Mehmet Uçum'dan ilk dört madde uyarısı: "Değiştirilmezlik ilkesi kurucu neslin gelecek kuşağa nasihatı"

Gündem haberleri anayasa HÜDA PAR Cumhurbaşkanlığı

Anayasa'nın dördüncü maddesi üzerinde başlayan tartışmaya Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum da katıldı. Uçum, ilk dört maddenin korunması gerektiğini vurguladı, "Değiştirilmezlik ilkesi kurucu neslin gelecek kuşaklara nasihatıdır" dedi.

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun Anayasa'nın ilk üç maddesinin değiştirilemeyeceğine ilişkin dördüncü maddeye karşı açıklamaları siyasette yeni bir tartışma başlattı. O açıklamaya bu kez Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum'dan tepki geldi. Uçum, değiştirilemezlik ilkesinin, kurucu neslin gelecek kuşaklara nasihatı olduğunu vurguladı.

"İlk üç maddenin ve ilk üç maddeye ilişkin değiştirilmezlik ilkesinin korunması gerekir" diyen Uçum, toplumda bu konuda mutabakat olduğunu, değiştirilemezlik ilkesinin gelecek kuşaklara ülkesel birikimin korunmasıyla ilgili güçlü bir siyasi ve hukuki perspektif sunduğunu vurguladı, ""Değiştirilmezlik ilkesi kurucu neslin gelecek kuşaklara nasihatıdır, söylendiğinin aksine sonraki neslin iradesine ipotek koymak değildir. Çünkü nihayetinde her kuşak kendi kuruculuğunu yapma hakkına sahiptir. Ancak her yeni kuruculuk önceki neslin birikimine dayanmak zorundadır. Aksi takdirde devletin, ulusun ve ülkenin devamlılığını sağlamak riske girer. Hatta devamlılık sağlanamaz. Diğer deyişle hiç bir yeni kuruculuk geçmişi sıfırlayarak yapılamaz" dedi.

Vatandaşlık tartışmasına da tepki gösteren Uçum, Türk vatandaşlığının bir etnisiteye dayanmadığını vurguladı, Atatürk'ün, “Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir” tanımını anımsattı. Uçum, "Yeni anayasa Türk vatandaşlığı kavramını elbette koruyacaktır. Türk vatandaşlığı ismiyle de içeriğiyle de tartışılamaz" dedi.