesi beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışın yerel olarak kuvvetli olması bildirilmiştir. Vatandaşlarımızın sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar ve yerel dolu yağışına karşı dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir."

OSMANİYE'DE GÖK GÜRÜLTÜLÜ KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Meteoroloji, sıcaklıkların mevsim normallerinde seyrettiği Osmaniye için gök gürültülü kuvvetli sağanak yağış uyarısında bulundu.

Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan son değerlendirmelere göre bölge genelinde havanın parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği bekleniyor. Yağışların Osmaniye çevreleri ile Kahramanmaraş'ın batı kesimlerinde gök gürültülü kuvvetli sağanak şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Sıcaklıkların mevsim normallerinde seyredeceği bölgede rüzgar kuzey ve vatı yönlerden hafif yağış ile birlikte yer yer kuvvetli olarak esecek.

Meteorolojiden yapılan uyarıda, “Bölge genelinin parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçmesi bekleniyor. Beklenen yağışların akşam saatlerinden itibaren Osmaniye çevreleri ile Kahramanmaraş'ın batı kesimlerinde gök gürültülü kuvvetli sağanak şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Kuvvetli yağışların oluşturabileceği ulaşımda aksamalar, su baskını, yıldırım, yükseklerde buzlanma ve don olayı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” denildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkenin, Marmara'nın kuzey ve doğusu, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeyi ile Kütahya, Afyonkarahisar, Denizli, Muğla, Malatya, Adıyaman, Gaziantep ve Kilis çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu, Batı Karadeniz ile Afyonkarahisar'ın doğusu ve Çorum'un batısında yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor. Güneydoğu Anadolu’da toz taşınımı bekleniyor.

Hava sıcaklığı: Batı kesimlerde 2 ila 4 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Rüzgar: Genellikle kuzeyli, Akdeniz kıyıları ile doğu kesimlerde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli (40 – 60 km / saat)esmesi bekleniyor.

Karadeniz, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yarın gök gürültülü sağanak bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Karadeniz'in iç kesimlerinde Bolu, Karabük, Kastamonu, Amasya, Tokat, Çorum, Gümüşhane, Bayburt, Artvin ile Sinop, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon'un iç kesimlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak olacağı tahmin ediliyor.

KARADENİZ, AKDENİZ, İÇ ANADOLU VE DOĞU ANADOLU'DA YARIN GÖK GÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK BEKLENİYOR

Akdeniz'in iç kesimlerinde Isparta, Burdur çevreleri, Antalya'nın kuzeybatısı, Kahramanmaraş'ın batısı ile Adana, Osmaniye ve Mersin'in kuzeyinde kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak bekleniyor.

İç Anadolu'nun güney ve doğusunda Kırıkkale, Sivas, Yozgat, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman ile Ankara, Çankırı, Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunda Kars ve Ardahan çevreleri yerel olmak üzere kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak olacağı tahmin ediliyor.

Sağanak nedeniyle meydana gelebilecek ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve yağış anında kuvvetli rüzgar, hortum oluşma riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Karadeniz, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde beklenen gök gürültülü sağanağın 09.00-23.00 arasında olacağı tahmin ediliyor.

YURT GENELİNDE HAVA DURUMU

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor 27

İstanbul: Parçalı bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 25

İzmir: Parçalı ve az bulutlu 30

Adana: Parçalı ve az bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların iç kesimlerinde yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor 33

Antalya: Parçalı ve az bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların iç kesimlerinde yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor 27

Samsun: Parçalı bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 24

Trabzon: Parçalı bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 23

Erzurum: Parçalı ve az bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 27

Diyarbakır: Az bulutlu 35

 

 

Kaynak: İHA

meteoroloji İstanbul sağanak yağış