Maymun Çiçeği virüsünden nasıl korunmalı?

Maymun Çiçeği Virüsü Sağlık Haberleri

Ülkemizde görülmemesine karşın Maymun Çiçeği hastalığı dünya için risk oluşturuyor. Hijyen konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar virüsün özellikle çocuklarda etkili olduğunu belirtiyor.

Son 2,5 yılda dünya genelinde 100 bin hasta tespit edildi, 200'ün üzerinde ölüm gerçekleşti. Koronavirüsün ardından yeni bir pandemi tehlikesi mi var soruları gündeme gelmiş, endişeler artmıştı.

Türkiye'de herhangi bir hastaya rastlanmasa da uzmanlar uyarılarını sürdürüyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Özdemir maymun çiçeği hastalığı ile ilgili uyarılarda bulundu.

"Hastalık direkt temas yoluyla bulaşıyor. Bu nedenle özellikle çocukların dikkatli olması gerekiyor. Çocuklarda şöyle bir risk söz konusu; kişi enfekte olduğunu bilmeden çarşaflara, havlulara ya da diğer yüzeylere sekresyonlarını bulaştırırsa ve ortak kullanım gibi durumlarda çocuklar buralardan daha kolay bir şekilde bulaş kaynağına maruz kalabilir."

"Cinsel yolla da bulaşabilen virüsten korunmak için hijyen kurallarına uymak şart. Esas insanından insana bulaş şeklinde oluşmaktadır. Başka bir bulaş şekli yok. Hastalık şüphesi olan kişilerle yakın temastan kaçınmak gerekiyor. Temas kurallarına uymamız gerekiyor. Ellerimizi sürekli sabunlu suyla yıkamak gerekiyor."