Maskeye devam edecekler! Hem de sonsuza kadar...

ABD koronavirüs
Maskeye devam edecekler! Hem de sonsuza kadar...

Aşı programları hız kazandıkça pandemi tünelinin ucundaki ışığa her geçen gün daha yaklaşıyoruz. Çoğumuzun aklında tünelden çıkar çıkmaz maskeleri fırlatıp atmak var. Ancak azımsanmayacak bir kesim de maske takmaya devam edecek. Hiç çıkarmayacağını söyleyenler bile var! Peki motivasyonları ne?

Pandemi günlerinde sona yaklaşmanın hayalini kurarken o noktaya doğru da dünyayla beraber ağır da olsa ilerliyoruz. Aşı programları hız kazandıkça toplum bağışıklığı sağlanacak ve böylece koronavirüs salgını geride kalacak.

Ancak buna rağmen koronavirüsün hayatımıza kattığı alışkanlıklardan kopamayacak olanlar da var. Hayat geride kalacak olan yaklaşık iki yıllık deneyimde değişti... Artık o kadar da ofise gitmesek oluyor sanki! Tokalaşmakla mı yetineceğiz. Bizim için daha seçkin olan bir azınlığa mı sarılacağız? Maskeleri gerçekten tamamen çıkarıp atacak mıyız?

BAKAN KOCA 'HAYIRLI OLSUN' DEDİĞİNDE...

Maskeler sorusu çok kritik. Ciddi bir kesim Dünya Sağlık Örgütü “koronavirüs artık pandemi değil” dediğinde ve Bakan Koca “Hayırlı olsun” açıklamasını yaptıktan hemen sonra maskeleri fırlatıp atacak. Böylesi bir bunalmışlık var. Ancak azımsanmayacak bir kitle de kalabalık ortamlarda, kamuya açık alanlarda maske takmaya devam edecek. En azından bir süre...

Maskeye devam edecekler! Hem de sonsuza kadar... - Resim : 1

ABD'de yaşayan Joe Glickman bunlardan biri... Glickman, 14 aydır maske kullanıyor. Hatta N95'in üzerine bir de koruyucu gözlük takıyor. Geçen kasım ayında koronavirüse yakalandığında da, bu ay başında tamamen aşılandığında da bu alışkanlığından geri atmadı. Hatta Joe Biden'ın, “Tamamen aşılananlar artık maske takmak zorunda değil” demiş olması bile Glickman'ı yolundan döndüremeyecek.

5 YIL BOYUNCA

New York Times'ın röportaj yaptığı Joe Glickman, gelecek 5 yıl boyunca en azından market alışverişlerini çift maske ve gözlük takarak yapmaya devam edeceğini aktardı. Glickman için kaygı, yeni varyantlar hakkında muallak bilgiler ve aşılama süreçlerindeki aksaklıklar maskeyi kaldırıp atma tarihini her gün bilinmez bir geleceğe erteliyor.

Maskeye devam edecekler! Hem de sonsuza kadar... - Resim : 2

Albany, New York'ta fotoğrafçılık ve müzisyenlik yapan Glickman, “Bu tarz insanlardan biri olarak gösterilmek ve olmak benim için sorun değil” diyor. Ancak ABD genelinde maskeler toplumsal bir tartışmanın da tam ortasında durmakta...

Geçen yıl prostestocular, maske takmayı zorunlu kılan kurallar karşısında eylemler düzenledi. Tepki gösterenler, giremedikleri her alışveriş merkezinin, marketin kapısında olaylar çıkardı. Şimdilerde ise her geçen gün daha fazla ABD vatandaşı aşılanıyor ve kısıtlamalar günden güne gevşiyor. Yeni tartışma ise maske takmaya devam edenlerin neden bunu yaptıkları üzerine?! Bir kesim hala maske takmaya devam edenlere tepki gösteriyor.

Maskeye devam edecekler! Hem de sonsuza kadar... - Resim : 3

Röportajlarda, maske takmaya devam eden aşılı kişiler, daha fazla baskı altında hissettiklerini anlatıyorlar. Aileleri ve arkadaşlarının sürekli onları rahatlamaya davet ettiğinden dem vuran bu insanlar paranoyak olmakla itham ediliyor. Twitter'da bu konuya tepki gösteren eski ana haber spikerlerinden Dan Rather, “Size ne maske takıyorlarsa” diyor.

'NEDEN ACELE EDEYİM'

ABD'de 20'yi aşkın eyalet maske zorunluluklarını kaldırmış durumda. Ancak maske takmayı sürdürenler, bir süre beklemenin en doğru karar olacağını düşünüyor. CDC'nin (Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) gevşeme açıklamasından sonra hisleri sorulan 82 yaşındaki emekli postacı George Jones, en azından bir yıl daha beklemek istediğini söyledi ve “Telaş yapmıyorum! Neden acele içinde olayım ki?” diye sordu.

Sadece yaklaşık yüzde 40'ı aşılanabilmiş olan New York'ta yaşayan Jones, maske muhabbetine “Hayatta olmak daha önemli” diyerek cevap veriyor: “Önemli olan budur. Ben yaşlı bir adamım ve elimden geldiği kadar buralarda olmak isterim. Gençler yenilmez olduklarını düşünüyorlar. Umarım öyledirler!”

Maskeye devam edecekler! Hem de sonsuza kadar... - Resim : 4

Hastalıkla Mart 2020'de mücadele eden ve uzunca bir süreç sonunda virüsten kurtulan Los Angeles'ta yaşayan 41 yaşındaki besteci Barry J. Neely ise “Ya geçen yıl virüsü yaydıysam ve sonra maske takmanın virüsün yayılmasını önlemek adına önemli olduğunu öğrendiysem daha sonra soğuk algınlığına yakalandığımda maske takmamın zararı ne ki” diyor.

Kimisi tedbiri elden bırakmıyor kimisi uzun bir süreçten sonra hastalığı attığı için travma kaynaklı bir tedirginlik yaşıyor kimisi ise sadece daha rahat hissediyor! 57 yaşındaki avukat Keela Samis gibi. Samis şöyle özetliyor: “Dünyada maske takmaya devam eden tek kişi ben olsam bile, beni rahat hissettiren buysa, maskeyi takarım.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The New York Times'da Sarah Maslin Nir imzasıyla yayınlanan "They’re Vaccinated and Keeping Their Masks On, Maybe Forever" (Aşılandılar ve Maske Takmayı Sürdürecekler, Belki de Sonsuza Dek) başlıklı makalesinden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ABD koronavirüs