Paris'in simgesi küllerinden doğuyor

Fransa Dünya haberleri

Paris'in simge yapılarından Notre Dame katedrali, 2019'daki yangından bu yana ilk kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. Büyük gün 8 Aralık. İnternet üzerinden bilet satışı yakında başlayacak.

Hristiyanlığın Fransa'daki sembolü olarak görülen 857 yıllık katedral, 2019'da alevlere teslim olmuştu. 5 yıl aradan sonra, Notre-Dame'ın açılışı için geri sayım başladı.

Paris'in simge yapılarından olan katedral, yangından önce yılda 10 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyordu. Yeniden inşa çalışmaları nedeniyle yıllarca kapalı tutuldu. Fransız yetkililer beklenen müjdeyi verdi. Notre-Dame'ın resmi açılış töreni 7 Aralık'ta yapılacak. 1 gün sonra da ziyaretçi kabul etmeye başlayacak.

İlginin yoğun olması ve yıllık ziyaretçi sayısının 15 milyonu bulması bekleniyor. Bu yüzden günlük ziyaretçi sayısına kısıtlama getirilecek. Grup turlarına hemen izin verilmeyecek. Yaklaşık 6 ay yalnızca bireysel ziyaretler yapılabilecek. Ayrıca, katedralin belirli yerlerinde, en az 3 yıl daha restorasyon çalışmaları devam edecek.

Katedralin önünde uzun kuyrukların oluşmasının önüne geçmek için yakın zamanda internet üzerinden rezervasyon sisteminin açılacağı duyuruldu.

Notre-Dame Katedrali'nin temeli 1163'te, dönemin papası tarafından atılmış ve tamamlanması 300 yıl sürmüştü. 2019'daki yangının ardından restorasyon çalışmaları için dünyanın dört bir yanından 844 milyon euro bağış toplandı.