Marmara Denizi'ndeki 5.1'lik sarsıntı sonrası kritik uyarı: Deprem her türlü işareti veriyor
Marmara Denizi'ndeki 5.1 büyüklüğündeki deprem, 'Oturduğum bina depreme dayanıklı mı?' sorusunu yeniden gündeme getirdi. Prof. Dr. Doğangün, Bursa'da 300'ü aşkın kişinin karot testi için başvurduğunu ancak yaptırmadığını belirterek "Deprem daha ne söylesin bize? Her türlü işareti veriyor" dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ülke genelinde bina dayanıklılık testi başvuruları arttı, talepler ise zaman geçtikçe azaldı. 'Evim depremde yıkılır mı?', 'Binam sağlam mı?' sorularına yanıt arayanlar, Deprem Dayanıklılık Testi yapan belediyeler, lisanslı mühendislik firmaları ve üniversitelerin kapısını çaldı.
Depremden sonraki ilk 4 aylık süreçte, Bursa Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'ne de 300'ü aşkın kişi karot testi yaptırmak için başvurdu. Ancak bu kişilerden hiçbirisi oturdukları binalarda inceleme yapılabilmesi için gerekli olan işlemleri tamamlamadı. Depremin 4'üncü ayından sonra müracaat eden de olmadı.
'BİR BALON GİBİ HEMEN SÖNDÜ'
Gemlik Körfezi'nde Mudanya ilçesi açıklarında 4 Aralık'ta meydana gelen ve Bursa'nın yanı sıra çevre illerle İstanbul, İzmir ve Tekirdağ'da da hissedilip, tedirginliğe yol açan 5.1'lik depremin de halkın harekete geçmesi için yeterli olmadığını söyleyen Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, şöyle konuştu:
"Maraş depremleri, yaklaşık 15 milyon kişiyi birden ilgilendirdiği için tüm Türkiye harekete geçti. Akrabaları var, tanıdıkları var. En azından, diğer illerde bu tür olaylar yaşanmasın diye hızlı bir şekilde başvurular oldu. Tüm üniversitelere, bazılarına binlerden fazla, bizlere de 300'ü geçmişti yapılan başvuru ama bu iş de bir balon gibi, hemen belli bir süre sonra tekrar söndü, sıfırlandı.